Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Isossa padassa haudutettu ohrapuuro maistuu

Lahden Ateria on kaupungin omistama ateriapalvelu, jonka tuotanto- ja palvelukeittiöissä valmistetaan ateriat kouluihin, päiväkoteihin, kaupunginsairaalan ja hoivakotien osastoille sekä kaupungin henkilökunnalle. Nykyisessä muodossaan Lahden Ateria on alakouluikäinen, joka muodostettiin tuloistaan ja menoistaan vastaavaksi taseyksiköksi 2005. Silloin järjestettiin saman organisaation alle Lahden kaupungin ruokahuolto sivistys- sekä sosiaali-ja terveystoimen alaisille laitoksille nimellä Lahden Ateria. Sen toimitusjohtaja Tuulia Pelli on tuonut viimeisen neljän vuoden aikana etunimensä mukaisesti uusia tuulia ruokahuollon kehitykseen yhteistyössä keittiöpäälliköitten kanssa.

Aterioitten suunnittelussa suurempien kaupunkien ateriapalvelut tekevät yhteistyötä. Tuulia Pelli toimii puheenjohtajana Kuntaruokailun asiantuntijat ry:ssä. KRA, mikä kehittää maan laajuisesti kuntien ruokahuoltoa vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Nykyaikainen aterioitten suurtuotantoa palveleva Aromi-tuotanto-ohjausjärjestelmä on suunniteltu antamaan tietokoneohjelmana tuotanto- eli valmistuskeittiöille esimerkiksi päivittäiset ruokareseptit sekä aterioihin tarvittavat raaka- aineiden määrät.

Ohrapuuro
Tässä padassa valmistuu koululaisten suosikki; ohrasuurimopuuro. Padan ergonomista, käsivoimia säästävää kauhaa esittelee Lotilan valmistuskeittiön päällikkö Anu Ilonen.

Suurtalouskokkilinjan käyneet kokit eivät tee päivittäisiä satojen kilojen suuruisia ruokamääriä kämmentuntumalla taskulaskimen kanssa. Ohjelmaan voidaan ilmoittaa myös LKS:n osastolle tulleen potilaan ruokavalio. Esimerkiksi Lotilan ala-asteen tuotanto eli valmistuskeittiön kolme kokkia, viisi ruokapalvelutyöntekijää ja keittiöpäällikkö Anu Ilonen saavat makaronilaatikon valmistukseen tarvittavat raaka-ainemäärät reseptiohjelmasta. Se kertoo montako kiloa makaronia, jauhelihaa. mausteita ja lientä litroina tarvitaan yhden kuuden litran paistovadin täyttämiseen, kun yhteensä noin 2500 ruoka-annosta lähti uunituoreena tämän viikon tiistaina Lotilan ala-asteen keittiöstä.

Itellan logistiikan jakeluauto vei lämpökaapit ja laatikot esimerkiksi Anttilanmäen- . Harjun- ja Möysän kouluille, Asemantaustan- ja Villapiiparin päiväkoteihin. Edelleen keittiössä pilkotaan salaatteihin tarvittavat kurkut, tomaatit ja muut höysteet sekä valmistetaan erikoisruokavaliota tarvitseville ateriat. Rahka- ja persikkapurkit avataan käsin pääsiäisviikon jälkiruoaksi, mutta Aromi-ohjelma niihin laskee kilot ja grammat.

Lotilan koulun valmistuskeittiöstä viedään ruoka ensi syksynä ainakin Liipolaan viipalekouluun. kun sieltä ja Jalkarannasta koulurakennukset keittiöineen puretaan. Koulujen ja päiväkotien vastaavat sekä valmistuskeittiöitten päälliköt ovat päivittäisessä vuorovaikutuksessa. Opettajat ilmoittavat keittiöille seuraavan päivän ruokailijoitten luvun, jotta koulujen ja päiväkotien syömätön ruokamäärä jäisi mahdollisimman pieneksi. EU:lta tulleen määräyksen mukaan ylijäänyttä ruokaa ei saa käyttää sikaloissa, vaan se on jäädytettävä biojätteyhtiöille haettavaksi.

Harjun koulun oppilaat saivat arvostella viime viikolla aterian nimeltä appelsiinilohi. Suosio oli täydellinen, kaikki antoivat vihreän. hymyilevän naaman. Yllättävää on, että toinen koululaisten suosikki on isossa padassa tunteja haudutettu ohrasuurimopuuro. Lahden Aterialla on keittiöitä 70, niistä 20 on valmistuskeittiötä eri puolella kaupunkia olevissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä kaupunginsairaalassa. Alalle kouluttautuneen vakituisen henkilökunnan määrä on 230. Tuulia Pelli kiittää henkilökuntaansa, joka on ollut viime vuodet jatkuvassa "muutos- ja kehitysmyllyssä". kun kouluja ja päiväkoteja on remontoitu sekä suljettu ja uusia toimintatapoja on otettu käyttöön. Tuotantokeittiöissä valmistuva ruokaa viedään palvelukeittiöihin, missä ne lämmitetään ja jaetaan nälkäisiin suihin.

Ristipaine on suunnitteluportaassa kova. Lahden Ateria valmistaa ruokaa 20 000 ateriaa päivässä. Lehtien palstoilla vaaditaan Lahden Ateriaa hankkimaan raaka-aineet lähikunnista ja mieluimmin luomuna. Marjat ostetaan Kesälahdelta, Asikkalasta ja leipomotuotteet tulevat Lahdesta ja ympäristöstä. Kustannukset nousevat tämän vuoden aikana vähintään neljä prosenttia, mutta valmistettavan ruoan laatu pitää olla edelleen hyvä. Purettavien koulujen keittiöiden tilalle suunnitellaan uutta aluekeittiötaloa, mutta mihin, sitä eivät ole vielä suunnittelijat Lahden Aterian ulkopuolelta kertoneet. 

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto