Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Isossa padassa haudutettu ohrapuuro maistuu

Lahden Ateria on kaupungin omistama ateriapalvelu, jonka tuotanto- ja palvelukeittiöissä valmistetaan ateriat kouluihin, päiväkoteihin, kaupunginsairaalan ja hoivakotien osastoille sekä kaupungin henkilökunnalle. Nykyisessä muodossaan Lahden Ateria on alakouluikäinen, joka muodostettiin tuloistaan ja menoistaan vastaavaksi taseyksiköksi 2005. Silloin järjestettiin saman organisaation alle Lahden kaupungin ruokahuolto sivistys- sekä sosiaali-ja terveystoimen alaisille laitoksille nimellä Lahden Ateria. Sen toimitusjohtaja Tuulia Pelli on tuonut viimeisen neljän vuoden aikana etunimensä mukaisesti uusia tuulia ruokahuollon kehitykseen yhteistyössä keittiöpäälliköitten kanssa.

Aterioitten suunnittelussa suurempien kaupunkien ateriapalvelut tekevät yhteistyötä. Tuulia Pelli toimii puheenjohtajana Kuntaruokailun asiantuntijat ry:ssä. KRA, mikä kehittää maan laajuisesti kuntien ruokahuoltoa vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Nykyaikainen aterioitten suurtuotantoa palveleva Aromi-tuotanto-ohjausjärjestelmä on suunniteltu antamaan tietokoneohjelmana tuotanto- eli valmistuskeittiöille esimerkiksi päivittäiset ruokareseptit sekä aterioihin tarvittavat raaka- aineiden määrät.

Ohrapuuro
Tässä padassa valmistuu koululaisten suosikki; ohrasuurimopuuro. Padan ergonomista, käsivoimia säästävää kauhaa esittelee Lotilan valmistuskeittiön päällikkö Anu Ilonen.

Suurtalouskokkilinjan käyneet kokit eivät tee päivittäisiä satojen kilojen suuruisia ruokamääriä kämmentuntumalla taskulaskimen kanssa. Ohjelmaan voidaan ilmoittaa myös LKS:n osastolle tulleen potilaan ruokavalio. Esimerkiksi Lotilan ala-asteen tuotanto eli valmistuskeittiön kolme kokkia, viisi ruokapalvelutyöntekijää ja keittiöpäällikkö Anu Ilonen saavat makaronilaatikon valmistukseen tarvittavat raaka-ainemäärät reseptiohjelmasta. Se kertoo montako kiloa makaronia, jauhelihaa. mausteita ja lientä litroina tarvitaan yhden kuuden litran paistovadin täyttämiseen, kun yhteensä noin 2500 ruoka-annosta lähti uunituoreena tämän viikon tiistaina Lotilan ala-asteen keittiöstä.

Itellan logistiikan jakeluauto vei lämpökaapit ja laatikot esimerkiksi Anttilanmäen- . Harjun- ja Möysän kouluille, Asemantaustan- ja Villapiiparin päiväkoteihin. Edelleen keittiössä pilkotaan salaatteihin tarvittavat kurkut, tomaatit ja muut höysteet sekä valmistetaan erikoisruokavaliota tarvitseville ateriat. Rahka- ja persikkapurkit avataan käsin pääsiäisviikon jälkiruoaksi, mutta Aromi-ohjelma niihin laskee kilot ja grammat.

Lotilan koulun valmistuskeittiöstä viedään ruoka ensi syksynä ainakin Liipolaan viipalekouluun. kun sieltä ja Jalkarannasta koulurakennukset keittiöineen puretaan. Koulujen ja päiväkotien vastaavat sekä valmistuskeittiöitten päälliköt ovat päivittäisessä vuorovaikutuksessa. Opettajat ilmoittavat keittiöille seuraavan päivän ruokailijoitten luvun, jotta koulujen ja päiväkotien syömätön ruokamäärä jäisi mahdollisimman pieneksi. EU:lta tulleen määräyksen mukaan ylijäänyttä ruokaa ei saa käyttää sikaloissa, vaan se on jäädytettävä biojätteyhtiöille haettavaksi.

Harjun koulun oppilaat saivat arvostella viime viikolla aterian nimeltä appelsiinilohi. Suosio oli täydellinen, kaikki antoivat vihreän. hymyilevän naaman. Yllättävää on, että toinen koululaisten suosikki on isossa padassa tunteja haudutettu ohrasuurimopuuro. Lahden Aterialla on keittiöitä 70, niistä 20 on valmistuskeittiötä eri puolella kaupunkia olevissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä kaupunginsairaalassa. Alalle kouluttautuneen vakituisen henkilökunnan määrä on 230. Tuulia Pelli kiittää henkilökuntaansa, joka on ollut viime vuodet jatkuvassa "muutos- ja kehitysmyllyssä". kun kouluja ja päiväkoteja on remontoitu sekä suljettu ja uusia toimintatapoja on otettu käyttöön. Tuotantokeittiöissä valmistuva ruokaa viedään palvelukeittiöihin, missä ne lämmitetään ja jaetaan nälkäisiin suihin.

Ristipaine on suunnitteluportaassa kova. Lahden Ateria valmistaa ruokaa 20 000 ateriaa päivässä. Lehtien palstoilla vaaditaan Lahden Ateriaa hankkimaan raaka-aineet lähikunnista ja mieluimmin luomuna. Marjat ostetaan Kesälahdelta, Asikkalasta ja leipomotuotteet tulevat Lahdesta ja ympäristöstä. Kustannukset nousevat tämän vuoden aikana vähintään neljä prosenttia, mutta valmistettavan ruoan laatu pitää olla edelleen hyvä. Purettavien koulujen keittiöiden tilalle suunnitellaan uutta aluekeittiötaloa, mutta mihin, sitä eivät ole vielä suunnittelijat Lahden Aterian ulkopuolelta kertoneet. 

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto