Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Isossa padassa haudutettu ohrapuuro maistuu

Lahden Ateria on kaupungin omistama ateriapalvelu, jonka tuotanto- ja palvelukeittiöissä valmistetaan ateriat kouluihin, päiväkoteihin, kaupunginsairaalan ja hoivakotien osastoille sekä kaupungin henkilökunnalle. Nykyisessä muodossaan Lahden Ateria on alakouluikäinen, joka muodostettiin tuloistaan ja menoistaan vastaavaksi taseyksiköksi 2005. Silloin järjestettiin saman organisaation alle Lahden kaupungin ruokahuolto sivistys- sekä sosiaali-ja terveystoimen alaisille laitoksille nimellä Lahden Ateria. Sen toimitusjohtaja Tuulia Pelli on tuonut viimeisen neljän vuoden aikana etunimensä mukaisesti uusia tuulia ruokahuollon kehitykseen yhteistyössä keittiöpäälliköitten kanssa.

Aterioitten suunnittelussa suurempien kaupunkien ateriapalvelut tekevät yhteistyötä. Tuulia Pelli toimii puheenjohtajana Kuntaruokailun asiantuntijat ry:ssä. KRA, mikä kehittää maan laajuisesti kuntien ruokahuoltoa vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Nykyaikainen aterioitten suurtuotantoa palveleva Aromi-tuotanto-ohjausjärjestelmä on suunniteltu antamaan tietokoneohjelmana tuotanto- eli valmistuskeittiöille esimerkiksi päivittäiset ruokareseptit sekä aterioihin tarvittavat raaka- aineiden määrät.

Ohrapuuro
Tässä padassa valmistuu koululaisten suosikki; ohrasuurimopuuro. Padan ergonomista, käsivoimia säästävää kauhaa esittelee Lotilan valmistuskeittiön päällikkö Anu Ilonen.

Suurtalouskokkilinjan käyneet kokit eivät tee päivittäisiä satojen kilojen suuruisia ruokamääriä kämmentuntumalla taskulaskimen kanssa. Ohjelmaan voidaan ilmoittaa myös LKS:n osastolle tulleen potilaan ruokavalio. Esimerkiksi Lotilan ala-asteen tuotanto eli valmistuskeittiön kolme kokkia, viisi ruokapalvelutyöntekijää ja keittiöpäällikkö Anu Ilonen saavat makaronilaatikon valmistukseen tarvittavat raaka-ainemäärät reseptiohjelmasta. Se kertoo montako kiloa makaronia, jauhelihaa. mausteita ja lientä litroina tarvitaan yhden kuuden litran paistovadin täyttämiseen, kun yhteensä noin 2500 ruoka-annosta lähti uunituoreena tämän viikon tiistaina Lotilan ala-asteen keittiöstä.

Itellan logistiikan jakeluauto vei lämpökaapit ja laatikot esimerkiksi Anttilanmäen- . Harjun- ja Möysän kouluille, Asemantaustan- ja Villapiiparin päiväkoteihin. Edelleen keittiössä pilkotaan salaatteihin tarvittavat kurkut, tomaatit ja muut höysteet sekä valmistetaan erikoisruokavaliota tarvitseville ateriat. Rahka- ja persikkapurkit avataan käsin pääsiäisviikon jälkiruoaksi, mutta Aromi-ohjelma niihin laskee kilot ja grammat.

Lotilan koulun valmistuskeittiöstä viedään ruoka ensi syksynä ainakin Liipolaan viipalekouluun. kun sieltä ja Jalkarannasta koulurakennukset keittiöineen puretaan. Koulujen ja päiväkotien vastaavat sekä valmistuskeittiöitten päälliköt ovat päivittäisessä vuorovaikutuksessa. Opettajat ilmoittavat keittiöille seuraavan päivän ruokailijoitten luvun, jotta koulujen ja päiväkotien syömätön ruokamäärä jäisi mahdollisimman pieneksi. EU:lta tulleen määräyksen mukaan ylijäänyttä ruokaa ei saa käyttää sikaloissa, vaan se on jäädytettävä biojätteyhtiöille haettavaksi.

Harjun koulun oppilaat saivat arvostella viime viikolla aterian nimeltä appelsiinilohi. Suosio oli täydellinen, kaikki antoivat vihreän. hymyilevän naaman. Yllättävää on, että toinen koululaisten suosikki on isossa padassa tunteja haudutettu ohrasuurimopuuro. Lahden Aterialla on keittiöitä 70, niistä 20 on valmistuskeittiötä eri puolella kaupunkia olevissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä kaupunginsairaalassa. Alalle kouluttautuneen vakituisen henkilökunnan määrä on 230. Tuulia Pelli kiittää henkilökuntaansa, joka on ollut viime vuodet jatkuvassa "muutos- ja kehitysmyllyssä". kun kouluja ja päiväkoteja on remontoitu sekä suljettu ja uusia toimintatapoja on otettu käyttöön. Tuotantokeittiöissä valmistuva ruokaa viedään palvelukeittiöihin, missä ne lämmitetään ja jaetaan nälkäisiin suihin.

Ristipaine on suunnitteluportaassa kova. Lahden Ateria valmistaa ruokaa 20 000 ateriaa päivässä. Lehtien palstoilla vaaditaan Lahden Ateriaa hankkimaan raaka-aineet lähikunnista ja mieluimmin luomuna. Marjat ostetaan Kesälahdelta, Asikkalasta ja leipomotuotteet tulevat Lahdesta ja ympäristöstä. Kustannukset nousevat tämän vuoden aikana vähintään neljä prosenttia, mutta valmistettavan ruoan laatu pitää olla edelleen hyvä. Purettavien koulujen keittiöiden tilalle suunnitellaan uutta aluekeittiötaloa, mutta mihin, sitä eivät ole vielä suunnittelijat Lahden Aterian ulkopuolelta kertoneet. 

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto