Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Mammutti

Pääsiäisen pitäisi olla rauhoittumisen aikaa, minkä vuoksi olenkin varautunut juhlapyhiin huolellisesti. Muun muassa kirjoja varaamalla. Kirjaston täti sekosi täysin, kun ilmoitin hänelle, että minulla pitäisi olla täällä joku pokkari noudettavana. Hän etsi sitä aikansa kirjahyllystä, kunnes löysi Jörn Donnerin yli tuhatsivuisen Mammutin. Koskettuaan kirjaan hän räjähti hersyvään nauruun. Vieläkö joku väittää, ettei kirjasto olisi eläväinen paikka?

Mammutin lainaaminen osui hyvään ajankohtaan, juuri pääsiäispyhien alle. Lainausaikaa uutuuskirjalle on annettu ainoastaan kaksi viikkoa, mutta joudun palauttamaan sen onneksi vasta pääsiäismaanantain jälkeen tiistaina. Luettuna on jo yli 400 sivua nautittavaa tekstiä. On tietysti makuasia, tykkääkö Jörn Donnerin ilmaisusta, mutta minua se on aina viehättänyt ja on siksi nopeaa luettavaa. Jopa miehen eroottisten elokuvien sarja Ylen Teemalla oli palkitseva katsomiskokemus. Jörkka sananmukaisesti pani itsensä peliin, ainoastaan silloista porvaristoa ärsyttääkseen tavalla, joka kirvoittaa nykypäivänä mahtavat naurut. Näyttelijänä ja replikoijanahan hän on täysi pelle ja sopi siksi myös täydellisesti nakupellen rooliin.

Seuraavana kirjaston varauslistalla on Panu Rajalan kohuttu Lavatähti ja kirjamies. Vaikka Rajala on tehnyt kaunokirjallisuudelle saman kuin HIFK ja Jokerit väkivaltaisuudellaan jääkiekolle, Seiska päivää -lehti journalismille ja Mikael Jungner politiikalle, aion ahmia, mitä entinen opettajani Helsingin yliopistossa on Katri Helenasta saanut irti. Katrihan taas tunnetaan toimittajapiireissä henkilönä, joka on harvoin avautunut itsestään muualla kuin Vain elämää -ohjelmassa, ja siinäkin lähinnä kyynelehtimällä. Haastatellessani Katri Helenaa Valittuihin paloihin, hän katsoi minua tutkivasti pitkään ja totesi, että hänen elämässään on asioita, joita ei ehkä koskaan uskalla tuoda julkisuuteen. Ei tässä eikä myöhemmin. Ymmärsin, että hän vihjasi sillä kykyynsä kommunikoida tuonpuoleisen kanssa.

Niin kirjallisuusmiestä ja tutkijaa kuin esittääkin Panu Rajala on lunastanut jo itselleen bestselleristin roolin. Tiedän, että mies nauraa olematonta parransänkeään samalla, kun iltapäivälehdet hehkuttavat, miten hän voi pettää rakkaansa kirjoittamalla näistä intiimejä paljastuksia. Kaikki kohu kilisee kirjailijan kirstuun. Rajalan aikaisempi tunnustuskirja Enkeli tulessa, joka käsitteli hänen kuolleen vaimonsa, Elina Ylivakerin vaiheita, oli jo sinänsä eroottisuudessaan erittäin häkellytävä - ja sitä kautta myyvä teos. Vaikuttaakin, että "proffa" on nyt iskenyt panokokemuksillaan kultasuoneen. Hän on kirjailijana häikäilemättömän kaupallinen, aivan kuten suomenruotsalainen kollegansa Henrik Tikkanen, joka levitti kokemusmaailmansa auki julkisuudelle kuin ruuminavauksen, puhuen asioista ja henkilöistä vain ja ainoastaan niiden oikeilla nimillä.

Opin tuntemaan Rajalan innostavana ja erityisesti nuoret naisopiskelijat huomioivana opettajana. Omalta kohdaltani ei jäänyt mitään hampaan koloon, sillä sain hänen kurssiltaan maksimipisteet. Siitä huolimatta jäi mieleen julkeus, jolla hän katseli häpeättömästi saman kurssin parhaimman näköisiä naisia. Ja niitähän kotimaisen kirjallisuuden laitoksella riitti. Hän jäi tuijottamaan heitä, näiden puhuessa, sivellen samalla huuliaan vihjailevasti kuulakärkikynällä. Sinä vuonna Rajalan luennot päättyivät ryhmätilaisuuksiin ja tapaamisiin sen hetken nimekkäimpien kirjailijoiden kanssa, joista kukin oppilas sai tehdä lopputyönsä. Se oli huikea hetki ja tilaisuus nuorelle kirjallisuuden opiskelijalle. Oppilaat saivat osallistua myös tapaamisten jatkoille, joilla näin Rajalan vikittelevän avoimesti nuoruudenihastustaan Aila Meriluotoa. Tapasimme kurssikavereiden kanssa näillä jatkoilla myös Pentti Saarikosken, Kalle Päätalon, Väinö Kirstinän, Arvo Turtiaisen, Bo Carpelanin ja Heikki Turusen sekä lukuisia muita kirjallisia tähtiä. Eeva Kilvestä Rajala kävi Turusen kanssa kovaa kisailua yksityisemmistä jatkoista. Viimeistään tässä vaiheessa tajusin, että opettajiakin ajavat eteenpäin samanlaiset seksuaalivietit kuin meitä tavallisia kuolevaisia.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit