Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Iholla ja sen alle

Jos on uskominen Sub- ja Ava-kanavien Iholla-sarjaan, 16-45 -vuotiaiden naisten yleisimmät ongelmat ovat tyhmyys, rumuus ja yksinäisyys. Ohjelmassa viisi naista tallentavat ja kommentoivat kameralle kokemuksiaan enemmän tai vähemmän herkässä mielentilassa. Ja tähän tyyliin emännät enimmäkseen marmattavat: "Ai, hitto, miten mä olen voinut toimia noin typerästi. Mä oon täydellinen idiootti! Mä en kehtaa enää näyttää tätä mun naamani missään..." TaI: "Mä oon vaan niin v-tun ruma, enkä osaa mitään. Ainoo juttu, jonka mä osaan kunnolla, on syöminen..." Tai sitten: "Kukaan ei rakasta mua, kun mä oon tämmönen. Mun omakaan mies ei kato edes muhun päin. Varmaan mut on luotu jäämään yksin..."

Mitä sitten tapahtuu, kun nainen toteuttaa unelmansa ja laihduttaa itsensä ihannemittoihin? Käy pahimmassa tapauksessa kuten Bettina Sågbomin ohjelmassa, jossa vieraana ollut Hjallis Harkimo latasi niin ikään haastateltavana olleelle muotisuunnittelija Paola Suhoselle, että olet tosi hyvännäköinen. "Sä olit kamalan lihava tuossa", Harkimo sanoi viitaten arkistoituun filminpätkään, jossa Suhosella oli painoa hieman enemmän kuin nykyään. Kommentti oli tarkoitettu kohteliaisuudeksi, mutta mitä tapahtuikaan? Ilta-Sanomat repäisi otsikon, jonka mukaan Hjallis oli mollannut naissukupuolta törkeimmällä mahdollisella tavalla ja asettanut studiossa olleet noloon tilanteeseen. Todellisuudessa kuitenkin Bettina ja Paola sivuuttivat miehen töksäytyksen huumorilla, totesivat sen hjallismaiseksi kehuksi ja jatkoivat keskustelua sujuvasti eteenpäin.

Olisiko vastaavanlaista kohua tullut, jos Hjalliksen repliikin olisi lausunut nainen tai peräti kunto-ohjaaja tai ravintoterapeutti. Tuskinpa. Todellisuudessa kyse oli Ilta-Sanomien niin sanotusta uutispulasta kyseisenä päivänä ja jutun pyöräyttäneen toimittajan, Rita Tainolan omista paino-ongelmista, jotka hän tekstissä myönsikin. Kilpaileva Iltalehti ei edes vaivautunut reagoimaan keppoiseen aiheeseen.

Tasapuolisuuden nimissä on toki pohdittava, mistä Iholla-sarjassa puhuttaisiin, jos sen henkilöt olisivat miehiä. Veikkaanpa, että kolme aihetta nousisivat jälleen ylitse muiden: raha, naiset ja viinanjuonti. Ihannekuvissa rikkaalla miehellä olisi aina varaa juoda itsensä komeaksi, jonka jälkeen naistenkin saaminen olisi helpompaa. Pohjimmiltaan ongelma on sama miehillä ja naisilla: Miten saisin kohotettua heikkoa itsetuntoani?

* * * * * * * * *

Kaupunkimme valtalehti puuttui äskettäin sinänsä tärkeään ja alati ajankohtaiseen aiheeseen, eli unettomuuteen ja esitteli tietoiskunomaisesti keinoja, miten kukin meistä voi parantaa unenlaatuaan. Viimeinen vinkeistä iski silmään erityisesti. Siinä neuvottiin piilottamaan herätyskello paikkaan, jossa sitä ei voi nähdä eikä kuulla. Hyvä vinkki kerrassaan! Olen itsekin huomannut saavani makeimmin unen päästä kiinni juuri tunti ennen herätyskellon soimista. Silloin on hyvä, että herätyskello sijaitsee jossain niin kaukana, ettei sen ääntä kuule laisinkaan. Pomollekin on voinut kehaista iltapäivällä, että nukuin pommiin, koska en kuullut herätystä.

Okei, herätyskellon kuulemisella tarkoitettiin tietenkin sen tikityksen kuulemista, mutta ohje oli loogisuudessaan yhtä pettävä kuin tuoreeltaan markkinoilta poistetun sienioppaan neuvo, jossa vannotettiin tunnistamaan myrkkysienet. Sen jälkeen kehotettiin: "Poimi ainoastaan sieniä, jotka tunnet!" Sen sijaan oikeasti käyttökelpoisen ja hyödyllisen arkielämän vinkin on saanut ohjelmassaan katu- ja roskaruokaa rakastava julkkiskokki Anthony Bourdain vieraillessaan tulista, chilipohjaista sormiruokaa tarjoilevalla pikaruokapisteellä. Ruokakioskilla työskennellyt kaunotar ohjeisti Bourdainia: "Annoksen jälkeen kannattaa pestä kädet ennen kuin käy vessassa." Jokainen vähänkin tulisempaa chiliä käsitellyt mies, tietää, mistä on kysymys. Varmaan nainenkin. Ohje ei jätä varaa tulkinnoille.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit