Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Iholla ja sen alle

Jos on uskominen Sub- ja Ava-kanavien Iholla-sarjaan, 16-45 -vuotiaiden naisten yleisimmät ongelmat ovat tyhmyys, rumuus ja yksinäisyys. Ohjelmassa viisi naista tallentavat ja kommentoivat kameralle kokemuksiaan enemmän tai vähemmän herkässä mielentilassa. Ja tähän tyyliin emännät enimmäkseen marmattavat: "Ai, hitto, miten mä olen voinut toimia noin typerästi. Mä oon täydellinen idiootti! Mä en kehtaa enää näyttää tätä mun naamani missään..." TaI: "Mä oon vaan niin v-tun ruma, enkä osaa mitään. Ainoo juttu, jonka mä osaan kunnolla, on syöminen..." Tai sitten: "Kukaan ei rakasta mua, kun mä oon tämmönen. Mun omakaan mies ei kato edes muhun päin. Varmaan mut on luotu jäämään yksin..."

Mitä sitten tapahtuu, kun nainen toteuttaa unelmansa ja laihduttaa itsensä ihannemittoihin? Käy pahimmassa tapauksessa kuten Bettina Sågbomin ohjelmassa, jossa vieraana ollut Hjallis Harkimo latasi niin ikään haastateltavana olleelle muotisuunnittelija Paola Suhoselle, että olet tosi hyvännäköinen. "Sä olit kamalan lihava tuossa", Harkimo sanoi viitaten arkistoituun filminpätkään, jossa Suhosella oli painoa hieman enemmän kuin nykyään. Kommentti oli tarkoitettu kohteliaisuudeksi, mutta mitä tapahtuikaan? Ilta-Sanomat repäisi otsikon, jonka mukaan Hjallis oli mollannut naissukupuolta törkeimmällä mahdollisella tavalla ja asettanut studiossa olleet noloon tilanteeseen. Todellisuudessa kuitenkin Bettina ja Paola sivuuttivat miehen töksäytyksen huumorilla, totesivat sen hjallismaiseksi kehuksi ja jatkoivat keskustelua sujuvasti eteenpäin.

Olisiko vastaavanlaista kohua tullut, jos Hjalliksen repliikin olisi lausunut nainen tai peräti kunto-ohjaaja tai ravintoterapeutti. Tuskinpa. Todellisuudessa kyse oli Ilta-Sanomien niin sanotusta uutispulasta kyseisenä päivänä ja jutun pyöräyttäneen toimittajan, Rita Tainolan omista paino-ongelmista, jotka hän tekstissä myönsikin. Kilpaileva Iltalehti ei edes vaivautunut reagoimaan keppoiseen aiheeseen.

Tasapuolisuuden nimissä on toki pohdittava, mistä Iholla-sarjassa puhuttaisiin, jos sen henkilöt olisivat miehiä. Veikkaanpa, että kolme aihetta nousisivat jälleen ylitse muiden: raha, naiset ja viinanjuonti. Ihannekuvissa rikkaalla miehellä olisi aina varaa juoda itsensä komeaksi, jonka jälkeen naistenkin saaminen olisi helpompaa. Pohjimmiltaan ongelma on sama miehillä ja naisilla: Miten saisin kohotettua heikkoa itsetuntoani?

* * * * * * * * *

Kaupunkimme valtalehti puuttui äskettäin sinänsä tärkeään ja alati ajankohtaiseen aiheeseen, eli unettomuuteen ja esitteli tietoiskunomaisesti keinoja, miten kukin meistä voi parantaa unenlaatuaan. Viimeinen vinkeistä iski silmään erityisesti. Siinä neuvottiin piilottamaan herätyskello paikkaan, jossa sitä ei voi nähdä eikä kuulla. Hyvä vinkki kerrassaan! Olen itsekin huomannut saavani makeimmin unen päästä kiinni juuri tunti ennen herätyskellon soimista. Silloin on hyvä, että herätyskello sijaitsee jossain niin kaukana, ettei sen ääntä kuule laisinkaan. Pomollekin on voinut kehaista iltapäivällä, että nukuin pommiin, koska en kuullut herätystä.

Okei, herätyskellon kuulemisella tarkoitettiin tietenkin sen tikityksen kuulemista, mutta ohje oli loogisuudessaan yhtä pettävä kuin tuoreeltaan markkinoilta poistetun sienioppaan neuvo, jossa vannotettiin tunnistamaan myrkkysienet. Sen jälkeen kehotettiin: "Poimi ainoastaan sieniä, jotka tunnet!" Sen sijaan oikeasti käyttökelpoisen ja hyödyllisen arkielämän vinkin on saanut ohjelmassaan katu- ja roskaruokaa rakastava julkkiskokki Anthony Bourdain vieraillessaan tulista, chilipohjaista sormiruokaa tarjoilevalla pikaruokapisteellä. Ruokakioskilla työskennellyt kaunotar ohjeisti Bourdainia: "Annoksen jälkeen kannattaa pestä kädet ennen kuin käy vessassa." Jokainen vähänkin tulisempaa chiliä käsitellyt mies, tietää, mistä on kysymys. Varmaan nainenkin. Ohje ei jätä varaa tulkinnoille.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit