Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Hjallis

Niin sanotuissa talk show -ohjelmissa on eroja. Paras haastattelija tällä hetkellä on ylivoimaisesti Hjallis Harkimo, jolla ei ole varsinaisesti toimittajakoulutusta. Siitä huolimatta hän kykenee kaivamaan puolessa tunnissa haastateltavastaan esiin olennaisen ja onnistuu paljastamaan tämän siviiliminästä paljon, kuten esimerkiksi Matti Nykäsestä. Heti Mattia esitellessään Hjallis iski iholle kuin kuppari. Hän aloitti kertomalla, miten monet hänen ystävistään olivat tulleet kyselemään, uskotko, että se Nykänen tulee siihen sinun ohjelmaasi oikeasti ja jos tulee, niin tuleeko selvin päin. Itse olin kehitellyt kauhuskenariota vieläkin pidemmälle. Mietin, kenet Hjallis on saanut ohjelmaansa varalle, jos Matti ei ilmestykään paikalle. Mutta Mattihan tuli ja selvin päin. Antoi vielä "raittiuslupauksenkin", jos kuukauden selvää kautta voi sellaiseksi edes kutsua. Tämän tekstin ilmestyessä Matti saattaa tosin taas olla Seiskan "korkean paikan leirillä".

Joka tapauksessa Hjallis saa tiivistettyä puoleen tuntiin kaiken olennaisen kohteestaan ja tuntuu kuin materiaalia riittäisi jopa pitempäänkin ohjelmaan. Hänen kollegansa tarvitsevat vastaavasti puolen tunnin talk show´hun vähintään kolme vierasta, puhumattakaan, että haastattelijoita saattaa olla kaksi ja heillä vielä kolonna taustatoimittajia päälle. Sen lisäksi Hjalliksen vieraat ovat oikeasti kiinnostavia henkilöitä, eivätkä mitään päiväperhosia. Miten virkästävää onkaan kuulla häntä tenttaamassa vaikkapa presidentti Tarja Halosta tuittupäisestä käytöksestä tai puoluejohtaja Timo Soinia rasismista, sen sijaan, että hän tiedustelisi joltain entiseltä Idols-tähdeltä, millaista on palata taas yleisön eteen puolen kuukauden keikkatauon jälkeen ja iskeekö kenties burn out tulevaisuudessa. Hjallis ei esitä mitään ylimääräistä, ei vouhkaa, ei harrasta totuusleikkejä, eikä sorru alatyyliseen huumoriin. Hän vain nostaa kissan pöydälle ja uskaltaa kysyä myös tyhmiä kysymyksiä. Juuri niitä, joita jokainen katsoja miettii tykönään ja jotka saattavat olla niitä kaikkein makeimpia.

Nykäsen tavoin Hjallis sai takavuosina itsekin kärsiä sensaatiolehdistön epäreilusta kohtelusta ja ainoastaan siksi, että hän oli avoimesti rehellinen ihmissuhteissaan. Jos parisuhde ei toiminut, jompikumpi kumppaneista lähti kävelemään, eikä mies salaillut sitä lehdistöltä. Ja jos bisnekset menivät päin persettä tai Jokerit tipahtivat sarjataulukossa, hän antoi jollekin isopalkkaiselle kenkää. Vastineeksi hän sai kuulla mauttomia vitsejä omasta ulkonäöstään. Jossain vaiheessa Hjallis oli rankattu yhdeksi Suomen rumimmista miehistä. Milloin hänellä oli kolme leukaa, milloin taas ei leukaa laisinkaan. Näihin törkeyksiin mies ei vastannut sanallakaan, mutta sai bonukseksi hetken aikaan maineen v-mäisenä persoonana.

Hjalliksen tuntevana minulta on kysytty monta kertaa, onko se oikeasti niin v-mäinen kaveri, miltä vaikuttaa. Olen vastannut aina, että ei ole. Hjallis on siviilissä saatanan nasta kundi, joka tosin kiroilee vielä enemmän kuin kuvaruudussa. V vilisee vähän joka mutkassa. Kovan jätkän rooli on kuitenkin pitkälti ulkokuorta, jonka takaa hän voi laukoa rankkoja kysymyksiään. Miehen pokka murtuu nopeasti, jos haastateltava lataa hänelle yhtä kovan vastakysymyksen. Se nähtiin esimerkiksi Diilissä, kun Juhana Helmenkalastaja ojensi häntä nimensä oikeasta lausumistavasta: "Ei Johanna, ei Juhani, vaan Juhana!" Todellisuudessa Hjallis suhtautuu kivenkovasti vain numeroihin. Ystävilleen hän on kiltti kundi, mikä on paljastunut uusimman Diili-ohjelman julkkisjaksoissa. Mies ei olekaan antanut hanakasti kenkää omille ystävilleen, päinvastoin hän on pyrkinyt ymmärtämään heidän heikkouksiaan mahdollisimman pitkälle.

Tutustuin Hjallikseen ollessani Seura-lehden aloitteleva toimitussihteeri. Tehtävänäni oli joka maanantaiaamu ottaa sanelusta suora satelliittipuhelinraportti hänen maailmanympäripurjehdukseltaan. Jo silloin kävi ilmi, että vaikka mies ei ollut opiskellut journalismia, raportit olivat kuin sydänverellä kirjoitettuja. Ne alkoivat yleensä manailulla tyyliin, v-ttu, kun v-tuttaa, mutta päättyivät itkuun, pohjattoman koti-ikävän kuvailuun ja kaipaaviin terveisiin lähipiirille. Hjalliksen maailmanympäripurjehduksen vaativuutta ei ole ymmärretty Suomessa vieläkään. Kyse oli kaikesta muusta kuin kevyestä julkisuustempusta tai ennätystehtailusta. Suorituksen jälkeen näin työhuoneeni ulkopuolella parroittuneen ja laihan miehen odottamassa nöyrästi vuoroaan. Se oli Hjallis, joka oli tullut kiittämään raporttiensa asiallisesta käsittelystä.

Hjalliksen hyväsydämisyys näkyy nimenomaan suhtautumisessa lähipiiriinsä. Avioerostaan huolimatta, hän on jaksanut ylistää julkisesti ex-puolisoaan ja kahden vanhimman lapsensa äitiään, Leena Harkimoa kärsivällisyydestä. Hjalliksen kanssa -ohjelmassakin hän lupautui rivien välissä auttamaan kaveriaan Matti Nykästä, jos tämä taas ottaa itseään niskasta kiinni. Ainoastaan hienotunteisuus esti häntä puuttumasta ohjelmassa syvemmin Matin musiikilliseen uraan. Kukahan Matin kavereista olisi vihdoin se, joka kertoisi tälle suoraan, ettei mäkikotka osaa laulaa, ei sitten pätkääkään.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit