Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Akateemiset naiset ja kielikoulu Luetaan yhdessä

Tummahiuksiset päät ovat kumartuneena aapiskirjan kaltaisten kuvitettujen kirjojen ylle. On keskiviikkoisen suomenkielen opintotunnin aika Lahden kansanopiston takkatuvassa. Hiljaa lausutut suomenkieliset sanat kuuluvat pöydistä, joitten ympärillä, yksi tai kaksi, tällä kertaa Thaimaasta Suomeen asumaan tullutta naista opiskelee suomea opettajan kanssa. Pieniä ryhmiä ohjaavat Lahden Akateemisista naisista muodostunut vapaaehtoisryhmä. Opiskelijoita on tänä talvena kuusitoista nuorta ja vähän vanhempaa naista. Heistä muutamat ovat asuneet Lahdessa ja naapurustossa jo useita vuosia, muutama heistä on aivan tuore lahtelainen.

Daniel
Pieni Daniel on päässyt Davonne-äidin mukana Lahden Akateemisten naisten järjestämälle " Luetaan yhdessä"-suomenkielen kurssille. Taustalla opetusryhmät ovat järjestäytymässä Lahden kansanopiston takkatuvassa pöytiensä äärelle. Kahvitauolla opiskelijat ennättävät vaihtaa kuulumisia.

Maahanmuuttajanaisten kielikoulun "Luetaan yhdessä", perustivat kaupunkiin aikoinaan jo Zonta-naiset. Nykyisen ryhmän muodostivat eläkkeelle työelämästä siirtyneet Eeva Honkasalo, Ulla Kivekäs, Sinikka Koskinen ja Kirsti Heikkilä, joka on opetusryhmän yhteyshenkilö. Nykyisin ryhmässä on useampia opettajia. Pääsääntöisesti kahta oppilasta kohden on yksi opettaja. Ensimmäiset opetustunnit pidettiin tammikuussa 2011.

Luetaan yhdessä - AAMU -oppikirjat on kustantanut Opetusministeriö. Kirjasarja on tarkoitettu monikulttuurisille suomenkielen opetusryhmille. Rahoituksessa on ollut mukana myös Suomen kulttuurirahasto. Lahtelaisen ryhmän hallinnollinen organisaatio on Harjulan kansanopistolla ja opiskelijat kokoontuvat tiistaisin ja keskiviikkoisin Lahden kansanopiston Harjukadun tiloihin kahden tunnin oppitunneille. Niin opettajat kuin oppilaat ovat vapaaehtoisesti mukana. Kun ryhmät ovat tarkoitetut naisille, on musliminaisillakin mahdollisuus olla mukana.

Opiskelijat ovat kotiäitejä, jotka haluavat opiskella asuinmaansa kieltä sekä niitä, joitten päämääränä on suomen kielen osaamisen myötä päästä ammattikoulutukseen ja työelämään. Kahden viime opiskeluvuoden aikana mukana oli afrikkalaisia naisia, jotka eivät kotimaissaan olleet saaneet opetusta ja olivat täysin luku- ja kirjoitustaidottomia. Venäjältä ja Kiinasta Lahden seudulle muuttaneita naisia on ollut mukana samoin Syyriasta, Kurdistaniasta ja Kamerunista tänne saapuneita on ollut suomea opiskelemassa.

Tämän alkuvuoden ryhmän muodostavat pääasiallisesti Thaimaasta Suomeen avioituneita naisia ja heidän tyttäriään. Opiskelijat voivat ottaa pienen lapsen tunnille mukaan, jos oppitunnin ajaksi ei järjesty hoitajaa. Työvoimaministeriö järjestää Ely-keskusten kautta ammattityöhön aikoville maahanmuuttajille viikkojen mittaisia, ainakin osittain maksullisia kielikouluja.

Suomen Akateemisten Naisten Liitto on perustanut suomenkielen kirjoittamisen ja puhetaidon opetusryhmiä kautta maan. Oikeusministeriö on palkinnut liiton 2011 aiheesta Demokratiapalkinnolla. Lahden yhdistyksestä opettajina toimivat naiset ovat eri ammattialoilta. Opetus on pyritty pitämään ainoastaan suomenkielisenä, mutta englantiakin on välillä käytettävä. Oppilaitten iloiset ilmeet kertovat, että yhdessä on mukavaa, vaikka maan kieli välillä "tankeroiselta" R-kirjaimineen tuntuukin.

Marja-Liisa Niuranen

 

 


Ajankohtaista -arkisto