Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


kirkko

Pölyttyneen sydämen lakaisua

Ensi sunnuntaina vietetään 3. paastonajan sunnuntaita, joka kertoo siitä, miten Jeesus on pahan vallan voittaja. Evankeliumiteksti kuvaa tilanteen, jossa Jeesus ajaa mykästä pahan tai saastaisen hengen pois. Meille tieteelliseen mailmankuvaan tottuneille ihmisille evankeliumin kohta saattaa olla vaikeaa purtavaa, mutta Jeesuksen aikana henkien ajamiseen suhtauduttiin eri tavalla. Raamatun ihmekertomuksissa ei kyseenalaisteta ihmeen tai pahojen olemassaoloa, sillä demonit kuuluivat niin kristilliseen kuten myös antiikin ajan maailmankuvaan. Sairauksien katsottiin olevan pahojen henkien aiheuttamia. Tässä valossa oli myös loogista ajatella, että joillakin oli taito ajaa näitä henkiä pois riivatuista ihmisistä. Kun moni nykylukija epäilee tekstin todenperäisyyttä, Jeesuksen aikalaiset kyselivät, onko Jeesuksella taito ajaa pois pahoja henkiä ja jos oli, niin millä voimilla hän sai ihmeteot aikaan.

Jeesus kertoo ajavansa pahoja henkiä Jumalan sormen, siis Jumalan voiman avulla ja sanoo Jumalan valtakunnankin jo tulleen ihmisten luokse. Joka ei usko Jeesuksen mukanaan tuomaan Jumalan valtakuntaan, on rajannut itsensä sen ulkopuolelle. Uskova taasen on siinä sisällä jo nyt.

Kirkkoisä Tertullianus, joka eli 200-luvulla, pohti Raamatun pahoja henkiä. Hän oli ajatuksissaan nykyaikainen. Tertullianus katsoi, että pahat henget eivät ole sellaisia, jotka aiheuttavat ihmisille sairauksia, vaan pahat henget ovat paheita, jotka uhkaavat sydämen puhtautta. Siksi jokainen tarvitsee katumusta, sillä se puhdistaa, lakaisee ja järjestää sydämen valmiiksi Pyhän Hengen vierailua varten. Sama tehtävä on paastolla. Paaston ajan sunnuntait ovat hetkiä, kuin pieniä keitaita, joiden avulla saa järjestää omaa sydäntä valmiiksi Kristuksen vierailulle.


Siunattua paaston aikaa,
Ville Hakulinen

 


Kolumnistin muut kolumnit