Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile 

Ruokaremontti

Taas on se aika vuodesta, jolloin liikakiloista alkaa saada tarpeekseen. Laihduttamisessa eivät kuitenkaan mitkään vippaskonstit auta, vaan kyse on puhtaasti matematiikasta. Eli kropan täytyy polttaa enemmän kaloreita kuin siihen päivän mittaan tulee ahdettua. Matemaattiset yhtälöt aukesivat konkreettisella tavalla, kun päätin tarkistaa omia ruokailutottumuksiani. Kävi ilmi, että niissä on paljonkin parantamisen varaa. Vaikka olen syönyt ravinto-opillisesti oikeanlaista ruokaa ja pyrkinyt liikkumaan edes jonkin verran, paino ei ole laskenut. Syyksi paljastuivat vääränlainen ruokailurytmi sekä ylisuuret ruoka-annokset.

Tosiasiat myöntämällä ruokailuremontti oli helppo panna käyntiin. Nykyään päiväni alkaa kunnon aamiaisella, enkä jätä lounasta tai päivällistä väliin. Tällä ehkäistään se, ettei näläntunne kasva liian suureksi ja käynnistä iltaa kohden edetessä ahmimisreaktiota. Napostelu on rajattu pikku välipalaan ja kohtuulliseen iltapalaan. Syötyä tulee siis päivän mittaan viisi kertaa.

Syötyjen annosten kalorimäärä sekä sallittu energiansaanti on helppo tarkistaa vaikkapa netistä ilmaisella kalorilaskurilla. Esimerkiksi kaltaiseni keski-ikäisen miehen ihanteellinen päivittäinen kalorimäärä on noin 2400. Siinä pysymällä painon pitäisi jopa laskea hieman. Päivärutiineihin kuuluu edelleen tunnin tai parin kävelylenkki.

Pidin tarkkaa ruokapäiväkirjaa viikon ajan, mistä selvisi, että sain ravinnosta päivässä 2600 - 3500 kaloria, eli pahimmillaan yli tuhat liikaa. Tämä johtui taas annosten koosta. Olin jo henkisesti varautunut puolittamaan päivittäisten aterioiden annoskokoa, mutta kävikin ilmi, että vajaa kolmannes riittää. Hyvä tapa hämätä aivojen kylläisyyskeskusta on tarjota ruoka pienemmiltä lautasilta. Kesällä nähdään, onko remontti tuottanut tuloksia, vai menivätkö pitkän matematiikan opinnot meikäläiseltä koulussa täysin hukkaan.

* * * * * * * * *

Hyvän sketsiviihteen ystävänä katselen Putous-sarjaa kaksijakoisin tuntein. Yhtäällä viehättää, että siinä nähtiin mahtava Voice of Finland -imitaatio, toisaalta taas muut sketsit ovat olleet jo pitkään ylipitkiä ja niistä puuttuu loppuhuipennus, ammattikielellä punch line. Sketsihahmokilpailu on varastanut pääosan ja vienyt huomiota muusta käsikirjoituksesta. Tänä vuonna sketsihahmot ovatkin joutuneet erityisen koville, sillä heistä imetään irti kaikki mahdollinen ja vähän enemmänkin. Siksi esimerkiksi yleisön ykkössuosikkina ollut Sanna-Raipe Helminen putosi yllättäen jatkosta. Hänellä ei yksinkertaisesti enää ollut mitään sanottavaa.

Myös Samppa Linna imettiin kuiviin viime jaksossa. Apua oli jouduttu hakemaan Teppo Ruohoselta sekä ulkopuolisista efekteistä. Niin ikään Karim Z. Yskowicz alkaa kärsiä loppuunpalamisesta, minkä huomaa siitä, että hahmo on joutunut keskittymään navanalushuumoriin. Minua ei lainkaan huolestuta, millaista turmellusta ikivanhat kaksimielisyydet aiheuttavat nykynuorisollemme, sillä perjantai- ja lauantai-iltaisin Z-junassa kuulee paljon rankempaa kielenkäyttöä. Jutut "Benista ja kalusta" sekä "pullujen" tiirailusta osoittavat vain suoranaista hengen köyhyyttä. Ainoa tyyppi, joka on saanut kisan mittaan syvyyttä, on Riku Niemisen Veli Sikiö. Rokkikansan viime metreillä löytämä hahmo on välttänyt pudotuksen täpärästi kierros toisensa jälkeen, yllätyksenä itse Niemisellekin, ja saanut sitä kautta aivan uusia ulottuvuuksia. Hän toistaa kilpailijoista vähiten itseään. Toivottavasti syrjäytyneen rokkarin tukijoukot pitävät pintansa loppuun saakka.

Putouksen paras oivallus on ollut silti ehdottomasti Armi Toivasen hahmottelema Paula Koivuniemi, joka vilahti viime kerralla myös Veli Sikiön show-numerossa. Olemukseltaan se on niin onnistunut, että se voisi tuurata hyvinkin esikuvaansa, kun Paula on taas Jenkeissä kohottamassa - imagoaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit