Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Kuka, Mitä, Häh?
- Sleepy Sleepers palaa Lahteen musikaalina

Rock-musikaalit tuntuvat olevan tämän päivän kuumin buumi, kun jo keski-ikään ehtinyt rock-sukupolvi kilvan äityy muistelemaan nuoruutensa eli 70- ja 80-luvun rocksankareita. Tuoreessa muistissa on ainakin Vuonna 85- Manserockmusikaali, joka on jo ehditty filmatakin. Lähipäivinä ensiesityksensä niin ikään Tampereella saa Hurriganes-musikaali. Paljon on Paskurinojassa vettä virrannut sen jälkeen, kun Sleepy Sleeperseiltä Lahden keikat kiellettiin, sillä nyt yhtyeen musiikki palaa komeasti suoraan lahtelaisen kulttuurin kehtoon eli Sibeliustaloon.

Sleepy Sleepers -yhtye on osa lahtelaista historiaa. Se on ilmiö, joka ravisteli yhteiskunnan rakenteita. Sleepy Sleepers on jotakin, mistä myös lahtelaiset voivat - ainakin näin neljänkymmenen vuoden perspektiivin jälkeen- olla todella ylpeitä.

Mutta miten kaikki alkoi, keitä oli mukana, keitä jäi kyydistä pois? Näihin kysymyksiin vastaa samanniminen uusi kotimainen rock-musikaali, Kuka Mitä Häh? Musikaali kertoo tarinan 70-80 -luvun vaihteen lahtelaisista kaveruksista, jotka eivät turhia jarrutelleet. Se on kertomus rohkeudesta ilkkua auktoriteeteille sen ajan Kekkoslandiassa, hulluista ideoista ja niiden toteuttajista, mutta ennen kaikkea se on lahtelainen aikalaistarina popparien, rokujen ja poliisien selvitellessä välejään. Mitä pisnes-siti oli sen ajan Suomessa, johon Sleepy Sleepers tuntui olevan liikaa?

- Jossain vaiheessa ehdotettiin jopa lakia, joka kieltäisi Sliipparit. Sitä bändissä odoteltiin vesi kielellä, sillä se olisi ollut parasta mitä olisi voinut tapahtua bändille. Sitten oltaisiinkin muutettu Amerikkaan rikkaina miehinä, kun oltaisi oltu ensimmäinen bändi, joka olisi ihan lailla kielletty naureskeli yhtyeen aiheuttamia kohuja nokkamies Mato Valtonen.

Kukamitähäh
Ilari Hämäläinen on Sakke Järvenpää ja Roope Salminen Mato Valtonen. Lokakuussa nähdään miten miehet rooleissaan onnistuvat.

Musikaalin näkökulmahenkilönä ja kertojana on Pulu, tuo legendaarinen Sliippari-dj-roudari-yleismies, jonka silmin bändin matkaa menestykseen kerrotaan. Pulun roolissa taituroi monissa rock-musikaaleissa kouliutunut Markku Häkkinen. 

Tarinaan liittyvät vahvasti toki myös kaverukset Sakke ja Mato, joiden rooleissa nähdään Roope " Epun poika" Salminen sekä Ilari Hämäläinen. Molemmat edustavat tämän päivän muusikkonäyttelijä-kombinaatiota. Ilari Hämäläisen energistä rockmusaa kuultiin ja nähtiin Uuden Musiikin Kilpailussa. Roope Salminen paitsi näyttelee tv:ssä, improvisoi Kolina Klubissaan sekä musisoi suositussa Roope ja Koirat -yhtyeessään.
- Madon rooli on hieman erikoinen musikaalirooliksi, sillä roolissa ei tarvitse osata laulaa eikä tanssia hekotteli Salminen.

Sliippareihin Roope tutustui jo pienenä isänsä kautta. Isä Eppuhan on kunnostautunut monella Sliipparikeikalla esiintymällä lavalla ns. Aatamin asussa. Musikaalin naispääosassa, Saaran roolissa, nähdään Mira Luoti, supersuositun PMMP-yhtyeen laulajatar.

Kuka Mitä Häh? -musikaali ei ole dokumentti Sleepy Sleepersistä, vaan tosielämään perustuva fiktiivinen kertomus lahtelaisista kaveruksista. Tyylilajiltaan musikaali on komedia, mutta ei varmastikaan ihan perinteinen musiikkiteatteriesitys. Sen lupaavat käsikirjoittajat Mato Valtonen, Sakke Järvenpää sekä Jalle Niemelä, joista viimeinen myös ohjaa esityksen.

Koreografia on Hilppa Lammen ja musikaalin kapellimestarina toimii legendaarisessa Popeda-yhtyeestä tuttu, mutta myös Sleepy Sleepersissä kitaroinut Costello Hautamäki.
Musikaalin musiikkina soikin tunnetuimmat Sliippari-hitit, ei kopioiden, mutta kunnioittaen.
- Musiikki tulee olemaan ehtaa Sliippareita. Emme lähde bändin kanssa tekemään mitään pliisuja musikaaliversioita, vaan biiseissä pidetään yllä samaa anarkiaa kuin alkuperäisissä esityksissä lupaa Hautamäki.

Ensi-ilta on tiistaina 8.10.2013 Lahden Sibeliustalon Pääsalissa.
- Kaiken kaikkiaan 10 esitystä on sovittu, mutta jos suosio on hyvä, on jatkokin mahdollista. Onhan Tampereellakin katsottu Manserock-musikaalia jo 6 vuotta muistuttaa ohjaaja Niemelä lopuksi.

Pete Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto