Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Mielenvikaista läpendeerausta

Jälleen on yksi suuri tv-persoona poistunut keskuudestamme. MTV:n Kymmenen uutisten ensimmäistä uutisankkuria, Kaj Lindéniä jäävät kaipaamaan lähiomaisten ja sukulaisten lisäksi suuri joukko suomalaisia. Vaikka Lindén jäi eläkkeelle varsinaisesta leipätyöstään vuonna 1996, hän esiintyi vielä radion uutistenlukijana The Joulukalenteri -sarjassa ja muutamissa tv-mainoksissa. Miehen äänestä tuli tavallaan vakuuttavuuden symboli - aivan kuten Yleisradion puolella Arvi Lindin äänestä. Eivätkä yhtäläisyydet kollegojen välillä loppuneet tähän. Siviilissä niin Lindén kuin Lind olivat armottomia huuliveikkoja ja oikeakielisyyden vaalijoita. Kaksikielisestä taustastaan huolimatta Lindén hallitsi suomen kieliopin täydellisesti.

Ennen pestiään uutisankkurina Lindén työskenteli Helsingin Osakepankissa, jonka jälkeen hän siirtyi Suomen Tietotoimistoon lukemaan uutisia tunnetuksi tulleella äänellään. Kymmenen uutisten kuuluisan ensimmäisen lähetyksen alkusanat hän lausui syyskuun 1. päivänä 1981. Aisaparinaan hänellä oli Pirkko Arstila. Ankkuriparin henkilöllisyyksiä varjeltiin tv-yhtiössä kuin suurta valtiosalaisuutta. Nimiä tietäviä evästettiin esimerkiksi pysymään poissa ravintoloista, ettei tieto olisi missään nimessä vuotanut julkisuuteen. Tuohon aikaan uutistenlukijalta vaadittiin myös lujaa ammattitaitoa, eikä työhön kelpuutettu ketä tahansa julkisuuden henkilöä. Yleisönosastoissa kiisteltiin muun muassa, sopiko samoihin aikoihin aloittanut Leena Kaskela lainkaan uutisankkuriksi kuuluttajataustansa takia.

Minulla oli kunnia tavata Lindén tehdessäni hänestä haastattelua edesmenneeseen Nykyposti-lehteen. Keskustelimme hänen kotonaan Vantaalla miehelle rakkaista aiheista, muusikista ja Marttaliiton toiminnasta. Lindén oli nimittäin yksi harvoista, jollei peräti ainoa miespuolinen martta Suomessa. Kesken haastattelun kontrabassoa Helsingin kaupunginorkesterissa, Filharmoonisessa viihdejousikossa ja Lauttasaaren orkesterissa soittannut Lindén tempaisi massiivisen soittopelinsä olohuoneen nurkasta ja antoi näytteen esiintyjän taidoistaan. Eläkepäiviä jo tuolloin viettävä uutisankkuri kertoi soiton lomassa basistivitsejä naama peruslukemilla. Me kuuntelimme niitä valokuvaaja Reijo Pasasen kanssa silmät hämmästyksestä levinneinä.

"Mitä yhteistä on basistilla ja joulupukilla? Joulupukilla on lahjoja. Entä, mistä tietää, että tanssilava on vaaterissa? Basistilta valuu kuola tasaisesti molemmista suupielistä." Haastattelun elävä loppukevennys oli parempi kuin yksikään Kympin uutisissa nähty. Lindén jääkin mieleen moniulotteisena ja sydämensivistyneenä ihmisenä, jollaisia ei ole koskaan tässä harmaassa maailmassa liikaa.

* * * * * * * * *

Putouksen Aku Hirviniemellä oli viime lauantaina edessään todellinen näytön paikka. 7 päivää -lehden kanteen kännipäisen riehumisensa takia joutuneella näyttelijällä oli valittavanaan tasan kaksi vaihtoehtoa. Joko vaieta visusti tapahtuneesta tai sitten heittää siitä entistä rajumpaa läppää ja nauraa itselleen. Hirviniemi päätti valita jälkimmäisen tavan, ja samassa sävellajissa komppasivat kollegatkin. Riku Nieminen muun muassa ehdotti Akulle tipatonta helmikuuta.

Oltiinpa itse välikohtauksesta ja Seiskan toimintatavoista mitä mieltä tahansa, Hirviniemelle täytyy nostaa hattua. Esiintyminen suorassa lähetyksessä yli puolelle miljoonalle katsojalle, häslingin jälkipuinnin keskellä vaati suurta rohkeutta ja pettämätöntä ammattitaitoa. Aku veti roolinsa suvereenisti heti Axl Smith -imitaatiosta lähtien.

Oli tavallaan kohtalon ivaa, että Seiskan lööppisankariksi joutunut Hirviniemi oli ennättänyt näytellä skandaalijournalistia Paparazzit-sarjassa sekä väkivaltaisuuteen taipuvaista poliisia Roba-sarjassa. Nyt hän kuitenkin hoiti homman kotiin tyylikkäästi, eikä Samppa Linnakaan herkutellut tällä kertaa Tauskin turpiinvetojutuilla. Julkisuuden paineet ovat kovat nykypäivänä. Moniko kokeneempikaan näyttelijä olisi noussut lavalle vastaavan ryöpytyksen jälkeen, jos kyseessä olisi ollut vaikkapa teatteriesitys. Epäilenpä, että aika moni olisi hakenut mieluummin sairauslomaa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit