Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Seniorijumpasta hyvää mieltä, terveyttä ja ystäviä

Suomalaisten ikärakenne on tulevina vuosina muuttumassa rajusti, kun sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat saaavuttavat eläkeiän. Yksi merkki tästä ovat muuttuneet ajattelumallit siitä, millaista on eläkeläisen arki ja minkälaisia palveluja senioreille on jatkossa tarjolla. Ennen muinoin eläkkeelle jäävä saattoi haaveilla lähinnä kiikkustuolissa istumisesta, mutta toisin on nyt.

Tämän päivän eläkeläiset kaipaavat kasvaneeseen vapaa-aikaansa toimintaa. Toiminta vaatii hyvää kuntoa ja sitä tarjoaa mm. kauppakeskus Valossa toimiva liikunta- ja hyvinvointikeskus Lumo, jossa kerran viikossa pidetään ns. seniorijumppa. Lisäksi senioreille on tarjolla pari kertaa viikossa Voi hyvin-kierto, jossa käydään läpi eri kuntosalilaitteita ohjaajan opastuksella.

jumppa
Seniorijumppa aloitetaan aina perusteellisella venyttelyllä

Torstaina aamupäivällä kuntosalin ryhmäliikuntasalista purkautuu punakka, hikinen, mutta silminnähden iloinen porukka.
Paula Kotilainen (66v.) ja Anja Nieminen (66v.) ovat olleet mukana seniorijumpassa alusta lähtien.
 - Käymme salilla kaksi-kolme kertaa viikossa. Kimmoke harjoitteluun tuli lehti-ilmoituksen kautta. Alussa kunto oli todella huono, mutta nyt se on harjoittelun myötä noussut selvästi. Tosin paino ei ole vielä laskenut, mutta eikös sitä sanota, että lihakset painavat enemmän naureskelevat Kotilainen ja Nieminen.

Lumon seniorijumppa on erittäin suosittu, sillä tunnit varataan jo hyvissä ajoin etukäteen ja joskus voi käydä niinkin, ettei tunnille mahdu. Etukäteisvarauksen voi tehdä netistä, vaikkapa kotoaan käsin.

Seniorijumppa on myös sosiaalinen tapahtuma, jossa voi tavata tuttujaan tai tutustua myös uusiin ihmisiin.
 - Pääosin sama porukka täällä käy, mutta kyllä uusiakin kasvoja usein näkyy. Täältä on myös saanut uusia tuttavuuksia, sillä tunneilla on rento meininki ja tunnin jälkeen jäämme usein yhdessä juomaan kahvit aulaan ja vaihtamaan kuulumisia. Tämä sosiaalinen puoli on yksi tärkeimmistä asioista tässä senioritoiminnassa toteavat Kotilainen ja Nieminen kuin yhdestä suusta.

Muutenkin koko senioriryhmä oli tunnin jälkeen täynnä energiaa ja iloa. Puheensorina kahvin ääressä oli liki taukoamaton.
 - Kyllä tälläistä kunnon liikuntaa oikein kaipaa mainittiin monesta eri suusta.

Kovasti kehuja senioreilta keräsi myös "Euroopan paras" ohjaaja Hanna-Mari Kotimäki, joka on vetänyt senioriryhmiä viime kesästä lähtien.
 - Meillä on mukava porukka kasassa, kun suurin osa jumppalaisista käy myös vetämässäni Voi hyvin-kierrossa, joten on tässä jo tutuksi tultu ja tietty vieraskoreus on jo kaikonnut naurahtaa Kotimäki
 - Ikäihmisten jumppa eroaa nuorten jumpasta siinä, että tahti on rauhallisempi ja liikevaihtoehtoja on enemmän. Tietenkin venyttely alkuun ja loppuun on tärkeää. Ylös-alas pomppimista pyrin liikkeissä välttämään. Meillä on jumppasalissa neljä teemaa, jotka viikottain kiertävät eli perusjumppa, tanssi, kehonhuolto ja tasapaino. Voi Hyvin-kierrossa senioriryhmä käy läpi kaikki lihasryhmät kuntosalin laitteissa eri teemojen kautta, joita ovat mm. aerobic-, pakara- tai korsettiteema opastaa Kotimäki.

Vasta-alkajalle Kotimäki suosittelisi ensimmäiseksi nimenomaan Voi hyvin-kiertoa, koska jumppasalissa on mukana musiikki, joka saattaa lisätä joillekin haastetta.

Lumossa pyritään liikkumaan kokonaisvaltaisesti miellyttävällä tavalla. Lumon ideologiana ja ohjenuorana on ajatus siitä, että kun liikunta on miellyttävää, siitä tulee helpommin tapa ja pysyvä osa elämää. Usein ajatellaan, etttä treenin tulisi olla mahdollisimman tehokasta ja jopa tuskaista. Monille se on kuitenkin myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jossa tavataan tuttuja ja samalla hoidetaan omaa kuntoa. Henkinen ja fyysinen kunto kulkevat käsi kädessä ja molemmat vaikuttavat ihmisen yleiseen hyvinvointiin iästä riippumatta. Salille mars!

-Petri Salomaa-

 

 


Ajankohtaista -arkisto