Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Lätkäpelaajan menu

Koska urheilussa huipputasolla pienetkin yksityiskohdat ratkaisevat, voisi jälkiviisaasti ja puolivakavissaan kysyä, oliko pikkuleijonien huonon menestyksen syynä Venäjän MM-kisoissa puutteellinen huolto. Tulevaisuuden jääkiekkolupaukset vaihtoivat venäläishotellin ruoat McDonald´sin palveluihin. Vielä 80-luvulle tultaessa tätä ravinto-opillista ongelmaa ei ollut, sillä monelle maajoukkuepelaajalle turnausmatka itänaapuriin oli yhdistetty loma- ja ryyppyreissu.

Veikkaaja-lehti kommentoi asiaa osuvasti kysymällä mielipidettä aiheeseen neljältä ruoka-alan asiantuntijalta: ravitsemusprofessori Mikael Fogelholmilta, julkkiskokki Henri Alénilta, Suomen ensimmäisiin tv-kokkeihin lukeutuneelta Jaakko Kolmoselta sekä Stadin slangin eksperttinäkin tunnetulta kokilta, Sami Garamilta. Kommentit olivat raastavia.

"Eihän McDonald´silta mitään hyvää palautumisruokaa saa. Olisin katsonut, olisiko hotelilla ollut edes leipää ja pastaa." (Fogelholm) "Se oli kyllä kuolinisku joukkueen turnaukselle. Venäjä on täynnä hyviä ravintoloita, näkyvät venäläisetkin jaksavan niillä hyvin." (Alén) "McDonald`s on urheilijalle vihoviimeinen vaihtoehto. Jatkossa evääksi jälkiuunileipää ja kylmäsavulohta." (Kolmonen) "Jos siellä on McDonald`s, niin luulisi että sieltä olisi löytynyt myös italialainen ravintola. Venäläinen ruoka voi olla rasvaista, mutta niin on varmasti Mäkkärikinkin." (Garam)

Asiantuntijat ovat oikeilla jäljillä. Suomessa ollessaan Oulun Kärppien NHL-vahvistus, Ottawa Senatorsin 23-vuotias hyökkääjä Kyle Turris valitti joukkueen tavasta syödä vieraspelimatkoilla ABC-huoltoasemilla. Turrisin mielestä valinta oli naurettava. Fogelholm parantaisikin huoltoasemien ruokatarjontaa lisäämällä niihin kasvis- ja kalapohjaisia annoksia, tuoreita salaatteja sekä täysjyväleipää. Muut ovat samoilla linjoilla. Helsingissä, Pasilan urheiluhallissa työskentelevä Garam sanoo huomanneensa, että varsinkin vanhemmat salibandypelaajat suosivat salaatteja ja ovat tarkkoja, mitä laittavat suuhunsa ennen peliä. Lisäksi Kolmonen haluaisi ehdottomasti korvata vaalean pastan tummalla ja ehdottaa jälkiruokavaihtoehdoksi ruispuolukkapuuroa!

Neljältä asiantuntijalta pyydettiin myös mielipidettä, syövätkö suomalaiset terveellisemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Mielipiteet jakautuivat kahtia. Alénin mielestä ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia, mitä ruoka sisältää ja millaisista aineksista se on valmistettu. Myös Garamin mukaan hieman parempaan suuntaan on menty. Me syömme monipuolisemmin kuin ennen, mutta toisaalta taas eineksiä syödään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Fogelholmin näkee taas, ettei suurtakaan muutosta ole tapahtunut. Hänen mielestään viimeisen viiden vuoden aikana on otettu jopa askel taaksepäin, sillä voita ja muuta eläinrasvaa kulutetaan enemmän. Kolmonen lukeekin jo madonluvut. Hänen mukaansa lisäaineita syödään yhä enemmän. Sen lisäksi alkoholin, sokerin ja rasvan kulutus on entisestään kasvanut.

En tiedä, miten pelikaanit hoitavat ruokailunsa vieraspelimatkoilla tai muuten. Joitakin heistä olen nähnyt toki Launeen Mäkkärillä perheen kanssa, mutta sehän ei vielä ratkaise mitään. Olen ollut myös vierellä todistamassa, miten Teemu Selänteelle on uponnut Bic Mac pikaisena välipalana ja jopa tupla-annoksena. Henkilökohtaisissa ruokailutottumuksissa huippukiekkoilijoistakin on moneen junaan. Muun muassa toinen Suomessa vieraillut NHL-apu, Kalpaan tullut Craig Smith kysyi Kuopioon saapuessaan ensimmäiseksi pelikavereiltaan, missä on kaupungin paras lihakauppa. Aamiaiseksi hänellä oli tapana nauttia kunnon pihvi tai kokonainen grillattu kana. Repikää siitä! Samassa joukkueessa pelaavan puolustaja Antti Halosen mukaan miehessä ei ollut grammaakaan ylimääräistä.
Lätkäpelaajien kannattaisi silti pidättäytyä kannabis-kokeiluista. Pössyttely kun tiettävästi lisää entisestään makeanhimoa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit