Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Lätkäpelaajan menu

Koska urheilussa huipputasolla pienetkin yksityiskohdat ratkaisevat, voisi jälkiviisaasti ja puolivakavissaan kysyä, oliko pikkuleijonien huonon menestyksen syynä Venäjän MM-kisoissa puutteellinen huolto. Tulevaisuuden jääkiekkolupaukset vaihtoivat venäläishotellin ruoat McDonald´sin palveluihin. Vielä 80-luvulle tultaessa tätä ravinto-opillista ongelmaa ei ollut, sillä monelle maajoukkuepelaajalle turnausmatka itänaapuriin oli yhdistetty loma- ja ryyppyreissu.

Veikkaaja-lehti kommentoi asiaa osuvasti kysymällä mielipidettä aiheeseen neljältä ruoka-alan asiantuntijalta: ravitsemusprofessori Mikael Fogelholmilta, julkkiskokki Henri Alénilta, Suomen ensimmäisiin tv-kokkeihin lukeutuneelta Jaakko Kolmoselta sekä Stadin slangin eksperttinäkin tunnetulta kokilta, Sami Garamilta. Kommentit olivat raastavia.

"Eihän McDonald´silta mitään hyvää palautumisruokaa saa. Olisin katsonut, olisiko hotelilla ollut edes leipää ja pastaa." (Fogelholm) "Se oli kyllä kuolinisku joukkueen turnaukselle. Venäjä on täynnä hyviä ravintoloita, näkyvät venäläisetkin jaksavan niillä hyvin." (Alén) "McDonald`s on urheilijalle vihoviimeinen vaihtoehto. Jatkossa evääksi jälkiuunileipää ja kylmäsavulohta." (Kolmonen) "Jos siellä on McDonald`s, niin luulisi että sieltä olisi löytynyt myös italialainen ravintola. Venäläinen ruoka voi olla rasvaista, mutta niin on varmasti Mäkkärikinkin." (Garam)

Asiantuntijat ovat oikeilla jäljillä. Suomessa ollessaan Oulun Kärppien NHL-vahvistus, Ottawa Senatorsin 23-vuotias hyökkääjä Kyle Turris valitti joukkueen tavasta syödä vieraspelimatkoilla ABC-huoltoasemilla. Turrisin mielestä valinta oli naurettava. Fogelholm parantaisikin huoltoasemien ruokatarjontaa lisäämällä niihin kasvis- ja kalapohjaisia annoksia, tuoreita salaatteja sekä täysjyväleipää. Muut ovat samoilla linjoilla. Helsingissä, Pasilan urheiluhallissa työskentelevä Garam sanoo huomanneensa, että varsinkin vanhemmat salibandypelaajat suosivat salaatteja ja ovat tarkkoja, mitä laittavat suuhunsa ennen peliä. Lisäksi Kolmonen haluaisi ehdottomasti korvata vaalean pastan tummalla ja ehdottaa jälkiruokavaihtoehdoksi ruispuolukkapuuroa!

Neljältä asiantuntijalta pyydettiin myös mielipidettä, syövätkö suomalaiset terveellisemmin kuin kymmenen vuotta sitten. Mielipiteet jakautuivat kahtia. Alénin mielestä ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia, mitä ruoka sisältää ja millaisista aineksista se on valmistettu. Myös Garamin mukaan hieman parempaan suuntaan on menty. Me syömme monipuolisemmin kuin ennen, mutta toisaalta taas eineksiä syödään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Fogelholmin näkee taas, ettei suurtakaan muutosta ole tapahtunut. Hänen mielestään viimeisen viiden vuoden aikana on otettu jopa askel taaksepäin, sillä voita ja muuta eläinrasvaa kulutetaan enemmän. Kolmonen lukeekin jo madonluvut. Hänen mukaansa lisäaineita syödään yhä enemmän. Sen lisäksi alkoholin, sokerin ja rasvan kulutus on entisestään kasvanut.

En tiedä, miten pelikaanit hoitavat ruokailunsa vieraspelimatkoilla tai muuten. Joitakin heistä olen nähnyt toki Launeen Mäkkärillä perheen kanssa, mutta sehän ei vielä ratkaise mitään. Olen ollut myös vierellä todistamassa, miten Teemu Selänteelle on uponnut Bic Mac pikaisena välipalana ja jopa tupla-annoksena. Henkilökohtaisissa ruokailutottumuksissa huippukiekkoilijoistakin on moneen junaan. Muun muassa toinen Suomessa vieraillut NHL-apu, Kalpaan tullut Craig Smith kysyi Kuopioon saapuessaan ensimmäiseksi pelikavereiltaan, missä on kaupungin paras lihakauppa. Aamiaiseksi hänellä oli tapana nauttia kunnon pihvi tai kokonainen grillattu kana. Repikää siitä! Samassa joukkueessa pelaavan puolustaja Antti Halosen mukaan miehessä ei ollut grammaakaan ylimääräistä.
Lätkäpelaajien kannattaisi silti pidättäytyä kannabis-kokeiluista. Pössyttely kun tiettävästi lisää entisestään makeanhimoa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit