Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Sukupolven mittainen Lasten Talvikarnevaali

Paljon on Lahden kaupunki ja sen lasten ja nuorison harrastukset rikastuneet siitä, kun ensimmäinen Lasten Talvikarnevaali - tapahtumat Sammonkadun 8-salilla pyörähti käyntiin 1983. Nuorisotoimen johtajana oli Pertti Mäkelä ja siitä joukkueesta on mukana ainakin "kasi-salin" nykyinen nuorisopalvelujen päällikkö Virpi Rantanen.

Kolmekymmentä vuotta sitten lapset ja heidän vanhempansa pyörivät Mauri Kunnaksen Koiramäki-talon teeman ympärillä. Muutama vuosi myöhemmin kulttuuritoimi otti talvikarnevaalin vuosittain tammi-helmikuun vaihteessa ohjelmaansa. Syntymäpäiviään viettävä Lasten Talvikarnevaalin tapahtumat levittäytyvät lauantaista 26. päivästä tammikuuta alkaen aina sunnuntaihin 10:teen päivään helmikuuta ympäri kaupunkia.

Joinakin vuosina tapahtumia oli kulttuurisihteeri Riittakatriina Manninen-Louhensalon aikana myös lähikunnissa. Tänä vuonna ne ovat levittäytyneet myös esikaupunkialueille. Karnevaalin organisaatiosta vastaa tuottaja Vuokko Kortelainen kaupungin kulttuurikeskuksesta. Hän ja kulttuuriasianpäällikkö Matti Karhos ovat yhteistyössä kaupungin nuorisotoimen ja ev.lut.seurakuntien sekä 40:n muun järjestäjän kanssa laatineet pienille ja suurille lapsille kahden viikon ajaksi 50 yhteistyötahoa ja 140 tapahtumaa, jotka ovat eri puolilla kaupunkia aamupäivähetkistä iltapuhteelle.

Kerkkä
Lahtelaisen Nuokun Sirkus ry:n toiminnanohjaaja Teppo "Sipi" Kerkkä ja tällä kertaa vain kolme palloa ilmassa.

"Yksi, kaksi-kolme - karnevaalit käyntiin" lähtee 8-Salissa Sammonkatu 8:ssa lauantaina 26.1. klo 10 - 14. Sieltä löytyvät avajaisviikonloppuna niin Nuokun Sirkuksen jonglöörit, joilla on vähintään kaksi palloa ilmassa ja yksi kädessä!!, temppurata, nukketeatteri, laulu- ja leikkihetket vähän pienemmille, kasvomaalausta ja vauhdikkaat tanssijat.ja hengästyttävän paljon muuta. Viikonlopun aikana selviää, mikä kumma on ihan oikea Rokkikukko? Avajaispäivän tapahtumaan ei maksa mitään, mehua ja baakelsseja varten kyllä pitäisi olla pienillä ja suurilla vierailla vähän euroja mukana.

Musiikkitapahtumia karnevaalien aikana on runsaasti. Ohjelmasta löytyvät myös sellaiset konsertit kuin Lapsi- ja nuorisokuoro Aurinkoisten Nurinmaassa-konsertti, Kärpäsen koulun Mörkö se lähti laivaan-musikaali, kaupungin kulttuurikeskuksen tuottama Sotilaan tarina- ja Lamk:n Satua ja totta-musiikkinäytelmä.

Vanha tuttu Musiikkileikkikoulu Musiikkimarakatti on mukana Marakattisirkus-satulastenkonserteilla ja Lahden musiikkiopiston Aho-salissa on Sylissä on salaisuus-sylivauvoille. Myös satunäytelmillä on vuoronsa, kuten Saapasjalka-kissa ja Paavo Piraatin merirosvoseikkailu sekä kaupunginteatterin molemmat satunäytelmät.

Osa tapahtumista on maksullisia. Karnevaalin ohjelma kannattaa kaupunkilaisten ja maalaisserkkujen noutaa Lahden kirjastoista tai katsoa netistä. Askartelusta kiinnostuneet lapset voivat käydä kehittämässä taitojaan Hiihtomuseossa sekä Taitokeskus Velman tiloissa ja taikuudesta kiinnostuneet pääsevät Taikuri Luttisen mukana taian maailmaan.

Kun 1980 luvun nuorisotoimi aloitti 30 vuotta sitten Lasten Talvikarnevaali-tapahtuman, sijoittui se koululaisten joululoman iloksi. Vuosien varrella on karnevaalilla ollut erilaisia teemoja punaisena lankana. Parin vuosikymmenen takainen kaksi metriä korkea krotiili on kadonnut tuntemattomaan paikkaan Kasisalin pihalta, mutta sen kulttuuria syöksevä kita on edelleen hengessä mukana.

Tapahtumien eräänä tarkoituksena on kertoa Opetusministeriön kulttuurisektorin päättäjille, että Lahden lastenkulttuuri ansaitsisi jo vihdoin Taikalyhtyprojektin statuksen, missä olisivat mukana seudulinen lasten ja nuorten kulttuurityö. Nuorten valtakunnallisella työllistämistoimella olisi kulttuuriprojektirahalle monta käyttäjää.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto