Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat 

Ile

Sää

Uutispulassaan iltapäivälehtien lööpit hehkuttavat, että Suomeen saapuu lähipäivinä hyytävä säärintama. Selkokielelle käännettynä se tarkoittaa sitä, että Lahden korkeudella joudutaan varautumaan jopa 15 asteen pakkasiin. Pariisissa vastaava lämpötila merkitsisi hätätilan julistamista, me parkkiintuneemmat taas paineltiin vielä 70-luvulla, hiihtolomalla, Kisapuiston lätkäkaukalossa ilman pipoa 28 asteen pakkasessa. Kovimmat ammattilaiset kun eivät siihen aikaan käyttäneet NHL:ssä kypärää. Tähän yhteyteen tuntuukin sopivalta lainata tekstiä, joka kiertää englanninkielisenä ympäri maailmaa. Pohjana on kuulemma joku uusi EU:n ennustus, miten Euroopan käy, jos kylmyys jatkuu yhtä pirullisena. Käännös on vapaasti liipolalainen.

+ 15 astetta celsiusta: Espanjalaiset panevat villapipon päähänsä ja rupeavat käyttämään käsineitä ja talvitakkeja. Suomalaiset ottavat sillä välin aurinkoa. Paavo Lipponen ui Helsingin uimastadionin ulkoaltaassa.

+ 10 astetta: Ranskalaiset yrittävät saada taloissaan epätoivoisesti keskuslämmitystä toimimaan. Suomalaiset istuttavat kukkia. Pääkaupunkiseutulaiset viettävät öitä siirtolapuutarhoissaan.

+ 5 astetta: Italialaiset autot eivät enää käynnisty. Suomalaiset ajelevat avoautoilla.

0 astetta: Puhdas vesi jäätyy. Vantaanjoki muuttuu sen sijaan entistä tahmeammaksi. Vesijärvellä järjestetään optimistijollien SM-kisat.

- 5 astetta: Ensimmäiset kuoliaaksi jäätyneet löydetään Kaliforniasta. Suomalaiset lopettelevat juhannusjuhliaan. Timo Soini istuu koko yön kokon ääressä ja sadattelee vierailleen tästäkin EU:n ennustuksesta.

- 10 astetta: Skotit alkavat saada pikku hiljaa tarpeekseen ja alkavat lämmittää talojaan. Suomalaiset pukeutuvat pitkähihaisiin paitoihin. Presidentti Niinistö rullaluistelee ilman pipoa ja Pekka Haavisto käy avannossa. MTV3:n uutiset kuvaavat molemmat tapahtumat suorina lähetyksinä. Edes Yleisradiossa ei yksikään toimittajista kieltäydy ulkotöistä.

- 20 astetta: Ruotsalaiset päättävät jäädä töistä kotiin. Suomalaiset viettävät viimeisiä ulkogrillijuhlia.

- 30 astetta: Puolet kreikkalaisista on jäätynyt kuoliaaksi. Suomalaiset vievät pyykkinsä ulkotiloista kellariin kuivumaan.

- 50 astetta: Jääkarhut evakuoidaan Pohjoisnavalta. Suomen armeijan suuri talvisotaharjoitus alkaa.

- 70 astetta: Massiivinen joukkopako Siperiasta Moskovaan. Suomalaiset raivostuvat, koska Koskenkorvaa ei voi enää varastoida ulkotiloissa. Tampereen Ilves alkaa menestyä viimeinkin jääkiekossa.

- 273 astetta: Absoluuttinen nollapiste. Suomalaiset myöntävät viimein, että ulkona on hulppean viileää. Viuhahduskisa Saariselällä perutaan.

- 300 astetta: Helvetti jäätyy. Suomi voittaa jalkapalloilun MM-kultaa!

Läpi historian suomalaiset ovat valitelleet säästä, muistelleet jäätävimpiä talvia ja helteisimpiä kesiä. Syksyllä on kirottu pimeneviä iltoja, myrskyjä, sateita ja loskaa. Talvella on manattu pakkasta, korkeita lämmityskustannuksia ja halkeilevia vesijohtoja. Keväällä on menty hirteen auringon masentaessa liikaa tai hukuttu pilkkireissulla avantoon. Kesällä on kuoltu kuumuuteen tai ihosyöpään, kenelläkään ei ole ollut helppo hengittää. Mutta kun suomalaiselta kysyy, mikä on parasta hänen isänmaassaan, vastaus tulee kuin pyssyn suusta: "Se on nämä vaihtelevat vuodenajat!"

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit