Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Hetken hengähdys ja takkatulen nautinto Tapanilassa

Pitkä tai lyhyt hiihtolenkki ja kävely Salpausselän maastossa Tapanilassa kohottaa ihmisen mielialaa ja kuntoa. Tapanilan hiihtomaja tai ulkoilumaja, sitä kutsutaan molemmilla nimillä, on jälleen kaupunkilaisten ja matkailijoitten käytössä. Hiihtomajan ravintolan avasi Lahden Ateria viime maanantaina ulkoilijoitten iloksi. Alakerrassa saa Lahden Suunnistajat - 37 ry:n toimistosta laturetkille karttoja.

Tapanilan hiihtomajarakennuksen suunnitteli kaupunginarkkitehti Valter Karisalo 1964. Betoninen, suoralinjainen kaksikerroksinen rakennus otettiin ulkoilumajakäyttöön pari vuotta myöhemmin. Rakennuksen ensimmäisen kerroksen betoninen runko ja toisen kerroksen vaaleaksi rapatut seinät, ravintola suurine ikkunoineen sopeutuu tänäkin päivänä hyvin ympäröivään kuusi- ja mäntymetsään. Ravintolakerros muodostaa rakennukselle ulokkeen keskieurooppalaiseen tyyliin. Runsaan kymmenen vuotta myöhemmin arkkitehti Erik Liljebladin suunnitelmien mukaan tehtiin rakennuksen luoteisosaan pieni lisärakennus asunnoksi. Hiihtomajan omistaa Lahden kaupunki.

Tapanila
Yläkerran takan lämpöön on istahtanut hiihtämästä tullut Rauno Tapiola. Hänelle vas. Leena Hämäläinen ja oik. Maarit Tuomela-Nikkanen Lahden Ateriasta kertoivat uudistetun talon käytöstä.

Hiihtomajaa hoiti yksityinen vuokraaja useita vuosia, mutta yrittäjän siirryttyä toiselle paikkakunnalle loppui kahvilatoiminta muutamaksi vuodeksi. Kun uutta yrittäjää ei kaupunki löytänyt kahvion vuokraajaksi, päätti Lahden Aterian toimitusjohtaja Tuulia Pelli ja henkilökunta ottaa Tapanilan hiihtomajan omiin käsiin, kuvaa alkanutta talon kunnostusta kehityspäällikkö Maarit Tuomala-Nikkanen.

Talon ravintola- ja keittiötiloja ryhdyttiin kunnostamaan ja vuosi sitten se avattiin ulkoilijoille. Ulkoilijoita se palvelee tänä keväänä maaliskuun loppuun saakka. Kevät- ja kesäkauden vakituiset aukioloajat ovat vielä harkinnassa. Uudistunut hiihtomaja on saanut positiivisen vastaanoton ympäristöstä. Siellä on pidetty alueen yhdistysten ja taloyhtiöitten tilaisuuksia, ja ensi kesäksi on jo varattu ravintola muutamiin hääjuhliin.

Lahden Ateria, jonka vastuulla on koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden ateriat, pystyy valmistamaan tämän talon keittiötiloissa juhla-ateriat tilauksesta varmalla ammattitaidolla. Buffet-lounaan sinne voi pieni ryhmä tilata neljää päivää aikaisemmin. Pienimuotoisille kokouksille on käytössä kabinetti. Suuri sali jaetaan kuvioidulla lasiseinällä vielä kevään aikana kahdeksi tilaksi tarpeen vaatiessa.

Tällä viikolla työvuorossa ollut ruokapalveluvastaava Leena Hämäläinen kertoo, että viime viikonloppuna majalla kävi ulkoilijoita jatkuvana virtana ja arkisinkin kävijöitä riittää. Hänen kuvaamansa Tapanilan hiihtomajan sisäinen tunnelma; "hetken hengähdys ja takkatulen nautinto" on lainattu tämän jutun otsikkoon. Aidoilla puilla palava takkatuli lämmittää suuren takan äärelle istahtavia kulkijoita ravintolasalissa. Alakerran takkaa voivat ulkoilijat käyttää, kun yläkerran takassa ei ole tulta. Makkaranpaisto elävällä tulellakin kävijöiltä siis onnistuu.

Majalla käyvät nuoret ja vanhat hiihtäjät. Koululaiset eivät yksittäisinä ryhminä ole vielä taloa löytäneet, mutta kaksi tyttöä oli omia eväitään nauttimassa alakerran jyhkeän pöydän ääressä kotimatkallaan koulusta. Majan alakerran saunatilat vuokraa liikuntatoimisto. Juoma-automaatti ja WC-tilat löytyvät alakerrasta.

On todella nostettava hiihtopipoa Lahden Aterian aktiiviselle henkilökunnalle, joka muun työn lomassa on jaksanut panostaa suojelukohteena olevan Tapanilan hiihtomajan kunnostukseen ja avaamiseen. Se on viihtyisä kohde myös kävelyä harrastaville.

Marja-Liisa Niuranen


INFO: Toisen kerroksen kahvila on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12 - 18. Sieltä saa ostaa kuumaa tai kylmää mehua, teetä ja kahvia. Kahvileivät paistetaan keittiössä, suolaiset sämpylät ja piiraat löytyvät myös vitriinistä.

 


Ajankohtaista -arkisto