Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Perhe on pahin

Vanhassa vara parempi. Tämä iänikuinen hokema tuli mieleen, kun jäin vuoden vaihtumisen jälkeen koukkuun takavuosien hittisarjaan Perhe on pahin, jota Nelonen esittää jälleen uusintana yökyöpeleiden iloksi. Vaikka kyseessä on jo kolmas kerta, kun suomalaiset saavat seurata vanhoillisen Archie Bunkerin ja hänen vapaamielisen vävypoikansa sanallista mittelöä, komediasarja imaisee tiukasti mukaansa. Toinen uusintakierros toimii itse asiassa paremmin kuin vuosina 2001 ja 2002 nähty edellinen. Tuolloin Suomi oli jättänyt lama-ajan taakseen ja tuntui, ettei maahan enää kasvaisi Archien kaltaisia jääräpäisiä punaniskoja. Toisin kävi. Tänä päivänä mies olisi yksi perussuomalaisten ääniharavista.

Perhe on pahin oli ensimmäinen Suomessa esitetty amerikkalainen tilannekomedia, sitcom. Sen jälkeen niitä on syntynyt jopa riesaksi asti. Alunperin sen oli tarkoitus parodioida sikäläisiä saippuaoopperoita. Sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa 1971-79, ja se valloitti nopeasti myös suomalaiset katsojat. Sarjan päähenkilöitä ovat Archien lisäksi hänen hössöttävä vaimonsa Edith, jota aviomies kutsuu lempinimellä Höynä, tytär Gloria ja puolalaistaustainen vävypoika Michael. Nuori aviopari asuu Archien hoivissa, sillä Michael opiskelee, eikä tällä ole pienintäkään aikomusta mennä töihin. Archie kutsuu vävyään Läskipääksi, sillä maailman parantamisen ohella tätä kiinnostaa etupäässä syöminen.

Perhe on pahin käsitteli televisiossa aiemmin tabuina pidettyjä aiheita, kuten rasismia ja homoseksuaalisuutta. Käsikirjoitus rakentuu pitkälti Archien ja Michaelin väliselle väittelylle, jota sävyttävät yltiöisänmaallisen ja hippisukupolven välinen ristiriita. Samalla yhteen ottavat kouluja käymätön duunari ja sivistynyt luonnonsuojelija. Gloria yrittää puolustaa miestään parhaansa mukaan, Edith taas koettaa tasapainoilla perheen sovittelijana. Meno olisi jotakuinkin yhtä hurjaa kuin, jos Timo Soinilla olisi vihreä tytär ja tämä asuisi työttömän mustan miehensä ja vanhempiensa kanssa samassa taloudessa.
Sarjan kärjistävän käsikirjoituksen alkuperäisenä tarkoituksena oli hälventää ennakkoluuloja ja syrjintää kaikenlaisia vähemmistöjä kohtaan, mutta jossain vaiheessa idea oli kääntyä päälaelleen. Archien repliikit oli kirjoitettu niin naseviksi, että monet hänen tokaisuistaan ja haukkumanimistään tarttuivat katsojien kielenkäyttöön. Carroll O´Connor paneutui rooliinsa perusamerikkalaisena niin suvereenisti, että vävyä esittävä Rob Reiner jäi pakostakin kakkoseksi. Mutta mitä enemmän Archie latasi mielipiteitään mustasta vähemmistöstä, juutalaisista liikkeenharjoittajista, meksikolaisista maahanmuuttajista ja homoseksuaalisista briteistä ja taiteilijoista ja sekosi sivistyssanoissaan, sen purevammaksi satiiri yltyi. Rob Reinerkin kunnostautui sittemmin ohjaajana ja sai oman tähtensä Hollywoodin Walk Of Famelle vuonna 1999.

Carroll O`Connor näytteli Archie Bunkeria yhteensä 12 vuotta, kaikkiaan 307 eri jaksossa. Alunperin englannin kielen opettajaksi valmistunut O`Connor oli siviilissä poliittisesti liberaali, eli vasemmistolaisempi kuin kuuluisin roolihahmonsa. Hän menehtyi vuonna 2001 sydänkohtaukseen. Hautajaisiin osallistuivat myös Perhe on pahin -sarjan näyttelijät. Hautajaispuheen piti läheinen ystävä Larry Hagman, alias J.R. Dallasista. Sarjan tunnussävelmä, jossa O`Connor ja Edithiä näyttelevä Jean Stapleton esittävät Those Were The Days -kappaleen sydäntäriipaisevan epävireisesti, kuuluu sekin alansa klassikoihin.

* * * * * * * * *

Legendaarisen jenkkisarja pohjautuessa hyvään ja oivaltavaan käsikirjoitukseen, suomalainen tv-viihde puolestaan luottaa pitkälti improvisaation voimaan. On oikeastaan aika huolestuttavaa, että huumorin lippulaivana pidetyn Putous-sarjan nautittavimmat hetket koetaan silloin, kun juontajalta pettää pokeri tai joltakin näyttelijöistä irtoavat tekoviikset. Siinäkö on sketsiviihteen nykytila? Joissakin Putous-sarjan yllätystehtävissä rima on laskettu yllättävän alas. Kauden aloitusjakson vitsikilpailu näyttelijöiden ja stand up -koomikoiden välillä oli pahimmillaan peruskoulutasoa.

Itseään toistava sketsihahmokilpailu on sekin tulossa tiensä päähän. Kilpailijoista vain kaksi ylitti karsintarajan: Aku Hirviniemen Samppa Linna ja Armi Toivasen Sanna-Raipe Helminen. Big Brotherin Porno-Kakin, Hannu Jortikan ja Jethro Rostedtin sekasikiö sekä puheripulipuuskia saava ujo teinityttö Nekalasta ovat takuuvarmasti finaalissa. Siitä pitävät huolen niin turkulaiset kuin tamperelaisetkin äänestäjät. Muut hahmoista olivat vanhan toistoa. Hutiloitu luonnostelu näkyi ja kuului heti hahmojen nimissä. Mitä hauskaa on esimerkiksi nimessä Karim Z. Yskowicz? Se vielä olisi puuttunut, että kansanedustaja Ben Zyskowicz olisi oikeasti raivostunut hahmosta.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit