Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Perhe on pahin

Vanhassa vara parempi. Tämä iänikuinen hokema tuli mieleen, kun jäin vuoden vaihtumisen jälkeen koukkuun takavuosien hittisarjaan Perhe on pahin, jota Nelonen esittää jälleen uusintana yökyöpeleiden iloksi. Vaikka kyseessä on jo kolmas kerta, kun suomalaiset saavat seurata vanhoillisen Archie Bunkerin ja hänen vapaamielisen vävypoikansa sanallista mittelöä, komediasarja imaisee tiukasti mukaansa. Toinen uusintakierros toimii itse asiassa paremmin kuin vuosina 2001 ja 2002 nähty edellinen. Tuolloin Suomi oli jättänyt lama-ajan taakseen ja tuntui, ettei maahan enää kasvaisi Archien kaltaisia jääräpäisiä punaniskoja. Toisin kävi. Tänä päivänä mies olisi yksi perussuomalaisten ääniharavista.

Perhe on pahin oli ensimmäinen Suomessa esitetty amerikkalainen tilannekomedia, sitcom. Sen jälkeen niitä on syntynyt jopa riesaksi asti. Alunperin sen oli tarkoitus parodioida sikäläisiä saippuaoopperoita. Sarjaa esitettiin Yhdysvalloissa 1971-79, ja se valloitti nopeasti myös suomalaiset katsojat. Sarjan päähenkilöitä ovat Archien lisäksi hänen hössöttävä vaimonsa Edith, jota aviomies kutsuu lempinimellä Höynä, tytär Gloria ja puolalaistaustainen vävypoika Michael. Nuori aviopari asuu Archien hoivissa, sillä Michael opiskelee, eikä tällä ole pienintäkään aikomusta mennä töihin. Archie kutsuu vävyään Läskipääksi, sillä maailman parantamisen ohella tätä kiinnostaa etupäässä syöminen.

Perhe on pahin käsitteli televisiossa aiemmin tabuina pidettyjä aiheita, kuten rasismia ja homoseksuaalisuutta. Käsikirjoitus rakentuu pitkälti Archien ja Michaelin väliselle väittelylle, jota sävyttävät yltiöisänmaallisen ja hippisukupolven välinen ristiriita. Samalla yhteen ottavat kouluja käymätön duunari ja sivistynyt luonnonsuojelija. Gloria yrittää puolustaa miestään parhaansa mukaan, Edith taas koettaa tasapainoilla perheen sovittelijana. Meno olisi jotakuinkin yhtä hurjaa kuin, jos Timo Soinilla olisi vihreä tytär ja tämä asuisi työttömän mustan miehensä ja vanhempiensa kanssa samassa taloudessa.
Sarjan kärjistävän käsikirjoituksen alkuperäisenä tarkoituksena oli hälventää ennakkoluuloja ja syrjintää kaikenlaisia vähemmistöjä kohtaan, mutta jossain vaiheessa idea oli kääntyä päälaelleen. Archien repliikit oli kirjoitettu niin naseviksi, että monet hänen tokaisuistaan ja haukkumanimistään tarttuivat katsojien kielenkäyttöön. Carroll O´Connor paneutui rooliinsa perusamerikkalaisena niin suvereenisti, että vävyä esittävä Rob Reiner jäi pakostakin kakkoseksi. Mutta mitä enemmän Archie latasi mielipiteitään mustasta vähemmistöstä, juutalaisista liikkeenharjoittajista, meksikolaisista maahanmuuttajista ja homoseksuaalisista briteistä ja taiteilijoista ja sekosi sivistyssanoissaan, sen purevammaksi satiiri yltyi. Rob Reinerkin kunnostautui sittemmin ohjaajana ja sai oman tähtensä Hollywoodin Walk Of Famelle vuonna 1999.

Carroll O`Connor näytteli Archie Bunkeria yhteensä 12 vuotta, kaikkiaan 307 eri jaksossa. Alunperin englannin kielen opettajaksi valmistunut O`Connor oli siviilissä poliittisesti liberaali, eli vasemmistolaisempi kuin kuuluisin roolihahmonsa. Hän menehtyi vuonna 2001 sydänkohtaukseen. Hautajaisiin osallistuivat myös Perhe on pahin -sarjan näyttelijät. Hautajaispuheen piti läheinen ystävä Larry Hagman, alias J.R. Dallasista. Sarjan tunnussävelmä, jossa O`Connor ja Edithiä näyttelevä Jean Stapleton esittävät Those Were The Days -kappaleen sydäntäriipaisevan epävireisesti, kuuluu sekin alansa klassikoihin.

* * * * * * * * *

Legendaarisen jenkkisarja pohjautuessa hyvään ja oivaltavaan käsikirjoitukseen, suomalainen tv-viihde puolestaan luottaa pitkälti improvisaation voimaan. On oikeastaan aika huolestuttavaa, että huumorin lippulaivana pidetyn Putous-sarjan nautittavimmat hetket koetaan silloin, kun juontajalta pettää pokeri tai joltakin näyttelijöistä irtoavat tekoviikset. Siinäkö on sketsiviihteen nykytila? Joissakin Putous-sarjan yllätystehtävissä rima on laskettu yllättävän alas. Kauden aloitusjakson vitsikilpailu näyttelijöiden ja stand up -koomikoiden välillä oli pahimmillaan peruskoulutasoa.

Itseään toistava sketsihahmokilpailu on sekin tulossa tiensä päähän. Kilpailijoista vain kaksi ylitti karsintarajan: Aku Hirviniemen Samppa Linna ja Armi Toivasen Sanna-Raipe Helminen. Big Brotherin Porno-Kakin, Hannu Jortikan ja Jethro Rostedtin sekasikiö sekä puheripulipuuskia saava ujo teinityttö Nekalasta ovat takuuvarmasti finaalissa. Siitä pitävät huolen niin turkulaiset kuin tamperelaisetkin äänestäjät. Muut hahmoista olivat vanhan toistoa. Hutiloitu luonnostelu näkyi ja kuului heti hahmojen nimissä. Mitä hauskaa on esimerkiksi nimessä Karim Z. Yskowicz? Se vielä olisi puuttunut, että kansanedustaja Ben Zyskowicz olisi oikeasti raivostunut hahmosta.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit