Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Berliini Euroopan jouluherkku numero yksi

Berliini on lähellä ja siellä on kaikkea, miten vaativakin joulumatkailija voi tyydyttää mielihalunsa. Ensimmäisenä on tietysti kaupungin mahtava musiikkitarjonta, toiseksi 60 joulutoria, joista löytyy tavaraa "perseestä perämoottoriin" kolmanneksi 41 erikoismuseota, neljänneksi kaikki historialliset monumentit , viidenneksi loistavat erikoisravintolat ja 600 erikoisolutmerkkiä.

Asuimme keskustassa aivan päärautatieaseman lähellä Brandenburgin torin liepeillä melko vaatimattomassa hotelli Martimissa. Mutta paikan sijainti ratkaisi eniten. Sieltä oli helppo risteillä kaikkialle ja usein pääsimme keskustan joulutoreille Apostolin kyydillä.

Heti Tegelin lentokentältä kannattaa hankkia Berlin Welcome Card, ja ostaa joko kolmen tai neljän päivän turistikortit, joilla voi sitten ajella mielin määrin ympäri kolmen miljoonan kaupunkia. Hinnat ovat noin 30 euroa, mutta meitä Potzdamin kävijöiltä pari euroa enemmän. Korttiin sisältyy myös alennuksia melkein kaikkiin museoihin ja yli 210 erikoisliikkeeseen ja konsertteihin.

Check
Berliinin pakollinen "must" on Check Point Charlie, jossa sankarimatkailijamme seisoo räntäsateessa.

Aloitimme joulujuhlamme kuuntelemalla Stettinin kaupunginorkesterin konserttia Berlinin konserttitalolla. Kuulimme uskomattoman Beethovenin yhdeksännen sinfonian kuoron laulaman loppuosan valtionkuoron esittämänä ja tulkitsemana. Oppaamme, matkatoverimme ja kulttuurin moniottelija Pertti Vesanen totesikin lakonisesti:" Autiolle saarelle ottaisin mukaani Beethovenin musiikkia."

Samana päivänä kävimme täysin uudistetussa Valtiopäiväsalissa ihailemassa uudistettua lasiarkkitehtuuria. Erikoisinta paikassa oli kuitenkin suunnaton yleisömäärä ja passien tarkastus. Uusinta tekniikkaa oli digitaaliseen paikannukseen perustuva esittely kymmenellä eri kielellä. Vaikuttava kokemus.

Pakolliset museot juoksin itse asiassa vain minä, sillä hinnat olivat melko korkeat, mutta lehtimies kortillahan lysti ei maksa mitään. Mielenkiintoisimpia olivat ehdottomasti DDR- museo aivan Tuomiokirkon vieressä. Voisin kirjoittaa museosta kokonaisen artikkelin, mutta mielettömintä oli silti ihmisten salakuuntelu ja itäsaksalaisten opettajien kyselytunnit omien lasten vanhempien tekemisistä ja tekemättä
jättämisistä; vain diktatuurissa tämä on mahdollista. Onneksi vallankumous syö aina lapsensa!

Dali-museo on jokaisen Berliinin kävijän "must". Siellä voi ihailla noin 300 teosta. Tosin pääosa on piirroksia ja tunnetuimmat teokset liikkuvat näyttelyissä eri puolella maapalloa, mutta hänen tuotteliaisuuttaan ei voi silti olla ihailematta. Niissä räiskyy kubismi kaikessa väreissä ja seksuaalisuus tihkuu ylitsevuotavasti joka toisessa teoksessa. Kalliit sisäänpääsyliput harmittivat, koska museo oli yksityinen.

Erikoisin museo oli silti varmasti historiallisten soitinten museo aivan Berlin Pilaharmonikkojen esityspaikan vieressä. Teattereita löytyy 39 ja niissä esitetään maailman parasta tuotantoa laidasta laitaan. Saksaa taitamattoman kannattaa aloitta koomisesta teatterista ja lopettaa kierroksensa rikosteatteriin.

Mutta kolmen päivä lomalla täytyy keskittyä oleellisimpaan eli maistelemaan loistoruokia "bluevinia" eli alkuperäistä glywineä so what! Kun ostit juoman, sait mukin mukaasi. Meidänkin "mamma "keräsi erilaisia lasituotteita pari tusinaa, joille piti ostaa erityinen kassi kotimatkaa varten.

Muita pakollisia paikkoja ovat tietysti Check Point Charlie ja muurin pala, josta voi neljällä eurolla saada itäsaksalainen leima passiin. Nyt on sitten sekin hankittu. Unter der Linden oli häikäisevästi valaistu ja joulukuuset mitoitettu pääkaupungin kokoon. Maailman parasta vehnäolutta saa sitten Berliinissä. Nimen paljastaminen on kuulemma rikos. Aitous täytyy testata paikan päällä.

Lopuksi linnoja ei kolmessa päivässä kannata lähteä kiertämään, sillä niitä on niin paljon, että joka huoneessa kävijältä menee siihen aikaa kaksi kuukautta. Muuten Berliini on luovan luokan ehdoton ykkönen maailmassa. Ei kun menoksi!

Ps. Ruuhka-aikana hinnat kolminkertaistuvat.

Juhani Melanen


 


Ajankohtaista -arkisto