Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Joulupukki, joulupukki...

Lapin ja joulupukin maine kokivat lievän kolauksen, kun kourallinen skottituristeja oli valittanut suomalaisen matkanjärjestäjän toiminnasta. Parhaimmillaan 1200 euroa maksanut pikapyrähdys oli mennyt totaalisesti reisilleen, mikäli on uskominen Glasgow´ssa ilmestyvää aviisia. Lento oli myöhässä kaksi ja puoli tuntia, joten kun turistit ehtivät määränpäähänsä, siellä vallitsi täydellinen pimeys. Ravintolassa ei näkynyt joulukoristeita ja lapsille lapioitu liukumäki oli pienempi kuin joillakin skoteista omalla takapihalla. Suurin pettymys oli kuitenkin pukki, jolla oli tekoparta, mutta ei lainkaan lahjoja. Hänen tapansa puhua oli traumatisoinut lapset lopullisesti. Sen sijaan, että pukki olisi vääntänyt lappalaisaksentilla tankeroenglantia, hän puhuikin täydellistä, Oxfordissa opittua kirjakieltä.

Skottien reissu Pohjolan perukoille ei ollut ensimmäinen, eikä varmasti viimeinenkään kerta, kun ulkomaan elävät ovat pettyneet Suomen Lappiin. Meillä on joku ihme vimma saada vietyä vieraitamme ihailemaan joko yötöntä yötä tai sen vastakohtaa, loputonta kaamosta. Vähemmästäkin etelämmässä asunut menee sekaisin. Kesällä hän joutuu kärsimään unettomuudesta, sillä aurinko ei laske lainkaan, talvella hän tärisee pimeässä peläten, että karhu tulee ja syö hänet - vaikka talvella karhut nukkuvatkin talviunta. Siemen kaamosmasennukselle on kuitenkin kylvetty.

Olin henkilökohtaisesti paikan päällä seuraamassa, kun Kauniissa ja rohkeissa Brookea näytellyt Katherine Kelly Lang kärrättiin aikanaan myöhäiselle ruskaretkelle Saariselälle. Puuhamiehenä oli legendaarinen, nyt jo edesmennyt Heikki "Hessu" Reijonen, Suomea euroviisuissa edustaneen Marko Reijosen, alias Waldon isä. Koska vierailu oli toteutettu nopealla aikataululla, tiedonkulku pätki, eikä vieraan ja järjestäjien välillä löytynyt välillä edes yhteistä kieltä. Kasvissyöjäksi ja tiettävästi myös absolutistiksi tunnustautuneelle Brookelle tarjottiin nuotiotulen ääressä porokeittoa ja puolukoilla terästettyä pontikkaa. Kun tv-tähti uteli tarjoilun sisältöä, joku isännistä kertoi tämän juuri nauttineen bambin lihaa. Brooken ilme oli näkemisen arvoinen. Muutama vuosi aikaisemmin Super-Hessu oli houkutellut Luostolle Ritari Ässänä tunnetun David Hasselhoffin. Ässälle maistuivat Lapin antimet paremmin kuin hyvin - varsinkin juomapuoli. Kun hänelle puettiin kuvauksia varten peski, lappilainen poron taljasta ommeltu pitkä turkki, mies tuumi, että se on annettu hänelle lahjaksi. Ässä palasi Amerikkaan ja pakkasi arvokkaan peskin mukaansa muina miehinä. Lasku turkista lähetettiin vierailusta yksinoikeushaastattelun saaneelle aikakauslehdelle.

Mutta kuten alussa todettiin, Lapin ohella myös joulupukki voi traumatisoida lapset ja vähän vanhemmatkin. Entinen appiukkoni tapasi kertoa lempitarinanaan tosijuttua yläsavolaisesta tuttavastaan ja tämän sotaväkeen lähtevästä pojasta. Kun kutsunnat olivat ohi ja palvelukseen astuminen läheni, isä päätti ottaa poikansa miestenkeskiseen puhutteluun. Oli aika valaista joitakin elämän tosiasioita. Savolaisukko aloitti valistuspuheensa sanomalla: "Kuulehan poika, se on siunkii tässä vaiheessa hyvä tietää, ettei joulupukkia ole olemassa..." En tiedä, millaisen shokin totuuden kuuleminen pojassa aiheutti. Luultavasti hän selvisi pienemmin henkisin vaurioin kuin hieman nuoremmat pojankoltiaiset, joiden perheessä eräs tutuntuttuni oli taas ollut joulupukkina. Pukki oli ottanut aattoiltana hieman liikaa rohkaisua ja vikitellyt lahjojen jakamisen yhteydessä perheen emäntää. Kun maksun aika tuli, isä vei pukin talonsa takapihalle ja antoi setelien sijasta tälle turpaan. Perheen kaksospojat seurasivat tapahtumaa keittiön ikkunasta.

Onneksi meillä on nykyään virallisesti toimiva Suomalainen Joulupukkiyhdistys, joka on määritellyt tavoitteissaan, millaisen hyvän pukin tulee olla. Enää ei riitä pelkästään, että pukki "autoilee", mikä tarkoittaa selkokielellä selvää pukkia. Tältä edellytetään paitsi tietynlaista käytöstä, myös sopivaa habitusta. Jostain kumman syystä me harmaapartaiset ja isomahaiset könsikkäät ajaudumme paljon helpommin pukin hommiin kuin lommoposkiset atleetikot. Leo Lastumäki olisi ollut loistava joulupukki, Matti Pellonpää ei niinkään. Eli pelkästään hyvät näyttelijänlahjatkaan eivät riitä. Hyvän joulupukin tulee osata jutella mukavia ja tarvittaessa jopa laulaa lapsille. Hänellä täytyy ehdottomasti olla aikaa jakaa lahjat ja hänen on osattava vastata lasten esittämiin kiperiin kysymyksiin, kuten miksi pukki ajoi pihaan autolla, eikä porolla. Pukeutumisen on oltava kohdallaan ja aikataulusta on pidettävä kiinni. Sen päälle kun jaksaa olla vielä "autoileva", eli ei ota huikkaa, pärjää jo pitkälle.

Olen ollut joulupukkina useammankin kerran, viimeksi viime jouluna, muistaakseni kahdeksassa eri paikassa. Vakavampia kommelluksia ei ole ollut, sillä kukaan lapsista tai perheen kissoista tai koirista ei ole käynyt partaan käsiksi. Ehkäpä tänäkin jouluna joku tunnistaa Etelä-Lahdessa tutun pukin. Sitä odotellessa toivotan kaikille Omalähiö-lehden lukijoille hyvää ja rauhaisaa joulua sekä onnellista uutta vuotta!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit