Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Nomen est omen

Suomalaiset antavat lapsilleen yhä useammin erikoislaatuisia etunimiä erottuakseen massasta. Entistä useammin ne myös hyväksytään. Kasteessa uusille isänmaan toivoille on annettu nimeksi muun muassa Temppu, Ruuti (tytön nimi!), Asterix, Homer, Bambi, Brooke, Lolita ja Madonna. Ymmärrän sujuvasti, että joku Elvis Presley -entusiasti haluaa antaa penskalleen nimeksi Aaron, legendan toisen nimen mukaan, mutta itse kutsumanimen valitseminen vaatii jo pitävämpää pokkaa. Miten nämä Elvikset, Zorrot, Tarzanit, Rambot, Ferrarit ja muut päivänsankarit pärjäävät nimensä kanssa koulussa ja työelämässä, onkin jo kimurantimpi juttu. Toivottavasti vanhempien vilpitön ja hyvää tarkoittava ele ei käänny kohtalokkaaksi karhunpalvelukseksi.

Sanotaan nimen olevan enne. Lapsen tulevaisuuden näkymiä ei tarvitse ennakoida johdattelevalla etunimellä, jos hänellä on tarpeeksi enteellinen sukunimi. Pekka Pouta on ollut meteorologina varmasti tyytyväinen ammatinvalintaansa, samoin kuin ylipuutarhuri Arno Kasvi ja näyttelijä Aleksi Lavaste. Jokainen voi tykönään pohtia, onko sukunimellä ollut heidän kohdallaan tietty alitajuinen vaikutus uravalintaa tehtäessä. Eräällä uusmaalaisella kollegallani oli aikoinaan ulosottomiehenä henkilö, jonka sukunimi oli kuin suoraan Hullunkuristen perheiden korteista: Karhunen. Mies oli kuulemma erittäin leppoisa ja joustava yhteistyökumppani.

Omat etunimeni olen saanut isäni kiukunpuuskan seurauksena, tosin niiden valintaan saattoi liittyä tiettyä enteellisyyttäkin. Vaasa-lehdestä (nykyinen Pohjalainen) irtisanoutunut toimittajanalku oli riitaantunut lehden päätoimittajan, lujaluontoisena persoonana tunnetun Jaakko Ikolan, eli "Vaasan Jaakkoon" kanssa. Näyttääkseen, että pohjalaista verta virtaa nuoremmissakin, isäpappani uhosi ristivänsä seuraavan poikalapsensa lehden pahimpien kilpailijoiden, Seinäjoella ilmestyvän Ilkan ja oululaisen Kalevan mukaan. Niin myös tapahtui. Vaasan Jaakkoo oli todennut, ettei sellaista kostoa voisi langettaa yhdellekään vastasyntyneelle.

Useimmiten lasten nimet seuraavat kuitenkin vallalla olevia muotivirtauksia. Jokaisella keski-ikään ehtineellä Jaanalla ja Jarilla oli koulussa mitä todennäköisimmin kaima samalla tai rinnakkaisluokalla, samoin myöhemmin Sarilla ja Mikalla sekä tarhassa Emilialla ja Leevillä. Nimien suosituimmuuslista noudattelee samanlaista sykliä kuin naisten pukeutuminen, tosin vuosia pitemmällä viiveellä. Niin sanotut uusvanhat nimet kokevat kukoistuksen säännöllisin väliajoin. Vanhemmat antavat lapsilleen nimiä, jotka olivat suosittuja heidän isovanhempiensa tai isoisovanhempiensa nuoruudessa. 1980-luvulla monet vanhat nimet, kuten Hanna, Sanna, Anna, Jenni, Johanna ja Minna sekä Mikko, Antti, Juha ja Timo yleistyivät. Samoin kävi Heidille, Lauralle, Elinalle ja Marialle sekä Villelle ja Matille.

Vuonna 2011 syntyneillä lapsilla suosituimmat etunimet olivat Sofia, jonka sai nimekseen 449 tyttöä ja Elias, joka annettiin 506 pojalle. Tyttöjen listalla seuraaviksi tulivat Venla, Aada, Emma ja Aino. Pojilla taas seuraavaksi suosituimmat olivat Onni, Eetu, Leo ja Aleksi. Kaikkien aikojen suosituimpien nimien listalla, jota on pidetty vuodesta 1899 lähtien, tyttöjen viiden kärkeä pitävät Maria, Helena, Johanna, Anneli ja Kaarina. Pojilla suosionsa ovat säilyttäneet Juhani, Johannes, Olavi, Antero ja Tapani.

Etunimi siis kertoo jotain paitsi kantajastaan, myös ajasta, jossa hän on syntynyt. Esimerkiksi aikakauslehtiä kaupittelevista puhelinmyyjistä menestyneimmät ovat mestareita arvioimaan kohteensa iän pelkästään etunimen perusteella. Olkaapa siis tarkkana kaikki Matit ja Maijat, Pekat ja Liisat, Veetit ja Jasminet, kun vastaatte seuraavan kerran pelkällä etunimellä puhelimeen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit