Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Nomen est omen

Suomalaiset antavat lapsilleen yhä useammin erikoislaatuisia etunimiä erottuakseen massasta. Entistä useammin ne myös hyväksytään. Kasteessa uusille isänmaan toivoille on annettu nimeksi muun muassa Temppu, Ruuti (tytön nimi!), Asterix, Homer, Bambi, Brooke, Lolita ja Madonna. Ymmärrän sujuvasti, että joku Elvis Presley -entusiasti haluaa antaa penskalleen nimeksi Aaron, legendan toisen nimen mukaan, mutta itse kutsumanimen valitseminen vaatii jo pitävämpää pokkaa. Miten nämä Elvikset, Zorrot, Tarzanit, Rambot, Ferrarit ja muut päivänsankarit pärjäävät nimensä kanssa koulussa ja työelämässä, onkin jo kimurantimpi juttu. Toivottavasti vanhempien vilpitön ja hyvää tarkoittava ele ei käänny kohtalokkaaksi karhunpalvelukseksi.

Sanotaan nimen olevan enne. Lapsen tulevaisuuden näkymiä ei tarvitse ennakoida johdattelevalla etunimellä, jos hänellä on tarpeeksi enteellinen sukunimi. Pekka Pouta on ollut meteorologina varmasti tyytyväinen ammatinvalintaansa, samoin kuin ylipuutarhuri Arno Kasvi ja näyttelijä Aleksi Lavaste. Jokainen voi tykönään pohtia, onko sukunimellä ollut heidän kohdallaan tietty alitajuinen vaikutus uravalintaa tehtäessä. Eräällä uusmaalaisella kollegallani oli aikoinaan ulosottomiehenä henkilö, jonka sukunimi oli kuin suoraan Hullunkuristen perheiden korteista: Karhunen. Mies oli kuulemma erittäin leppoisa ja joustava yhteistyökumppani.

Omat etunimeni olen saanut isäni kiukunpuuskan seurauksena, tosin niiden valintaan saattoi liittyä tiettyä enteellisyyttäkin. Vaasa-lehdestä (nykyinen Pohjalainen) irtisanoutunut toimittajanalku oli riitaantunut lehden päätoimittajan, lujaluontoisena persoonana tunnetun Jaakko Ikolan, eli "Vaasan Jaakkoon" kanssa. Näyttääkseen, että pohjalaista verta virtaa nuoremmissakin, isäpappani uhosi ristivänsä seuraavan poikalapsensa lehden pahimpien kilpailijoiden, Seinäjoella ilmestyvän Ilkan ja oululaisen Kalevan mukaan. Niin myös tapahtui. Vaasan Jaakkoo oli todennut, ettei sellaista kostoa voisi langettaa yhdellekään vastasyntyneelle.

Useimmiten lasten nimet seuraavat kuitenkin vallalla olevia muotivirtauksia. Jokaisella keski-ikään ehtineellä Jaanalla ja Jarilla oli koulussa mitä todennäköisimmin kaima samalla tai rinnakkaisluokalla, samoin myöhemmin Sarilla ja Mikalla sekä tarhassa Emilialla ja Leevillä. Nimien suosituimmuuslista noudattelee samanlaista sykliä kuin naisten pukeutuminen, tosin vuosia pitemmällä viiveellä. Niin sanotut uusvanhat nimet kokevat kukoistuksen säännöllisin väliajoin. Vanhemmat antavat lapsilleen nimiä, jotka olivat suosittuja heidän isovanhempiensa tai isoisovanhempiensa nuoruudessa. 1980-luvulla monet vanhat nimet, kuten Hanna, Sanna, Anna, Jenni, Johanna ja Minna sekä Mikko, Antti, Juha ja Timo yleistyivät. Samoin kävi Heidille, Lauralle, Elinalle ja Marialle sekä Villelle ja Matille.

Vuonna 2011 syntyneillä lapsilla suosituimmat etunimet olivat Sofia, jonka sai nimekseen 449 tyttöä ja Elias, joka annettiin 506 pojalle. Tyttöjen listalla seuraaviksi tulivat Venla, Aada, Emma ja Aino. Pojilla taas seuraavaksi suosituimmat olivat Onni, Eetu, Leo ja Aleksi. Kaikkien aikojen suosituimpien nimien listalla, jota on pidetty vuodesta 1899 lähtien, tyttöjen viiden kärkeä pitävät Maria, Helena, Johanna, Anneli ja Kaarina. Pojilla suosionsa ovat säilyttäneet Juhani, Johannes, Olavi, Antero ja Tapani.

Etunimi siis kertoo jotain paitsi kantajastaan, myös ajasta, jossa hän on syntynyt. Esimerkiksi aikakauslehtiä kaupittelevista puhelinmyyjistä menestyneimmät ovat mestareita arvioimaan kohteensa iän pelkästään etunimen perusteella. Olkaapa siis tarkkana kaikki Matit ja Maijat, Pekat ja Liisat, Veetit ja Jasminet, kun vastaatte seuraavan kerran pelkällä etunimellä puhelimeen.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit