Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Itsemurhat

Mielenterveyden keskusliitto on kampanjoinut tällä viikolla itsemurhia vastaan. Vaikka oman käden kautta kuolleiden lukumäärä on laskussa, Suomessa tehdään yhä noin puolitoista kertaa enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa. Tuhat uhria vuodessa on järkyttävä luku. Ikävien kuolintapausten määrä lisäisivät vielä mitä ilmeisimmin monet epäselvät liikenneonnettomuudet, joista ei voi sanoa varmuudella, onko osallisena ollut halunnut itse aiheuttaa kuolemansa.

On laskettu, että jokaisella suomalaisella on joku läheinen sukulainen tai tuttu, joka on tehnyt itsemurhan, silti aihe on yhä arkaluontoinen, eikä siitä paljon keskustella. Omat velipuoleni ajautuivat tähän epätoivoiseen ratkaisuun parhaassa miehuusiässään, samoin murrosiässä ollut serkkuni. Eräs tuttavani on yrittänyt riistää hengen itseltään jo useamman kerran. Kysyin kerran tältä kovana kissaihmisenä tunnetulta henkilöltä, montako henkeä yhdeksästä hänellä on vielä jäljellä. Hän vastasi, että viimeistä ikävä kyllä viedään.

Muotoilija Ristomatti Ratia kertoi Ilta-Sanomissa rohkeasti omasta itsemurhayrityksestään 80-luvulla. Mies aikoi hukuttautua Amerikan-kotinsa lähellä sijaitsevaan lampeen hänen vaimonsa löydettyään uuden rakkaan. Ratia kahlasi täysikuun kajossa niin pitkälle, etteivät jalat yltäneet enää pohjaan. Ehdittyään uida parikymmentä metriä hän muisti, että lammessa lymyili kilpikonnia, jotka purevat ärsytettyinä. Siitä kauhistuneena Ratia päätti uida ripeästi takaisin rantaan. Tapahtuman huvittavuuden tajutessaan hän meinasi kuolla nauruun kesken uimisen.

Hieman samankaltainen episodi käytiin edellä esittelemäni tuttuni kanssa kesämökillä Sisä-Savossa. Saunanlämmityksen aikana hän oli ehtinyt kiskaista naamariinsa pullollisen Koskenkorvaa. Mies aloitti synkän yksinpuhelun, jonka keskeistä sisältöä olivat hänen oma mitättömyytensä ja elämän merkityksettömyys. Herkistyttyään tarpeeksi kaveri kävi itkuraivareissaan päälleni ja vaati minua tappamaan hänet. Kovin pitkään en jaksanut kuunnella juopuneen jorinoita, vaan otin hänestä portsariotteen niskasta ja housunkauluksesta ja heitin ukon järveen. Tämä pärski polveen asti ulottuvassa vedessä aikansa, kunnes huusi: "Jumalauta, sä tapat mut! Tuu auttaan!"

Vakavalle asialle ei saisi nauraa, mutta huumori piti pinnalla tälläkin kertaa. Kuten Ratiakin toteaa, jokainen elämä on ainutlaatuinen ja arvokas. Itsemurhan tehnyt ei voi eikä saa koskaan tietää, millaista tuskaa hänen tekonsa aiheuttaa kaikkein läheisimmille ihmisille. "Oman tilanteen näkeminen voi välillä olla ihan helvetin vaikeaa, mutta elämän tarkasteleminen ulkopuolisen silmin auttaa. Elämä tarjoaa valtavia yllätyspaketteja ihan jokaiselle. Olisi harmillista, jos ne jäisivät näkemättä", Ratia kiteyttää.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit