Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Itsemurhat

Mielenterveyden keskusliitto on kampanjoinut tällä viikolla itsemurhia vastaan. Vaikka oman käden kautta kuolleiden lukumäärä on laskussa, Suomessa tehdään yhä noin puolitoista kertaa enemmän itsemurhia kuin muissa Pohjoismaissa. Tuhat uhria vuodessa on järkyttävä luku. Ikävien kuolintapausten määrä lisäisivät vielä mitä ilmeisimmin monet epäselvät liikenneonnettomuudet, joista ei voi sanoa varmuudella, onko osallisena ollut halunnut itse aiheuttaa kuolemansa.

On laskettu, että jokaisella suomalaisella on joku läheinen sukulainen tai tuttu, joka on tehnyt itsemurhan, silti aihe on yhä arkaluontoinen, eikä siitä paljon keskustella. Omat velipuoleni ajautuivat tähän epätoivoiseen ratkaisuun parhaassa miehuusiässään, samoin murrosiässä ollut serkkuni. Eräs tuttavani on yrittänyt riistää hengen itseltään jo useamman kerran. Kysyin kerran tältä kovana kissaihmisenä tunnetulta henkilöltä, montako henkeä yhdeksästä hänellä on vielä jäljellä. Hän vastasi, että viimeistä ikävä kyllä viedään.

Muotoilija Ristomatti Ratia kertoi Ilta-Sanomissa rohkeasti omasta itsemurhayrityksestään 80-luvulla. Mies aikoi hukuttautua Amerikan-kotinsa lähellä sijaitsevaan lampeen hänen vaimonsa löydettyään uuden rakkaan. Ratia kahlasi täysikuun kajossa niin pitkälle, etteivät jalat yltäneet enää pohjaan. Ehdittyään uida parikymmentä metriä hän muisti, että lammessa lymyili kilpikonnia, jotka purevat ärsytettyinä. Siitä kauhistuneena Ratia päätti uida ripeästi takaisin rantaan. Tapahtuman huvittavuuden tajutessaan hän meinasi kuolla nauruun kesken uimisen.

Hieman samankaltainen episodi käytiin edellä esittelemäni tuttuni kanssa kesämökillä Sisä-Savossa. Saunanlämmityksen aikana hän oli ehtinyt kiskaista naamariinsa pullollisen Koskenkorvaa. Mies aloitti synkän yksinpuhelun, jonka keskeistä sisältöä olivat hänen oma mitättömyytensä ja elämän merkityksettömyys. Herkistyttyään tarpeeksi kaveri kävi itkuraivareissaan päälleni ja vaati minua tappamaan hänet. Kovin pitkään en jaksanut kuunnella juopuneen jorinoita, vaan otin hänestä portsariotteen niskasta ja housunkauluksesta ja heitin ukon järveen. Tämä pärski polveen asti ulottuvassa vedessä aikansa, kunnes huusi: "Jumalauta, sä tapat mut! Tuu auttaan!"

Vakavalle asialle ei saisi nauraa, mutta huumori piti pinnalla tälläkin kertaa. Kuten Ratiakin toteaa, jokainen elämä on ainutlaatuinen ja arvokas. Itsemurhan tehnyt ei voi eikä saa koskaan tietää, millaista tuskaa hänen tekonsa aiheuttaa kaikkein läheisimmille ihmisille. "Oman tilanteen näkeminen voi välillä olla ihan helvetin vaikeaa, mutta elämän tarkasteleminen ulkopuolisen silmin auttaa. Elämä tarjoaa valtavia yllätyspaketteja ihan jokaiselle. Olisi harmillista, jos ne jäisivät näkemättä", Ratia kiteyttää.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit