Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ruokaa, laihduttamista, tanssia...

Koskaan ei ole syöminen ollut yhtä ongelmallista kuin nykyään. Ei edes pula-aikana. Silloin syötiin, mitä saatiin. Tänä päivänä nuoret naiset kärsivät syömishäiriöistä, suurin osa aikuisista kantaa ylipainoa ja loput syövät muuten väärin. Tavallinen kuluttaja on ihmeissään, kun D-vitamiinivalmisteista ei löydykään D-vitamiinia, einekset sisältävät vain nimeksi ruoan nimessä mainittua raaka-ainetta ja terveysvaikutteisten välipalojen tervellisyys on tuhottu liiallisella sokerilla.

Muotivirtauksista ja tieteellisistä tutkimustuloksista riippuu, mitkä ruoka-aineet ovat milloinkin terveydelle haitallisia. Koulussa opittu lautasmalli ei ole ruokavaliona tarpeeksi seksikäs, ja lautasen koko saattaa vaihdella henkilöltä toiselle. Muoti-ilmiöksi noussut karppaus voi aiheuttaa sydänkohtauksen. Elimistön puhdistava paasto voi taas laukaista kihdin. Japanilainen ruokavalio suojaisi sydän- ja verisuonitaudeilta, mutta raaka-aineita ei saa lähikaupasta tarjouksessa. Välimeren ja Itämeren ruokavalion kannattajat taistelevat keskenään. Vegaanit ja lihansyöjät vääntävät kättä, saako odottava äiti kasvisruoasta tarpeeksi ravintoa. Vähemmästäkin menee nuppi sekaisin. Elintavoista ainoastaan liikunta ei ole päässyt vielä mustalle listalle.

Samaan aikaan, kun terveysapostolit heristävät sormeaan, erilaisten ylenpalttisia herkkuja esittelevien ruokaohjelmien määrä senkun lisääntyy. Jos Suomeen saapuisi huomenna humanoideja ja he loisivat käsityksensä meistä pelkästään televisio-ohjelmien perusteella, olisimme kansa, joka ei tee muuta kuin laihduttaa tai mässäilee - mikäli vain tanssimiseltaan ehtii. Suomalaiset ovat tanssineet iät ja ajat, mutta nyt on alettu paasata joraamisen terveysvaikutuksista. Se tästä enää puuttuikin. Lauantaitansseja juontaneesta Heikki Hietamiehestä olisi saanut 70-luvulla hyvän personal trainerin.

Mutta on ylettömässä tanssimisessakin omat terveysriskinsä. Sen ovat saaneet huomata muun muassa Tanssi tähtien kanssa -kisan osanottajat. jotka ovat valitelleet mitä moninaisimmista krempoista. Tanssidieetin raadollisin uhri on ollut Jukka Tammi, ex-maalivahti ja jääkiekon maailmanmestari vuodelta 1995.
Mies reväytti viime vuonna tanssiessaan pohjelihaksen niin pahasti, että se surkastui käyttökelvottomaksi. Samassa rumbassa repesi akillesjänne. Tammen olisi pitänyt jättää liikunta pelkästään kaukaloon, jossa hän ei saanut MM-kisoissa minuuttiakaan peliaikaa. Hän intoutuikin mestaruuspystin kanssa huikeaan ilmakitaratanssiin ja kunnostautui turnauksen näkyvimpänä juhlijana.

Itse olen pyrkinyt pysymään poissa tanssilattioilta ja valitsemaan muita laihdutuskeinoja. Tosin kerran oli tanssimitali lähellä - tai laji ainakin muistuttaa läheisesti tanssia. Vietin kotisohvalla rauhallista sunnuntaipäivää, kun puhelin pärähti soimaan. Toisessa päässä oli vanha treenikaveri, joka vaahtosi pienessä laitamyötäisessä, että nyt hypätään taksiin ja ajetaan Helsinkiin. Siellä pidettäisiin aerobicin SM-kisat ja miesten sarjassa oli kuulemma vain kaksi osanottajaa. Varmuudella jompi kumpi meistä keskikehon rakentajista olisi päässyt siis pronssille, vaikka emme olleet aerobicanneet päivääkään. Jätimme kuitenkin keikan väliin, koska kisat televisioitiin. Molempien sukulaiset huokasivat helpotuksesta.

Jos laihduttaminen tökkii, pientä lohtua voi hakea Syksyn sävel -kisojen retrojaksoista tai seuraamalla Ylen Teemalta dokumenttisarjaa metallimusiikin historiasta. Niissä haastateltaville vanhoille staroille löytyy yksi yhteinen nimittäjä. He ovat olleet 30 vuotta nuorempina myös 30 kiloa kevyempiä. Sitäpaitsi miespuolisilta moshaajilta on lähtenyt tukka päästä.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit