Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Valmistautumista työelämään

Vanhemmat, jotka eivät anna opettajien puuttua lastensa törkeään kielenkäyttöön, liian räikeään pukeutumiseen tai väkivaltaiseen käytökseen koulumatkoilla, eivät välttämättä ymmärrä, että kyse ei ole pelkästään kurista vaan myös sopeuttamisesta yhteiskuntaan ja tulevaan työelämään. Monilla työpaikoilla on tiukat säännöt juuri käyttäytymisen ja vaatetuksen suhteen. Niissä ei pomon jupinoihin voi hakea suojaa vanhemmilta.

Työntekijä, joka kärähtää työaikana pilven polttelusta, tuskin selviää esimiehen pienellä puhuttelulla tai sillä, että kirjoittaa hänelle vapaa-aikanaan esseen kannabis-tuotteiden vaarallisuudesta. Poliisin, joka lähentelee naispuolista kollegaansa työmatkalla tai vetää työkaveriaan turpaan työvuoron päätteeksi, tekosia tuskin painetaan villaisella. Nokian insinööri, joka esiintyy japanilaisille vieraille törkeyksin koristellussa t-paidassa, saa tuskin kovin hyvää vastaanottoa.

Mutta työ ja koulu ovatkin kaksi eri asia, saattaa nyt joku vastata. Ei niinkään. Jos koulu ei valmista työelämään, pitäisikö vastuu siitä langettaa vanhemmille. Niiltä, joilla on perheyritys, se varmasti onnistuisi, mutta ei välttämättä muilta.

Varsinkin kesällä näkee monilla julkisilla työpaikoilla untuvikkoja työntekijöitä, jotka eivät ymmärrä olevansa palveluammatissa ja sitä kautta myös silmätikkuina. Heidän EVVK-asenteensa paistaa kauas. Töissä tehdään ainoastaan se, minkä esimies tai työtehtävään kouluttava on erikseen määrännyt. Muuten seisoskellaan hölmön näköisenä, vilkuillaan kelloa kännykästä tai puhutaan siihen.

Vaikka on paljon keskusteltu, voivatko naiskansanedustajat käyttää työpaikallaan minihametta tai miehet shortseja, eduskunta lienee ainoa paikka, jossa työntekijät voivat elää kuin pellossa. Alan pioneereja oli entinen vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen. Hän käytti töissä rintanappia, jossa luki: "V***u haisee hyvältä (sensurointi kirjoittajan!)" ja myönsi poltelleensa edustaja-aikoinaan myös kannabista. Meriläinen sai vapauttavan tuomion huumausaineen käyttörikoksesta sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Meriläisen seuraajien työskentelyyn voi taas tutustua vaikkapa seuraamalla televisiosta Eduskunnan kyselytuntia. Ohjelma ylittää kirjailija Jari Tervon mielestä tosi-tv-viihteenä jopa Big Brotherin: "Siinä kaksisataa ihmistä suljetaan salaperäiseen Taloon neljäksi vuodeksi. Heille ei anneta tasaisin väliajoin viinaa, vaan valtaa, tai ainakin haave siitä", hän kirjoittaa Uudessa Suomessa.

Kyselytunnilla meno on välillä kuin pahaisessa koululuokassa. Yhden kansanedustajan puhuessa muut puuhastelevat omiaan ja huutelevat sarkastisia välihuomautuksia. Puhemies seuraa menoa ylhäisessä yksinäisyydessään voimatta varsinaisesti puuttua käsiteltävään aiheeseen. "Valtakunnanverkossa mellastaminen on harvinaista herkkua rivikansanedustajille, ja siksi se hullaannuttaa heidät. Tämän vuoksi kuulemme hengästyneitä vuodatuksia, joissa on kaikkea mahdollista, paitsi ryhtiä ja arvokkuutta", Tervo jatkaa.

Kansanedustajien edesottamuksia työmatkoilla ja työajan ulkopuolella voi taas seurata iltapäivälehtien ja Seiskan sivuilta. Niissäkään ei ole aina ryhtiä ja arvokkuutta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit