Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

nainen kuulemma käyttää pehmeitä arvoja.tehdessään päätöksiä johtaessaan minisreriötä.kun vr paloitellaan missä näkyy tämä pehmeys. 18.09.2017 07:54
hajuherkkyys naisilla kääntyy eduksi. on jälleen yksi syy laistaa työtehtäviä. on ne käsitykset nurinkuriset valtakunnassa.miehillä haisevakin työ on kelvattava. 11.09.2017 08:50
feministit marssi naisten oikeuksien puolesta.mutta kyky hoitaa osuutensa työssä unohtui.samoin vastuu ja velvollisuudet.sama toistuu jatkuvasti. 04.09.2017 08:25
suomi nainen esitteli kreikkalaista miestä uutisissa.kun täällä sosturva parempi. paljonko näitä tapauksia oikein on.viime vuosikymmeninä.me miehet tietenkin maksamme sitä sosturvaa.turha puhua yhteisöllisyydestä. 28.08.2017 08:59
sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Valmistautumista työelämään

Vanhemmat, jotka eivät anna opettajien puuttua lastensa törkeään kielenkäyttöön, liian räikeään pukeutumiseen tai väkivaltaiseen käytökseen koulumatkoilla, eivät välttämättä ymmärrä, että kyse ei ole pelkästään kurista vaan myös sopeuttamisesta yhteiskuntaan ja tulevaan työelämään. Monilla työpaikoilla on tiukat säännöt juuri käyttäytymisen ja vaatetuksen suhteen. Niissä ei pomon jupinoihin voi hakea suojaa vanhemmilta.

Työntekijä, joka kärähtää työaikana pilven polttelusta, tuskin selviää esimiehen pienellä puhuttelulla tai sillä, että kirjoittaa hänelle vapaa-aikanaan esseen kannabis-tuotteiden vaarallisuudesta. Poliisin, joka lähentelee naispuolista kollegaansa työmatkalla tai vetää työkaveriaan turpaan työvuoron päätteeksi, tekosia tuskin painetaan villaisella. Nokian insinööri, joka esiintyy japanilaisille vieraille törkeyksin koristellussa t-paidassa, saa tuskin kovin hyvää vastaanottoa.

Mutta työ ja koulu ovatkin kaksi eri asia, saattaa nyt joku vastata. Ei niinkään. Jos koulu ei valmista työelämään, pitäisikö vastuu siitä langettaa vanhemmille. Niiltä, joilla on perheyritys, se varmasti onnistuisi, mutta ei välttämättä muilta.

Varsinkin kesällä näkee monilla julkisilla työpaikoilla untuvikkoja työntekijöitä, jotka eivät ymmärrä olevansa palveluammatissa ja sitä kautta myös silmätikkuina. Heidän EVVK-asenteensa paistaa kauas. Töissä tehdään ainoastaan se, minkä esimies tai työtehtävään kouluttava on erikseen määrännyt. Muuten seisoskellaan hölmön näköisenä, vilkuillaan kelloa kännykästä tai puhutaan siihen.

Vaikka on paljon keskusteltu, voivatko naiskansanedustajat käyttää työpaikallaan minihametta tai miehet shortseja, eduskunta lienee ainoa paikka, jossa työntekijät voivat elää kuin pellossa. Alan pioneereja oli entinen vihreiden kansanedustaja Rosa Meriläinen. Hän käytti töissä rintanappia, jossa luki: "V***u haisee hyvältä (sensurointi kirjoittajan!)" ja myönsi poltelleensa edustaja-aikoinaan myös kannabista. Meriläinen sai vapauttavan tuomion huumausaineen käyttörikoksesta sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Meriläisen seuraajien työskentelyyn voi taas tutustua vaikkapa seuraamalla televisiosta Eduskunnan kyselytuntia. Ohjelma ylittää kirjailija Jari Tervon mielestä tosi-tv-viihteenä jopa Big Brotherin: "Siinä kaksisataa ihmistä suljetaan salaperäiseen Taloon neljäksi vuodeksi. Heille ei anneta tasaisin väliajoin viinaa, vaan valtaa, tai ainakin haave siitä", hän kirjoittaa Uudessa Suomessa.

Kyselytunnilla meno on välillä kuin pahaisessa koululuokassa. Yhden kansanedustajan puhuessa muut puuhastelevat omiaan ja huutelevat sarkastisia välihuomautuksia. Puhemies seuraa menoa ylhäisessä yksinäisyydessään voimatta varsinaisesti puuttua käsiteltävään aiheeseen. "Valtakunnanverkossa mellastaminen on harvinaista herkkua rivikansanedustajille, ja siksi se hullaannuttaa heidät. Tämän vuoksi kuulemme hengästyneitä vuodatuksia, joissa on kaikkea mahdollista, paitsi ryhtiä ja arvokkuutta", Tervo jatkaa.

Kansanedustajien edesottamuksia työmatkoilla ja työajan ulkopuolella voi taas seurata iltapäivälehtien ja Seiskan sivuilta. Niissäkään ei ole aina ryhtiä ja arvokkuutta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit