Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Kuntavaaleista Dallasiin

Kunnallisvaalien surkea äänestysprosentti kertoo, että suomalaiset nuoret ovat joko vieraantuneet politiikasta tai vanhakantainen äänestystapa on vain heille yksinkertaisesti vieras. Monet asiat hoituvat nykyään sähköisesti ja kännykällä äänestäminen olisi paljon reilumpaa, siinä kun voi antaa idolilleen niin monta ääntä kuin haluaa. Edes aurinkoinen sää ei houkutellut ihmisiä enempää uurnille.

Ehdokkaiden ympäripyöreät lausunnot ja vaalituloksen selittely paremmaksi kuin se onkaan vähentävät entisestään kunnioitusta poliitikkoja kohtaan. Tänä vuonna puoluejohtajista jokainen häviäjä hymyili kuin voittaja, mutta vaalien ainoa voittaja, Timo Soini näytti hapanta naamaa. Miehen motto voisi olla hyvinkin Bond-elokuvien teemoja mukaillen: Kun mikään ei riitä.

Vaali-iltana muutamalle puoluejohtajalle jäi levy päälle. Jyrki Katainen intoutui jankuttamaan, että kokoomuksella ei ole vihamiehiä. Jutta Urpilainen jatkoi taas tuttua kiitosvirttään: "Aivan ensimmäiseksi haluaisin kiittää äänestäjiä..." Urpilaisen tapa aloittaa kiitoksella, kysyipä toimittaja häneltä mitä tahansa, alkaa olla jo alansa klassikko. Pienellä itseironialla hän voisi kääntää sen tavaramerkikseen. Ruotsalaisten Carl Haglund puolestaan toisteli, että oli noussut vaalien alla ikään kuin liikkuvaan junaan. Sillä hän selitteli puolueensa stabiilia tilaa.

Rehtiä rehellisyyttä osoitti sen sijaan perussuomalaisten Urpo Myllymäki Kaustisilta. Hän oli kuin maansa myynyt puolueen saatua valtuustoon vain yhden lisäpaikan. Suoraselkäisenä miehenä Myllymäki ilmoitti kantavansa täyden vastuun katastrofista ja olevansa valmis eroamaan paikallisyhdistyksen puheenjohtajan paikalta. Vallankäyttö kun ei ollut koskaan kiinnostanut häntä.


Paitsi uurnilla, suomalaisnuorten vähäinen liikkuminen näkyy myös siinä, että he ovat Pohjoismaiden lihavimpia. Syyt löytyvät kotiolojen lisäksi koulusta, jossa liikuntatunteja on vähennetty. Kouluruokailu korvataan usein makeilla ja epäterveellisillä välipaloilla. Tv-uutiset haastatteli aihetta käsitellessään kahta nuorta tyttöä, jotka lipsauttivat totuuden, kun he kertoivat hakevansa välitunnilla lähikaupasta "pulla..., eiku niitä croisantteja".

Täytyy myöntää, että kouluruoka, jota aikanaan tarjottiin meikäläisenkin sukupolvelle lahtelaiskouluissa, ei ollut kovin kaksista, mutta ei ateriaa sentään karkeilla ja limsalla paikattu. Jos tiukkaa teki, syötiin omia eväitä tai käytiin nakkikioskilla. Viimeisinä kouluvuosina joku keksi Torven seisovan pöydän, jonka hintalaatusuhde oli ylivoimainen. Se oli oivallinen paikka energiaa kaipaavalle uimaseuralaiselle tuhlata viikkorahansa. Salaattien ja useamman lämpimän ruokalajin lisäksi erillisessä jälkiruokapöydässä oli tarjolla leivoksia ja täytekakkua. Silloin ahmittiin, mutta myös kulutettiin. Huhujen mukaan pari pahinta ahmattia olisi saanut ravintolaan porttikiellon lounasaikana.

Luokkaretkellä Helsingissä kävimme ihmettelemässä trendikästä hampurilaisravintolaa, Suomen ensimmäistä Carrolsia, joka avattiin 1975. Carrols rantautui seuraavaksi Lahteen, joten kouluruokailijat saivat uuden pyhiinvaelluskohteen. Paikassa tuli vierailtua säännöllisesti, mutta ihmettelimme porukalla, miten pelkästään hampurilaisiin keskittyvä ravintola voisi pärjätä taloudellisesti. Eihän kukaan jaksa syödä niitä päivittäin. Toisin kävi. Tänään hampurilaiset ja pizzat ovat koululaisen ruokavalion kivijalka.

 

Saas nähdä, miten tänään ruutuihin palaava tv-sarja Dallas puree katsojaan nykyaikana. Dallasin päähenkilön, J.R. Ewingin ampuminen on yksi tv-historian koukuttavimmista juonenkäänteistä. Sitä seurasimme henkeä pidätellen myös Ali-Juhakkalan Tuhkimontiellä 21. maaliskuuta 1980. Ilta-Sanomien lööppi kirkui tuolloin: "J.R. ammutaan - Reagan ei ehdi hautajaisiin". Kyseessä oli yksi silloisen toimituspäällikkö Rampe Toivosen työnäytteistä, jossa sekoitettiin tahallisesti Dallasin juonipaljastus oikeaan uutiseen, eli entisen Neuvostoliiton päämiehen Leonid Brezhnevin hautajaisiin. Vain juuri ja juuri havaittavissa oleva hiuslinja erotti lauseet toisistaan. Koskaan aikaisemmin ei ollut fiktiivinen hahmo yltänyt lööppeihin asti, mutta silloin meillä ei ollutkaan vielä Kotikatua eikä Salattuja elämiä.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit