Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Vaalien alla

Näin vaalien alla Lahden keskustassa tapaa kaikenkarvaisia ääntenkalastajia. Eräskin valtuustokandidaatti jakeli mainoksia utelemalla vastaantulijoilta: "Joko olet äänestänyt?" Kun tuli minun vuoroni, ilmoitin käyneeni uurnilla jo ennakkoon. Mahdollinen tuleva ääniharava ei moisesta lannistunut, vaan jatkoi tenttaamalla: "No, ketä äänestit?"

Neil Hardwick totesi aikanaan, että suomalaisilla on kolme salaisuutta, joita he varjelevat yli kaiken. He eivät suostu missään olosuhteissa paljastamaan naapurilleen, paljonko he tienaavat, ketä äänestävät ja missä asennossa naivat. Ehkäpä minun olisi pitänyt kertoa tälle potentiaaliselle poliitikolle myös kuukausituloni ja lempiasentoni.

Satunnaisista vastaantulijoista paljon sivistyneempää käytöstä osoitti sen sijaan jokin aika sitten arviolta 13- tai 14-vuotias pojankloppi, joka tuli torilla pummaamaan tupakkaa. Kerroin hänelle, etten polta, johon jolppi totesi vilpittömän kohteliaasti: "Hieno päätös!" Tuollaista supliikkimiestä voisin jatkossa äänestääkin, jos hän asettuisi ehdolle.

*** *** ***

Käväisin äskettäin Helsingissä ja päivän reissussa oli taas aivan tarpeeksi. Vahvistui jälleen käsitys, että Lahdessa yhdistyvät suuren kaupungin hyödyt pienen paikkakunnan etuihin. Melkein joka paikkaan pääsee alle puolessa tunnissa, Helsingissä taas alle puolen tunnin on turha yrittää mihinkään. Oivallinen esimerkki hyvästä lähipalvelusta Lahdessa ovat terveyskioskit. Ne ovat avoimia kaikille ja tarjoavat hoitajatasoisia palveluja ilman ajanvarausta. Ainoastaan kela-kortti on varattava käynnille mukaan.

Olen saanut syntymälahjana riesakseni ahtaat korvakäytävät, jotka vaikku tukkii herkästi. Vaiva on kuntouimarille viheliäinen, siksi korvakäytävät pitää huuhdella säännöllisin väliajoin. Toimenpide ei vaadi lääkäriä, mutta kotikonstit ovat riittämättömät. Vanupuikot työntävät korvat vain tiiviimmin tukkoon. Launeen terveyskioskilla homma hoitui nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Terveydenhoitaja otti minut vastaan samantien ja truuttasi jättimäisellä ruiskulla korvat auki. Operaatio oli ohi kymmenessä minuutissa. Samalla käynnillä olisi voinut mittauttaa vaikkapa verenpaineensa.

Lahdessa palvelee tällä hetkellä kaksi terveyskioskia. Launeen toimipiste sijaitsee Prisman tiloissa, parvella toisessa kerroksessa. Toinen kioski löytyy Trion kauppakeskuksesta, toisesta kerroksesta. Molemmat ovat auki arkisin kello 9-18 ja lauantaisin 9-16.

*** *** ***
Tänään perjantaina kannattaa jälleen asettautua kuvaruudun ääreen iltakahdeksalta ja kääntää kanava Neloselle. Mainiossa musiikkisarjassa Vain elämää tunnetut suomalaisartistit ovat esittäneet tulkintojaan toistensa hittikappaleista. Suomalaisversio hollantilaisformaatista, jossa seitsemän artistia on kerääntynyt saman katon alle musisoimaan ja keskustelemaan henkeviä, toimii kuten on tarkoitettu, eli kaataa tehokkaasti musiikillisia ja sukupolvien välisiä raja-aitoja. Ei ole olemassa sinänsä mitään musiikin lajia, jonka voisi luokitella hyväksi tai huonoksi. On vain hyvin tai huonosti tehtyä musiikkia.

Toistaiseksi olemme saaneet kuulla muun muassa rap-artisti Cheekin version Jari Sillanpään kappaleesta Kaduilla tuulee, Katri Helenan esittämässä Nylon Beatistä tutun Erinin hittiä Vanha nainen hunningolla ja Jari Sillanpään tulkinnan Dingo-biisistä Sinä ja minä. Kaikki huikeita esityksiä! Tänään Jari Sillanpää, Katri Helena, Erin, Neumann, Kaija K ja Jonne Aaron tulkisevat Cheekin tuotantoa. Odotan innolla, miten Katri Helenalta ja kumppaneilta sujuu räppääminen vai saako joku artisteista sovitettua valitsemansa kappaleen vieläkin mielenkiintoisempaan muotoon.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit