Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Vaalien alla

Näin vaalien alla Lahden keskustassa tapaa kaikenkarvaisia ääntenkalastajia. Eräskin valtuustokandidaatti jakeli mainoksia utelemalla vastaantulijoilta: "Joko olet äänestänyt?" Kun tuli minun vuoroni, ilmoitin käyneeni uurnilla jo ennakkoon. Mahdollinen tuleva ääniharava ei moisesta lannistunut, vaan jatkoi tenttaamalla: "No, ketä äänestit?"

Neil Hardwick totesi aikanaan, että suomalaisilla on kolme salaisuutta, joita he varjelevat yli kaiken. He eivät suostu missään olosuhteissa paljastamaan naapurilleen, paljonko he tienaavat, ketä äänestävät ja missä asennossa naivat. Ehkäpä minun olisi pitänyt kertoa tälle potentiaaliselle poliitikolle myös kuukausituloni ja lempiasentoni.

Satunnaisista vastaantulijoista paljon sivistyneempää käytöstä osoitti sen sijaan jokin aika sitten arviolta 13- tai 14-vuotias pojankloppi, joka tuli torilla pummaamaan tupakkaa. Kerroin hänelle, etten polta, johon jolppi totesi vilpittömän kohteliaasti: "Hieno päätös!" Tuollaista supliikkimiestä voisin jatkossa äänestääkin, jos hän asettuisi ehdolle.

*** *** ***

Käväisin äskettäin Helsingissä ja päivän reissussa oli taas aivan tarpeeksi. Vahvistui jälleen käsitys, että Lahdessa yhdistyvät suuren kaupungin hyödyt pienen paikkakunnan etuihin. Melkein joka paikkaan pääsee alle puolessa tunnissa, Helsingissä taas alle puolen tunnin on turha yrittää mihinkään. Oivallinen esimerkki hyvästä lähipalvelusta Lahdessa ovat terveyskioskit. Ne ovat avoimia kaikille ja tarjoavat hoitajatasoisia palveluja ilman ajanvarausta. Ainoastaan kela-kortti on varattava käynnille mukaan.

Olen saanut syntymälahjana riesakseni ahtaat korvakäytävät, jotka vaikku tukkii herkästi. Vaiva on kuntouimarille viheliäinen, siksi korvakäytävät pitää huuhdella säännöllisin väliajoin. Toimenpide ei vaadi lääkäriä, mutta kotikonstit ovat riittämättömät. Vanupuikot työntävät korvat vain tiiviimmin tukkoon. Launeen terveyskioskilla homma hoitui nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Terveydenhoitaja otti minut vastaan samantien ja truuttasi jättimäisellä ruiskulla korvat auki. Operaatio oli ohi kymmenessä minuutissa. Samalla käynnillä olisi voinut mittauttaa vaikkapa verenpaineensa.

Lahdessa palvelee tällä hetkellä kaksi terveyskioskia. Launeen toimipiste sijaitsee Prisman tiloissa, parvella toisessa kerroksessa. Toinen kioski löytyy Trion kauppakeskuksesta, toisesta kerroksesta. Molemmat ovat auki arkisin kello 9-18 ja lauantaisin 9-16.

*** *** ***
Tänään perjantaina kannattaa jälleen asettautua kuvaruudun ääreen iltakahdeksalta ja kääntää kanava Neloselle. Mainiossa musiikkisarjassa Vain elämää tunnetut suomalaisartistit ovat esittäneet tulkintojaan toistensa hittikappaleista. Suomalaisversio hollantilaisformaatista, jossa seitsemän artistia on kerääntynyt saman katon alle musisoimaan ja keskustelemaan henkeviä, toimii kuten on tarkoitettu, eli kaataa tehokkaasti musiikillisia ja sukupolvien välisiä raja-aitoja. Ei ole olemassa sinänsä mitään musiikin lajia, jonka voisi luokitella hyväksi tai huonoksi. On vain hyvin tai huonosti tehtyä musiikkia.

Toistaiseksi olemme saaneet kuulla muun muassa rap-artisti Cheekin version Jari Sillanpään kappaleesta Kaduilla tuulee, Katri Helenan esittämässä Nylon Beatistä tutun Erinin hittiä Vanha nainen hunningolla ja Jari Sillanpään tulkinnan Dingo-biisistä Sinä ja minä. Kaikki huikeita esityksiä! Tänään Jari Sillanpää, Katri Helena, Erin, Neumann, Kaija K ja Jonne Aaron tulkisevat Cheekin tuotantoa. Odotan innolla, miten Katri Helenalta ja kumppaneilta sujuu räppääminen vai saako joku artisteista sovitettua valitsemansa kappaleen vieläkin mielenkiintoisempaan muotoon.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit