Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Tilannetaju

Sitä voisi kutsua tilannetajuksi. Se on ihmiselle syntynyt ymmärrys käsittää ja hahmottaa tilannekokonaisuuksia. Osataan ottaa aika, paikka, ympäristö ja toiset ihmiset huomioon.

Liikenteessä samaa kutsutaan hyväksi liikennesilmäksi, autoilijalla sen kulmakiviä on ennakoiva ajotapa. Osataan hahmottaa risteystilanteet etukäteen ja valmistautua pahimpaan. Varaudutaan mahdolliseen äkkijarrutukseen pitämällä turvaväliä, ennakoidaan liikennevalojen vaihtuminen vauhtia mukauttamalla ja viestitetään varhaisella vilkun käytöllä muulle liikenteelle, mitä ollaan tekemässä. Ei pihtailla ajovalojen käytössä. Varaudutaan hirvivaaraan. Kuten sanotaan, hyvä kuski ei joudu koskaan tilanteisiin, joista taitava selviytyy.

Tämä tilanteiden kokonaishahmotus puuttuu ikävä kyllä monelta ihmiseltä aivan arkipäivän elämässä. Bussiin tai junaan tullessa istutaan yleensä käytävänpuoleiselle paikalle. Nuoriso laittaa kuulokkeet korviinsa ja sulkee siten ympäröivän maailman mielestään. Muut matkustajista miehittävät vieruspenkin ostoskasseillaan ja uppoutuvat niin ikään omiin ajatuksiinsa. Pitkällä matkalla on varsin noloa joutua tiedustelemaan, onko tuo vieressä istuva reppu kenties ostanut paikkalipun.

Samaa tilannetajun köyhyyttä on havaittavissa lähes kaikissa mahdollisissa kassajonoissa. Pankkiautomaatilla edellä oleva kaivaa työllä ja tuskalla tunnuslukuaan esiin mielensä tai taskujensa sopukoista ja vilkuilee samalla hermostuneesti taakseen jonoa, joka vain pitenee. Miksiköhän näitä automaatteja kutsutaan yleensäkään pikapankeiksi? Kauppojen palvelupisteillä juoruillaan joutavia ja supermarketin kassalla asiakas tajutaa vasta, kun kassaneiti tiedustelee, että olihan hänellä se etukorttikin mukana! Yleensä se löytyy pitkällisen etsimisen jälkeen käsilaukusta, jonka pohjalla lompakko on alimmaisena, ja etukortti sen viimeisessä lokerikossa. Sitten käsiin osuukin pikkurahakukkaro, ja asiakkaalle tulee mieleen, että kassaneidin työtä voisi helpottaa kaivamalla tasarahan. Jaahas, eipä ollutkaan tarpeeksi kolikoita, kymmenen senttiä uupuu... Jono takana taas kasvaa, mutta sitähän avulias asiakas ei sähläyksensä keskellä huomaa.

Auta armias, jos takana seisovana ilmaiset tällaiselle vitkuttelijalle ilmeelläkään, että nyt tossua toisen eteen. Hänpä jatkaa kuulumisten vaihtelua tai kyselee, mitenköhän monimutkainen operaatio olisi tallettaa kyseiselle etukorttitilille rahaa. Ei sillä, että sitä sinne nyt talletettaisiin, mutta vain noin niin kuin periaatteessa. Voisiko kortilla nostaa kassalla kenties käteistä? Entä paljonko on talletuskorko?

En tiedä, onko edellä kuvattuun käytökseen syynä suunnaton itsekeskeisyys vai lopulta pohjaton yksinäisyys. Kontaktia toiseen ei saada kuin esiintymällä huomiotaherättävästi. Paremman kontaktin saisi kuitenkin joustavuudella ja kohteliaalla käytöksellä, tilannetajulla ja hyvällä liikennesilmällä. Itse päästän kassajonossa aina yhtä tai kahta ostosta kantavan asiakkaan tai hätäisen tupakanostajan ohitseni. Liikenteessä pysähdyn aina suojatien eteen, jos näen vieressä kadun ylitystä odottavia jalankulkijoita. Heitä väistäessä ei menetä tehokkaasta työ- tai elinajasta yhtään mitään, sillä viimeistään seuraavissa liikennevaloissa hukka on kurottu umpeen. Toisen huomioonottamisesta tulee kuitenkin hyvä mieli.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit