Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ehdokkaat

Etelä-Lahti etsi kuntavaaliehdokkaita

Launeen omakotiyhdistys järjesti maanantai-iltana kuntavaalitentin Salinkallion koululla. Tenttiin oli lupautunut 11 kuntavaaliehdokasta seitsemästä eri puolueesta. Tilaisuutta oli seuraamassa puolisensataa kuulijaa, joiden joukossa nähtiin ja myös kuultiin muitakin vaaleissa ehdolla olevia henkilöitä.

SDP:stä paikalla olivat Marja-Liisa Niuranen ja Alettin Basboga, kokoomuksesta Juha-Pekka Forsman, vihreistä Onerva Vartiainen, keskustasta Jari Rissanen ja Kaarina Suhonen, vasemmistoliitosta Matti Kauppila, perussuomalaisista Toni Kaskela ja Raimo Kotala sekä Ilkka Merikukka ja Vesa Knuuttila kristillisistä.
Launeen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Liukkonen toimi tilaisuuden puheenjohtajana ottaen esiin kolme etelälahtelaisille tärkeää teemaa; VT 12 sijainti, kirjastojen palvelukonsepti ja koulujen lakkautukset, joista kaikista ehdokkaat pääsivät kertomaan omia näkemyksiään.

Aivan tilaisuuden aluksi ehdokkaat esittäytyivät ja kertoivat myös yleisesti vaaliteemoistaan. Ehdokkaiden vaaliteemoissa useimmiten vilahtelivat mm. terveydenhoitoasiat, nuorten syrjäytyminen sekä tietenkin kaupungin talouden huono tilanne, joka tulee vaikuttamaan päätöksentekoon tulevaisuudessa.

Ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että nyt on todella tarkkaan mietittävä sitä, mihin vähät rahat saadaan riittämään. Liikuttavan yksimielisiä ehdokkaat olivat myös siitä, että yksi merkittävä keino, tosin ikävä sellainen, parantaa Lahden taloutta olisi kunnallisveroprosentin nostaminen. Lisää verovaroja saataisiin myös, jos Lahti olisi tulevaisuudessa houkuttelevampi kaupunki lapsiperheille ja yrityksille.

VT 12 - Laune vai Renkomäki?

Ensimmäisenä käsittelyyn otettiin valtatie 12 kiistelty sijainti. Ehdokkaista peräti kymmenen oli Renkomäen linjauksen takana. Ainoastaan kristillisten Vesa Knuuttila uskalsi tunnustaa kannattavansa rohkeasti Launeen linjausta.

Onerva Vartiainen toi esiin sen tosiasian, että monisssa muissa Suomen tieprojekteissa on alettu hakemaan säästöjä ja halvempia ratkaisuja teiden rakentamiselle, johon liittyen Matti Kauppila kertoi liikenneviraston jo pyytäneen kaupunkia tekemään Vt 12-suunnitelmiin noin 30% säästöt.

 - Säästöjä haettaneen poistamalla nykyisestä Launeen suunnitelmasta eritasoliittymiä, tunneleita ja suojauksia arveli Kauppila
 - Liikennevirasto haluaa myös Lahden kaupungin osallistuvan entistä enemmän tien rakennuskustannuksiin, joka tullee tarkoittamaan sitä, että suunnitelman joistain osista on luovuttava ja pelkään pahoin, että silloin karsitaan suojauksista kertoi Kaarina Suhonen

VT 12 keskusteluun oli tarkoitus paneutua vielä illan lopuksi enemmänkin, mutta ikävä kyllä tilaisuuteen varattu aika loppui kesken, keskustelun rönsyiltyä ymmärrettävästi läpi illan

Kirjastojen palvelukonsepti

Kirjastojen palvelukonsepti aiheutti vilkasta keskustelua. Yleisön joukossa oltiin erittäin huolissaan lähikirjastojen tulevaisuudesta ja suunnitelmissa olevat ns. kirjastokioskit aiheuttivat äänekkäitäkin soraääniä yleisön joukosta. Kaikki ehdokkaat kuitenkin liputtivat lähikirjastojen säilyttämisen puolesta.
Vesa Knuuttila kertoi, ettei yhtään kirjastoa olla lakkauttamassa, vaan palvelukonseptin mukaan osa niistä muuttuisi palvelupisteiksi tai niitä yhdistettäisiin muihin palveluihin eli palvelut yritetään säilyttää tulevaisuudessa edes jonkintasoisina.

Yleisön joukossa ollut valtuutettu Pekka Järvinen (vas.) kertoi, että konseptissa on kyse suuntaviivoista, mitään sitovia päätöksiä ei ole vielä tehty.
Rainer Korhonen yleisön joukosta tiedusteli, voitaisiko Launeen ja Liipolan kirjastot yhdistää esim. vanhan K-Raudan tiloihin Launeenkadulle. Marja-Liisa Niuranen tiesi kertoa, että sellainenkin vaihtoehto on esissä ollut, mutta siitä on jo luovuttu tilanahtauden vuoksi.

Joka tapauksessa kirjastojen palvelukonsepti tulee ratkaistavaksi seuraavalle valtuustolle hyvinkin pian, joten yleisön huoli lähikirjastojen puolesta on hyvin ymmärrettävää.

Koulujen lakkautukset

Etelä-Lahdesta on viime vuosina lakkautettu useita kouluja. mm. Lähteen ja Saksalan ala-asteet ja Salinkallion lukio. Tulilinjalla seuraavaksi ovat Anttilanmäki ja Salinkallion yläaste.

Ehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että lukiot voivat sijaita kauempanakin keskustassa, mutta ala-asteiden pitäisi sijaita lapsiperheiden lähellä.
Onerva Vartiainen ihmetteli sitä, miksi Etelä-Lahdesta kouluja suljetaan samalla kun alueelle rakennetaan paljon lisää niin kerros- kuin omakotitalojakin.
 - Myös Hennalan kasarmin alueen tulevaisuus mahdollisena asuinalueena tulisi ottaa huomioon huomautti Alettin Basboga.
 - Koulujen lakkautussuunnitelmat tulisi tehdä paljon pitemmällä tähtäimellä kuin nyt tehdään. Väestön ikärakenteet muuttuvat alueilla muutaman vuosikymmenen sykleillä. Siellä missä 20 vuotta sitten asui paljon lapsiperheitä, asuukin nyt enimmäkseen eläkeläisiä ja toisinpäin. Tuntuu, että lakkauttamispäätöksiä tehdään vain nykyhetkeen tuijottaen ihmetteli Kaarina Suhonen

Yhteinen huolenaihe ehdokkaille oli luokkien ryhmäkokojen kasvaminen, kun kouluja yhdistetään. Liian suuret luokkakoot tulevat tulevaisuudessa lisäämään nuorten syrjäytymistä, joka olikin yhteinen huolenaihe läpi keskustelun.
 - Se mikä koulutoimessa säästetään ryhmäkokoja kasvattamalla ja kouluja yhdistämällä, maksetaan monikertaisesti myöhemmin sosiaalipuolella tiivisti hienosti niin ehdokkaiden kuin yleisönkin ajatukset Rainer Korhonen.

Puheenaiheita olisi ollut varmasti paljon muitakin, mutta aika oli tällä kertaa rajattu. Kuntavaalit ovat ns. tavallisen ihmisen kannalta ne tärkeimmät vaalit. Ne vaalit, joissa päätetään miten kunta hoitaa jatkossa tärkeät palvelunsa asukkailleen ja mihin kunnan vähät varat käytetään. Sen tähden onkin tärkeää, että että Launeen omakotiyhdistys oli nähnyt vaivaa järjestääkseen alueen asukkaille tälläisen vaalitentin, jossa ehdokkaat ja yleisö pääsivät vuorovaikutuksessa keskustelemaan koko Lahden tulevaisuudesta sekä ottamaan kantaa meille etelälahtelaisille tärkeisiin kysymyksiin.

Petri Salomaa

 

 


Ajankohtaista -arkisto