Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Bourdain Suomessa

Newyorkilaisen maailmanmatkaajan ja mestarikokin, Anthony Bourdainin Suomen-vierailua talvella odoteltiin hieman pelonsekaisin tuntein, olihan miehen edellinen reissu Pohjoismaihin lähes täydellinen katastrofi. Abban musiikkia yli kaiken vihaava kosmopoliitti ei viihtynyt Ruotsissa, kaikkein vähiten naapurimaamme Lapissa, josta kertova dokumentti sai suorastaan surrealistisia piirteitä. Bourdain tärisi koko matkan ajan kylmyydessä, mutta oli lopulta kuolla häkämyrkytykseen teltassa, jonka joko kuvausryhmä tai paikalliset poromiehet olivat pystyttäneet väärin.

Suomen-matkan kokemuksista saatiin nauttia viimein sunnuntaina Jim-kanavalla. Bourdain oli valmistautunut käyntiinsä julkkiskokiksi yllättävän hyvin. Heti alkuun hän kehaisi pienen kansakuntamme panneen viime sodissa menestyksekkäästi hanttiin niin neuvostoliittolaisille kuin natseillekin, hän myös muisti, että parhaat formula 1 -kuljettajat tulevat Suomesta. Suomalaisen ruoan suhteen Bourdainilla oli jokseenkin berlusconimaisia ennakkoluuloja. "Eräät ovat haukkuneet suomalaista ruokaa. En ole kuitenkaan syönyt täällä yhtään kertaa huonosti", mies tunnusti lopulta tyypillisen pääkaupunkiseutulähiön keittiössä. Maailmantähden vatsa oli täynnä lohta ja ruisleipää, sienikeittoa, karjalanpaistia sekä karjalanpiirakoita ja munavoita.

Hyvä tunnelma Anthony Bourdain maailmalla -sarjan Suomi-jaksossa selittyy pitkälti mainiolla oppaalla, Sami Yaffalla, entisellä Hanoi Rocksin ja New York Dolls -yhtyeiden basistilla, joka soittaa nykyään Michael Monroen yhtyeessä. Sami vei Anthonyn totta kai saunomaan, mutta päälle päätteeksi vielä kupattavaksi ja ajamaan jokamiesluokan rallia jääradalle, kolhiintuneella kuplavolkkarilla. Autosta noustessaan Bourdain säteili kuin pieni lapsi, ja kuppaus oli pitänyt huolen, ettei aamulla ollut pienintäkään merkkiä krapulasta.

Kankkusta pojat nimittäin rakentelivat huolellisesti ja useaan otteeseen. Votkaa, pöytäviinaa ja kossua nautittiin surutta niin snapsina kuin ruokajuomana läpi aterian. Tämä, jos mikä oli omiaan vahvistamaan Bourdainin käsityksiä suomalaisista juoppoina ja maanis-depressiivisyyttä sairastavina erakkoina, joille naapurit eivät ryppyile. Kun menojalka alkoi lipsua Helsingin yössä, oli hyvä hypätä Koffin olutratikan kyytiin. "Tämä on joukkoliikennettä minun makuuni", Bourdain totesi hetken aikaa menoa ihmetellen ja oluttuoppi kädessään. Rahastajan pallilla istunut baarimikko oli niitä harvoja jaksossa näkyviä vesiselviä suomalaisia.

Jakson yllättävin osuus oli käynti tuusulalaisessa Päämaja-pubissa, joka on romanien suosima ravintola. Vauhdikkaissa bileissä esiintyivät mannehuumorin lähettiläs Santeri Ahlgren sekä euroviisuista maitojunalla palannut Jasmine. Juhlien pöytäseurueeseen kuului myös Suomi-rockin ikoni, Remu Aaltonen, joka oli yllättävän vaitonainen. Hän ei vaihtanut sanaakaan julkkisvieraan kanssa.

Bourdainin saaminen Suomeen oli varsinaisen facebook-masinoinnin tulos. Idean isä, ylöjärveläinen Mika Tuomi oli saanut kerätyksi sivustolle 100 000 innokasta, jotka vaativat idoliaan vierailulle. "En tosin tiedä, onko sinulla täällä mitään nähtävää", kuului yksi perusteluista. Jakson loppupuolella Tuomi tapasi Bourdainin helsinkiläisessä Kafe Moskovassa ja lahjoitti hänelle laatikollisen mustaa makkaraa. Veriruoista yli kaiken pitävä mestarikokki ahmii Tampereen herkkua kaksin käsin puolukkahillon kera.

Ainakin Suomi-jakso todisti, että Bourdainilla on maassamme lukuisia faneja - ja että hän fanittaa nykyisin myös Suomea. Sarkastisilla huomautuksillaan ja ryypätessään meikäläisten kanssa hän sai niitä varmasti lisää. Bourdain jos kuka, vihaa hienostelua, mutta rakastaa koti- ja katuruokaa sekä liikkumista rahvaan parissa. Jenkeissä humoristisesti pölyttynyttä Suomi-kuvaa tuulettanut jakso oli menestys. Mikähän siinä muuten on, että tällaisissa tapauksissa hiljennytään aina miettimään, minkäköhänlaisen kuvan joku maailmantähti tai hänen kuvausryhmänsä on saanut meistä suomalaisista. Toivottavasti ei ainakaan mitenkään negatiivista. Se on paitsi suomalainen, myös hyvin lahtelainen, turha luonteenpiirre.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit