Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Koulurauha julistettiin Lahden stadionilla

Olipa komea näky, kun 1400 koululaista marssi tiistaina kaupungin halki Lahden stadionille todistamaan valtakunnallisen koulurauhavuoden 2012 - 2013 julistamista. Mannerheimin lastensuojeluliiton aloitteesta on järjestetty vuosittain koulurauhatapahtuma koulujen ja järjestöjen kanssa. Stadionille viritetyllä esiintymislavalla oli vauhdikas meno koulutunnin kestäneen tilaisuuden ajan, jonka juonsi lahtelaistunut Wilson Kirwa ja Lotilan- ja Tiirismaan koulujen kuorot esiintyivät.

Tämän vuoden koulurauhan teemat ovat yhteistyössä kirjoittaneet Harjun, Kasakkamäen, Lotilan, Salinkallion, Tiirismaan koulujen sekä Lahden ruotsinkielisen koulun oppilaat Mannerheimin lastensuojeluliiton Lahden osasto kanssa. Yhdyshenkilönä on toiminut projektipäällikkö Tiia Niuranen Mll:sta. Oppilaat julistivat koulurauhan teemoineen Lahden stadionilla kokonaan suomeksi ja ruotsiksi sekä osittain englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi.

Koulurauha
Salinkallion koulun oppilaat marssivat näyttävästi muun 1400 oppilaan joukossa tiistaina Lahden stadionille julistamaan valtakunnallista koulurauha-vuotta.

Oppilaitten ideoimassa vuoden ohjelmassa esitettiin heidän näkemyksiään oppilaitten, opettajien ja kodin yhteistyön kehittämiseksi.
Mainio ajatus on koulun teemapäivä, minkä aikana puhutaan, juoruillaan kavereista ja opettajista vain hyvää eli Puhu seläntakana hyvää - päivä. Eräänä ideana oli oppilaitten edustuksen mukana olo muutaman kerran lukuvuodessa oman koulun opettajien kokouksissa ja vanhempien illoissa. Oppilailla on hyviä ideoita opetusohjelmaan, mutta heitä ei osata opettajien taholta aina kuulla.

Kiva koulu - ilmapiiri syntyy, kun kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä, ja jos koulukiusaamista on, siihen puututaan heti.
Vanhemmiltaan oppilaat odottavat heidän todellista kiinnostusta perheen koululaisten työpäivää ja harrastuksia kohtaan. Ei riitä, että isä tai äiti kysyy, miten meni koulussa tänään? ja jatkaa sitten omia touhujaan kuulematta todellista vastausta. Oppilaat ovat tehneet vanhemmille kyselykaavakkeita koulumuistojen verestämiseksi. Myös heiltä pitää kysyä hauskojen asioitten lisäksi koulukiusaamisesta, kiusattiinko heitä koulussa ja kiusasivatko he koulussa toisia oppilaita?? Teemapäiväksi ideoitiin myös tavallinen koulupäivä, missä vanhemmat ovat mukana.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja pilottikoulujen ohella koulurauha-teemavuosia ovat olleet rakentamassa Suomen Vanhempain liitto, Poliisi, Folkhälsan, Opetushallitus sekä Lahdessa nuorisokeskus. Monilla paikkakunnilla järjestetään koulurauhatapahtuma. Ensi vuonna valtakunnallisen koulurauha julistetaan Porissa. Opetushallitus on tänä vuonna julkaissut Koulutuksen seurantaraportti 2012:8, mikä käsittelee koulukokemusten kansainvälistä vertailua 2010 Suomessa ja Pohjoismaissa.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto