Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Ein Ulb

Mikä ihme on siinä, että nykytekniikalla ei osata lähettää tv-ohjelmia ja mainoksia samalla äänenvoimakkuudella? Juuri kun olet saanut säädettyä elokuvassa volyymin mieleiseksesi, siirrytään kauhea älämölön kera katsomaan, miten tehokkaasti jonkun vauvan sininen virtsa imeytyy vaippaan, miten joku ukkeli kehuu juovansa lasillisen jäävettä ilman, että hampaita vihloo tai samaa iänikuista biisiä soittava vakuutusyhtiöbändi korjaa kokemasi vahingot ennalleen. Mainoksien jälkeen joudut taas näppäilemään kaukosäädintäsi, että saat äänen jälleen alkuperäiselle tasolle. Yöohjelmien aikaan tämä on viheliäistä, sillä joudut jatkuvasti kuulostelemaan, koputtaako naapuri harjanvarrella seinään, lattiaan tai kattoon.

Samaa pelaamista se on, kun vaihdat kanavalta toiselle. Äänimaailma elää aivan omaa elämäänsä. Kun Nelosella huudetaan, ykkösellä kuiskitaan tai päinvastoin. Hyvä apu tässä vaiheessa on samassa taloudessa asuva puoliso, joka menee ajoissa nukkumaan. Vaikka peiton alta kuuluisi jo kuorsaus, hän reagoi äänenvaihteluihin vieläkin nopeammin kuin sinä. Ennen kuin olet edes vilkaissut kaukosäätimeen päin, makuusopesta kajahtaa komento: "Hiljempää!" Näin käy, olipa kyseessä mies- tai naispuolinen elämänkumppani.

Entisen DDR:n alueella keksittiin aikoinaan nopeutta kuvaava mittayksikkö "ein Ulb". Mittayksikkö löytyi aikana, jolloin valtionpäämiehenä toimi kommunistipoliitikko Walter Ulbricht. Kansa riensi ennätysajassa sulkemaan tv- ja radiovastaanottimensa, kun niistä kuului ilmoitus: "Nyt puhuu Walter Ulb..." Aikaa, joka kului kuulohavainnosta vastaanottimen sulkemiseen, kuvattiin yhdeksi ulbiksi. Laskettiin, että se olisi karkeasti ottaen joitakin sekunnin murto-osia. Myös tuo edellä mainittu puolison komento tulee yleensä noin ulbin nopeudella.


*** *** ***

Olen viime päivät hykerrellyt Martti Puukon ja Ilmari Susiluodon vitsikirjalle Nauru pidentää tuomiota, joka on kokoelma anekdootteja entisen Neuvostoliiton ja sosialistisen Puolan ajalta. Jutut olivat syntyaikanaan niin arkaluonteista tavaraa, että niitä ei uskallettu esittää kuin valikoidulle kuulijaryhmälle. Siitä kirjan nimi. Ohessa muutama Ulbricht-kaskuun verrattava makupala.

*Virkamies myöhästyi töistä viisi minuuttia. Hänet tuomittiin sabotaasista. Toinen virkamies pelästyi ja tuli töihin viisi minuuttia aikaisemmin. Hänet tuomittiin vakoilusta. Kolmas tuli ajoissa. Hänet tuomittiin läntisen tekniikan propagoimisesta. Hänellä oli sveitsiläinen kello.

*Mihin maahan Aatami ja Eeva syntyivät?
- Neuvostoliittoon. Kuinka he muuten olisivat kulkeneet perse paljaana yhtä omenaa syöden ja hihkuen, että he ovat paratiisissa.

* Eikö teillä ole lihaa?
- Ei. Meillä ei ole kalaa. Viereisellä osastolla ei ole lihaa.

*Kun presidentti Nixon vieraili Neuvostoliitossa, halusi Breznev esitellä hänelle uusinta puhelintekniikaa. Otetaanpa nyt vaikka puhelu pirulle. Puhelu yhdistettiin, ja se maksoi 27 kopeekkaa. Nixon palasi Amerikkaan ja kertoi ihmeestä. Kävi kuitenkin ilmi, että amerikkalaisilla oli jo ajat sitten kehitetty sama tekniikka. Nixon soitti uudestaan pirulle, mutta puhelupa maksoi 12 000 dollaria.
- Miten nyt näin on, Nixon murehti. - Siellä se maksoi vain 27 kopeekkaa.
- Neuvostoliitossa se olikin paikallispuhelu.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit