Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Ein Ulb

Mikä ihme on siinä, että nykytekniikalla ei osata lähettää tv-ohjelmia ja mainoksia samalla äänenvoimakkuudella? Juuri kun olet saanut säädettyä elokuvassa volyymin mieleiseksesi, siirrytään kauhea älämölön kera katsomaan, miten tehokkaasti jonkun vauvan sininen virtsa imeytyy vaippaan, miten joku ukkeli kehuu juovansa lasillisen jäävettä ilman, että hampaita vihloo tai samaa iänikuista biisiä soittava vakuutusyhtiöbändi korjaa kokemasi vahingot ennalleen. Mainoksien jälkeen joudut taas näppäilemään kaukosäädintäsi, että saat äänen jälleen alkuperäiselle tasolle. Yöohjelmien aikaan tämä on viheliäistä, sillä joudut jatkuvasti kuulostelemaan, koputtaako naapuri harjanvarrella seinään, lattiaan tai kattoon.

Samaa pelaamista se on, kun vaihdat kanavalta toiselle. Äänimaailma elää aivan omaa elämäänsä. Kun Nelosella huudetaan, ykkösellä kuiskitaan tai päinvastoin. Hyvä apu tässä vaiheessa on samassa taloudessa asuva puoliso, joka menee ajoissa nukkumaan. Vaikka peiton alta kuuluisi jo kuorsaus, hän reagoi äänenvaihteluihin vieläkin nopeammin kuin sinä. Ennen kuin olet edes vilkaissut kaukosäätimeen päin, makuusopesta kajahtaa komento: "Hiljempää!" Näin käy, olipa kyseessä mies- tai naispuolinen elämänkumppani.

Entisen DDR:n alueella keksittiin aikoinaan nopeutta kuvaava mittayksikkö "ein Ulb". Mittayksikkö löytyi aikana, jolloin valtionpäämiehenä toimi kommunistipoliitikko Walter Ulbricht. Kansa riensi ennätysajassa sulkemaan tv- ja radiovastaanottimensa, kun niistä kuului ilmoitus: "Nyt puhuu Walter Ulb..." Aikaa, joka kului kuulohavainnosta vastaanottimen sulkemiseen, kuvattiin yhdeksi ulbiksi. Laskettiin, että se olisi karkeasti ottaen joitakin sekunnin murto-osia. Myös tuo edellä mainittu puolison komento tulee yleensä noin ulbin nopeudella.


*** *** ***

Olen viime päivät hykerrellyt Martti Puukon ja Ilmari Susiluodon vitsikirjalle Nauru pidentää tuomiota, joka on kokoelma anekdootteja entisen Neuvostoliiton ja sosialistisen Puolan ajalta. Jutut olivat syntyaikanaan niin arkaluonteista tavaraa, että niitä ei uskallettu esittää kuin valikoidulle kuulijaryhmälle. Siitä kirjan nimi. Ohessa muutama Ulbricht-kaskuun verrattava makupala.

*Virkamies myöhästyi töistä viisi minuuttia. Hänet tuomittiin sabotaasista. Toinen virkamies pelästyi ja tuli töihin viisi minuuttia aikaisemmin. Hänet tuomittiin vakoilusta. Kolmas tuli ajoissa. Hänet tuomittiin läntisen tekniikan propagoimisesta. Hänellä oli sveitsiläinen kello.

*Mihin maahan Aatami ja Eeva syntyivät?
- Neuvostoliittoon. Kuinka he muuten olisivat kulkeneet perse paljaana yhtä omenaa syöden ja hihkuen, että he ovat paratiisissa.

* Eikö teillä ole lihaa?
- Ei. Meillä ei ole kalaa. Viereisellä osastolla ei ole lihaa.

*Kun presidentti Nixon vieraili Neuvostoliitossa, halusi Breznev esitellä hänelle uusinta puhelintekniikaa. Otetaanpa nyt vaikka puhelu pirulle. Puhelu yhdistettiin, ja se maksoi 27 kopeekkaa. Nixon palasi Amerikkaan ja kertoi ihmeestä. Kävi kuitenkin ilmi, että amerikkalaisilla oli jo ajat sitten kehitetty sama tekniikka. Nixon soitti uudestaan pirulle, mutta puhelupa maksoi 12 000 dollaria.
- Miten nyt näin on, Nixon murehti. - Siellä se maksoi vain 27 kopeekkaa.
- Neuvostoliitossa se olikin paikallispuhelu.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit