Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Salinmäki

Salinmäen palvelukoti odottaa nuoria asukkaitaan Mäntsäläntiellä

Lahden Mäntsäläntielle valmistunut Salinmäen palvelukoti parantaa nuorten kehitysvammaisten asumispalveluja ja vahvistaa Lahden kaupungin omaa palvelutarjontaa. Palvelukodin toiminta käynnistyy asteittain siten, että elokuussa alkaa erityiskoululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta ja tämän jälkeen asukkaiden muutto palveluasuntoihin. Parhaillaan on käynnissä palvelukodin henkilöstön rekrytointi.

Salinmäen palvelukodissa on 18 kehitysvammaisten palveluasuntoa sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat 40 erityisoppilaalle. Palvelukoti tarjoaa myös kehitysvammaisten loma-ajan toimintaa sekä tilapäishoitoa.

Palvelukodin rakennutti Lahden Talojen tytäryhtiö Lahden Palveluasunnot Oy yhteistyössä Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa, jonka vammaispalveluille kiinteistö on vuokrattu.

Tilojen viilennys maalämpökaivoista

Salinmäen palvelukoti on yksikerroksinen, puurunkoinen rakennus. Se on liitetty kaukolämpöverkkoon, mutta tilojen viilennyksessä käytetään uusiutuvaa energialähdettä maalämpökaivoja hyödyntämällä.

Palvelukodin tilat jakaantuvat kahteen yhdyskäytävän yhdistämään yksikköön, joiden huoneistoala on yhteensä 1 662,5 neliömetriä. Toisessa yksikössä ovat palveluasunnot, toisessa yksikössä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat.

Palveluasunnot ovat kahdessa yhdeksän asunnon ryhmäkodissa, joissa molemmissa on asukkaiden yhteinen oleskelutila. Toiseen ryhmäkotiin sijoittuvat toisen asteen erityisopetuksen päättävät nuoret kehitysvammaiset, jotka tarvitsevat erityishuoltolain mukaista tukea ja ohjausta toiminnoissaan. Toiseen taas sijoittuvat eritasoiset kehitysvammaiset, jotka tarvitsevat runsaasti ohjausta ja henkilökohtaista apua päivittäisissä toiminnoissaan. Tähän ryhmäkotiin voidaan sijoittaa myös tilapäisasumista ja -hoitoa tarvitsevia kehitysvammaisia.

Kaupungin palvelutarjonta vahvistuu

Salinmäen palvelukoti lisää nuorten kehitysvammaisten asumispaikkoja Lahdessa. Se myös tukee toimintalinjaa, jolla kehitysvammaisten asumispalvelut keskitetään Lahdessa kaupungin omaksi palvelutarjonnaksi. Ensi vuoden alussa kaupungin hallintaan siirtyvät Kilpiäisten, Launeen ja Yli-Köllin asumispalveluyksiköt sekä työkeskukset, joiden toiminnasta tähän asti on vastannut Eteva-kuntayhtymä.

- Nuoria, asunnon tarpeessa olevia kehitysvammaisia on paljon. Salinmäen palvelukodissa he voivat harjoitella taitoja, joita tarvitsevat voidakseen asua myöhemmin yksilöllisemmin, sanoo Lahden kaupungin vammaisasumispalvelujen päällikkö Janne Utriainen.

Tulevaisuudessa Lahden kaupungilla on tarkoitus tukea kehitysvammaisten yksilöllistä ja itsenäistä asumista. Tavoitteena on kehittää palvelutarpeen arviointia, jotta asiakkaalle löytyy juuri hänen tarpeisiinsa soveltuva asunto ja oikein kohdennettu asumisen tuki.

 


Ajankohtaista -arkisto