Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Ammatinvalintaa

Ammatinvalinta on pitkälti onnenkauppaa. Omassa nuoruudessani esimerkiksi rakennusmestareille ei riittänyt töitä kotimaassa, sen sijaan freelance-toimittajana saattoi päästä mukaville ansioille hyvinkin vähällä vaivalla. Varsinkin isot aikakauslehtitalot ostivat juttuja avustajilta pinkkoina - ja maksun sai parhaimmillaan heti käteisenä.

Tänä päivänä tilanne on pyörähtänyt toisinpäin. Rakennusmestarit ovat haluttuja työntekijöitä, mutta nykyään medianomin tutkinnon suorittaneiden journalismin sekatyöläisten tulevaisuudennäkymät ovat onnettomat.

Viime aikoina uusia ammatti- ja virkanimikkeitä on tullut kuin sieniä sateella. Lehtimiestuttuni Helsingistä oli kerännyt listan työtehtävistä, joita ei takavuosina osattu kuvitellakaan olevan olemassa. Ohessa lyhennelmä listasta.

"Maahanmuuttokoordinaattori, tulkkipalvelukoordinaattori, asioimistulkki, kulttuuriluotsi, sopeuttamistyöntekijä, kotoutussihteeri, alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkodin vastaava ohjaaja, aktivistimaahanmuuttajakouluttaja, pakolaisneuvonantaja, vähemmistöoikeuksien valvoja, avustusanomusten esitäyttäjä, maahanmuuttajapalveluiden päällikkö, monikulttuurikonsultti, maahanmuuttoyksikön terveydenhuollon konsultti, maahanmuuttoyksikön psykologi, maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijä, maahanmuuttoyksikön sosiaaliohjaaja, maahanmuuttoyksikön etuuskäsittelijä, maahanmuuttajalasten varhaiskasvattaja, sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja, siirtolaisinstituutin johtaja, vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja, kotouttamisohjaaja, avustamistulkki, maahanmuuttoasioiden johtaja, sopeutumiskonsultti, maahanmuuttajien neuvontapisteen ohjaaja, pakolaisavun vertaisryhmätoiminnan koordinaattori, väkivaltarikoksiin syyllistyneiden maahanmuuttajanuorten valvoja, ikääntyneiden somalinaisten kotoutustyöntekijä, pakolaiskoordinaattori, romanien päiväkeskuksen työntekijä, romaniyhdyshenkilö, sisäministeriön maahanmuuttojohtaja, monikulttuurisuustaitojen kehittäjä, ulkomaalaisasioiden valmistelija, monikulttuuripedagogi, turvapaikkalautakunnan sihteeri, kansainvälisen siirtolaisjärjestön projektikoordinaattori, sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö, monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä, sisäasiainministeriön kotouttamisyksikön johtaja, pakolaisneuvonnan tiedottaja, maahanmuuttajien asumisneuvoja, maahanmuuttajien henkilökohtainen palveluohjaaja, monikulttuuristen naisjärjestöjen kattojärjestön johtaja, maahanmuuttajien tukijärjestön johtaja, kehitysyhteistyön palvelukeskuskuksen hankeneuvoja ja taloussuunnittelija, maahanmuuttajien yhteispalvelutoimiston johtaja, syrjintää epäilevien neuvontapisteen johtaja, maahanmuuttajien koulutuksen kehittäjä, konsultoiva uskonnon ja somalin kielen opettaja, maahanmuuttajien yritysneuvoja, maahanmuuttaja-aikuisten oppimisen ohjauksen suunnittelijaopettaja, maahanmuuttajatyttötyön ohjaaja, maahanmuuttajien psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä, romanit työelämään -hankkeen johtaja, maahanmuuttajataustainen kulttuurimentori, pakolaistyön ohjaaja, kulttuuritulkki, kieliavustaja, maahanmuuttajien vastaanottohenkilö, maahanmuuttajien preppausluokan opettaja, asioimistulkkikeskuksen johtaja, maahanmuuttotyöryhmän johtaja, monikulttuurisuusyhdistyksen tiedottaja, maahanmuuttoviraston vastaanottokeskusten johtaja, pakolaistyönohjaaja, omakielineuvoja, maahanmuuttokonsultti, maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapisteen hoitaja, maahanmuuttajien alkuvaiheen ohjaus- ja neuvontapalveluiden johtaja, maahanmuuttoviraston ylijohtaja, maahanmuutto-ohjelmien tukirakenteen johtaja, kotouttamisen ja etnisten suhteiden seurantajärjestelmän johtaja, jne."

Useimmat titteleistä ovat maahanmuuton aiheuttamia. Keskustella voi vaan, ovatko ne osoitus maahanmuuton hallitsemattomuudesta vai hallitaanko niillä nimenomaan maahanmuuttoa. Joka tapauksessa Suomi tarvitsee työtä tekeviä maahanmuuttajia, sillä jonkun on tehtävä myös ne työt, jotka eivät enää kelpaa suomalaisille. Kenties joku maahanmuuttokriittisistä nykykansanedustajistakin löytää ensi eduskuntavaalit sössittyään listalta uuden ammatin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit