Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


SportSPORTTINURKKA

 

EM

 

Jalkapalloa ja rasismia

Käynnissä olevissa jalkapalloilun EM-kisoissa on nähty hyvää jalkapalloa ja surkeaa katsojakäyttäytymistä. Pääosassa on ovat olleet lähinnä Venäjän ja Puolan faniryhmät, joiden kohtaaminen muuttui Varsovassa mellakaksi. Jollain tavalla kyllä ymmärrän puolalaisia, sillä kyllähän tuo tuhansien venäläisfanien marssi keskellä Varsovaa toi varmasti monelle ikäviä muistoja Neuvostoliiton vallan ajalta ja oli omiaan provosoimaan väkivaltaan.

Lisäksi ikäviä raportteja on kantautunut paikallisista faniryhmistä mm. Ukrainasta, jotka ovat joukkueiden harjoituskentillä solvanneet mustaihoisia pelaajia. Ikävä kyllä, juuri Itä-Eurooppalaiseen katsomokulttuuriin näyttää pesiytyneen oikeistolaiset ääriryhmät tai pitäisiköhän sanoa ihan suoraan uusnatsit. Nämä ääriryhmät käyttävät jalkapalloa välineenään tuodakseen esiin omia rasistisia näkökantojaan. Ikävää, että näin hieno laji kuin jalkapallo sotketaan moiseen.

Itse pelit ovat olleet pääosin erittäin viihdyttäviä. Tähän mennessä suurin yllättäjä on ollut Tanska, joka nitisti alkulohko B:ssä Hollannin avauspelissään. Kun Hollanti otti pataan vielä Saksaltakin, on yhdella suurimmista ennakkosuosikeista melkoinen vuori kiivettävänään, jos se mielii alkulohkostaan jatkoon. Muuten ennakkoon vahvat ovat toistaiseksi olleet vahvoja ja heikot heikkoja. Tosin yhtään huonoa jalkapallomaata ei kisoihin mukaan ole päässyt. Jopa Irlanti ja Kreikka ovat varteenotettavia jalkapallomaita.

Myös Ruotsi teki kisoistaan vaikeat häviämällä avauspelinsä isäntä-Ukrainalle. Saapas nähdä jääkö ruotsalaisten kisoista parhaiten mieleen treenit, joissa yritettiin osua pelaajan paljaaseen takapuoleen vai vieläkö Ruotsi nousee hannuhanhimaisesti jatkopeleihin?

Ylen kisastudiota on ollut kiva katsoa. Jääkiekon MM-kisoissa MTV3 kokeili "enemmän kuin tarpeeksi studiosälää"-taktiikkaa" epäonnistuen, joten nyt Ylen minimalistinen kisastudio kahdella asiantuntijalla on mukavaa vaihtelua. Kisoista ei yritetä tehdä mitään ylilegendaarista tapahtumaa, vaan keskitytään vain olennaiseen eli jalkapalloon ilman sen kummallisempia krumeluureja. Asiantuntijat voivat olla hieman kuivakkaan oloisia, mutta varmasti ammattimiehiä. Minä en ainakaan kaipaa Pasi Rautiaista studioon meuhkaamaan.

Ennakkosuosikeista vahvin on ollut Saksa, jolla on melkoinen täsmäase hyökkäyksessä, nimittäin Mario Gomez on todella kovan luokan kliininen viimeistelijä, joka ei yleensä epäonnistu, kun paikan saa. Hänen lisäkseen jo entiseksi pelaajaksi mainostettu Ukrainan Shevchenko näytti, että vielä vanha herrakin taitaa maalinteon.

Sen sijaan jopa maailman parhaaksi pelaajaksi mainostettu Christian Ronaldo on ollut vaisu. Herra on hukannut varmoja tekopaikkoja ja muutenkin vaikuttaa miehen pelaaminen kovin tuskaiselta. Näinköhän 60 matsia kaudessa alkaa tuntumaan jo pohkeissa?
Jokatapauksessa menossa on mielenkiintoiset kisat ja tv:n ääressä tulee kyllä vietettyä ilta jos toinenkin.

FC

FC Lahti rosvojen kynsissä

Eipä riittänyt, että Lahdella on ollut ongelmia loukkaantumisten ja fanien hommaamien sakkojen kanssa, vaan vielä paikalle riensivät vorot, jotka murtautuivat FC Lahden pukukoppiin Kisapuistossa ja veivät mm.tietokoneen ja pelaajien sykemittarit. Rahallisesti ei paljon mitään, mutta kyllähän tuo varmasti kyrsii, kun negatiivisia uutisia tulee jatkuvalla syötöllä. Siihen päälle vielä Ville Taulon loukkaantuminen, joka pitää miehen poissa 2-3 viikkoa, niin ollaan asian ytimessä...

Jotkut irvileuat ovat listanneet negatiiviseksi asiaksi myös valmentaja Tommi Kautosen tekemän jatkosopimuksen, joka jatkuu aina vuoden 2014 loppuun. Mielestäni ei Auge ole mitenkään tehtävässään epäonnistunut. Nosti joukkueen ykkösestä, eikä alkukausikaan mikään katastrofi ole ollut. Päin vastoin joukkue on taistellut suht' hyvin huolimatta hurjasta loukkaantumissumasta. Eri asia on tietenkin, kannattiko sopimus tehdä jo tässä vaiheessa kautta vai olisiko kannattanut katsoa vielä esim. kuukausi, miten pelit kulkevat, kun miehiä palailee sairastuvalta.

Ensi keskiviikkona Lahdella on tilaisuus kääntää kaikki tuo negatiivisuus positiiviseksi, kun vastaan juoksee Valkeakosken Haka. Haka on neljä pistettä Lahtea jäljessä, joten erittäin tärkeä matsi on kyseessä. Sitä ennen sunnuntaina Lahti matkaa Kuopioon KuPSin vieraaksi.
KuPS myllytti viime pelissään JJK:n, joten paha matsi on tulossa. Näinköhän alkukaudesta pahasti kontannut KuPS vihdoinkin olisi herännyt?

Muistakaahan käydä EM-jalkapallon ohessa kannustamassa myös paikallista joukkuetta. Kaikki tuki on nyt tarpeen, joten tavataan hiihtiksellä ensi keskiviikkona!

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit