Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


SportSPORTTINURKKA

 

EM

 

Jalkapalloa ja rasismia

Käynnissä olevissa jalkapalloilun EM-kisoissa on nähty hyvää jalkapalloa ja surkeaa katsojakäyttäytymistä. Pääosassa on ovat olleet lähinnä Venäjän ja Puolan faniryhmät, joiden kohtaaminen muuttui Varsovassa mellakaksi. Jollain tavalla kyllä ymmärrän puolalaisia, sillä kyllähän tuo tuhansien venäläisfanien marssi keskellä Varsovaa toi varmasti monelle ikäviä muistoja Neuvostoliiton vallan ajalta ja oli omiaan provosoimaan väkivaltaan.

Lisäksi ikäviä raportteja on kantautunut paikallisista faniryhmistä mm. Ukrainasta, jotka ovat joukkueiden harjoituskentillä solvanneet mustaihoisia pelaajia. Ikävä kyllä, juuri Itä-Eurooppalaiseen katsomokulttuuriin näyttää pesiytyneen oikeistolaiset ääriryhmät tai pitäisiköhän sanoa ihan suoraan uusnatsit. Nämä ääriryhmät käyttävät jalkapalloa välineenään tuodakseen esiin omia rasistisia näkökantojaan. Ikävää, että näin hieno laji kuin jalkapallo sotketaan moiseen.

Itse pelit ovat olleet pääosin erittäin viihdyttäviä. Tähän mennessä suurin yllättäjä on ollut Tanska, joka nitisti alkulohko B:ssä Hollannin avauspelissään. Kun Hollanti otti pataan vielä Saksaltakin, on yhdella suurimmista ennakkosuosikeista melkoinen vuori kiivettävänään, jos se mielii alkulohkostaan jatkoon. Muuten ennakkoon vahvat ovat toistaiseksi olleet vahvoja ja heikot heikkoja. Tosin yhtään huonoa jalkapallomaata ei kisoihin mukaan ole päässyt. Jopa Irlanti ja Kreikka ovat varteenotettavia jalkapallomaita.

Myös Ruotsi teki kisoistaan vaikeat häviämällä avauspelinsä isäntä-Ukrainalle. Saapas nähdä jääkö ruotsalaisten kisoista parhaiten mieleen treenit, joissa yritettiin osua pelaajan paljaaseen takapuoleen vai vieläkö Ruotsi nousee hannuhanhimaisesti jatkopeleihin?

Ylen kisastudiota on ollut kiva katsoa. Jääkiekon MM-kisoissa MTV3 kokeili "enemmän kuin tarpeeksi studiosälää"-taktiikkaa" epäonnistuen, joten nyt Ylen minimalistinen kisastudio kahdella asiantuntijalla on mukavaa vaihtelua. Kisoista ei yritetä tehdä mitään ylilegendaarista tapahtumaa, vaan keskitytään vain olennaiseen eli jalkapalloon ilman sen kummallisempia krumeluureja. Asiantuntijat voivat olla hieman kuivakkaan oloisia, mutta varmasti ammattimiehiä. Minä en ainakaan kaipaa Pasi Rautiaista studioon meuhkaamaan.

Ennakkosuosikeista vahvin on ollut Saksa, jolla on melkoinen täsmäase hyökkäyksessä, nimittäin Mario Gomez on todella kovan luokan kliininen viimeistelijä, joka ei yleensä epäonnistu, kun paikan saa. Hänen lisäkseen jo entiseksi pelaajaksi mainostettu Ukrainan Shevchenko näytti, että vielä vanha herrakin taitaa maalinteon.

Sen sijaan jopa maailman parhaaksi pelaajaksi mainostettu Christian Ronaldo on ollut vaisu. Herra on hukannut varmoja tekopaikkoja ja muutenkin vaikuttaa miehen pelaaminen kovin tuskaiselta. Näinköhän 60 matsia kaudessa alkaa tuntumaan jo pohkeissa?
Jokatapauksessa menossa on mielenkiintoiset kisat ja tv:n ääressä tulee kyllä vietettyä ilta jos toinenkin.

FC

FC Lahti rosvojen kynsissä

Eipä riittänyt, että Lahdella on ollut ongelmia loukkaantumisten ja fanien hommaamien sakkojen kanssa, vaan vielä paikalle riensivät vorot, jotka murtautuivat FC Lahden pukukoppiin Kisapuistossa ja veivät mm.tietokoneen ja pelaajien sykemittarit. Rahallisesti ei paljon mitään, mutta kyllähän tuo varmasti kyrsii, kun negatiivisia uutisia tulee jatkuvalla syötöllä. Siihen päälle vielä Ville Taulon loukkaantuminen, joka pitää miehen poissa 2-3 viikkoa, niin ollaan asian ytimessä...

Jotkut irvileuat ovat listanneet negatiiviseksi asiaksi myös valmentaja Tommi Kautosen tekemän jatkosopimuksen, joka jatkuu aina vuoden 2014 loppuun. Mielestäni ei Auge ole mitenkään tehtävässään epäonnistunut. Nosti joukkueen ykkösestä, eikä alkukausikaan mikään katastrofi ole ollut. Päin vastoin joukkue on taistellut suht' hyvin huolimatta hurjasta loukkaantumissumasta. Eri asia on tietenkin, kannattiko sopimus tehdä jo tässä vaiheessa kautta vai olisiko kannattanut katsoa vielä esim. kuukausi, miten pelit kulkevat, kun miehiä palailee sairastuvalta.

Ensi keskiviikkona Lahdella on tilaisuus kääntää kaikki tuo negatiivisuus positiiviseksi, kun vastaan juoksee Valkeakosken Haka. Haka on neljä pistettä Lahtea jäljessä, joten erittäin tärkeä matsi on kyseessä. Sitä ennen sunnuntaina Lahti matkaa Kuopioon KuPSin vieraaksi.
KuPS myllytti viime pelissään JJK:n, joten paha matsi on tulossa. Näinköhän alkukaudesta pahasti kontannut KuPS vihdoinkin olisi herännyt?

Muistakaahan käydä EM-jalkapallon ohessa kannustamassa myös paikallista joukkuetta. Kaikki tuki on nyt tarpeen, joten tavataan hiihtiksellä ensi keskiviikkona!

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit