Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Saksalan Huolto Oy varhaiskeski-iässä

On kulunut neljä vuosikymmentä Lahden Saksalan alueen ensimmäisen asuntoyhtiön valmistumisesta. As. Oy Poppelipolku 11-13 valmistui 1972 ja samaan aikaan perusti aluerakentaja Helsingin asuntokeskus Haka, myöhemmin Haka Oy, alueen kiinteistöhuollon eli Saksalan Huolto Oy:n 1.6. 1972.

Aluerakentajalla oli Saksalan ja Liipolan asuntoalueiden valmistumisen aikana tapana perustaa huoltoyhtiö alueille huolehtimaan talojen ja ympäristön kunnosta. Saksalaan valmistui 1990 viimeisin aluehuoltoon kuuluva asuntoyhtiö Kastanjanpolku 3. Saksalan Huolto Oy on harvinaisuus, joka on pysynyt perustamisestaan saakka alueen nykyisin 25 asunto- osakeyhtiön omistuksessa. Asukkaita taloissa on 1100. Kymmenen yhtiön puheenjohtajaa toimii Saksalan huollon hallituksen varsinaisina jäseninä ja toiset kymmenen varajäseninä. Yhtiökokoukseen kutsutaan kaikkien taloyhtiöiden puheenjohtajat. Syntymäpäivää viettävän Saksalan Huollon hallituksen puheenjohtajana toimii Harri Saloranta.

­-Uusi asunto-osakeyhtiölaki määrää lisää vastuita sekä huoltoyhtiön että jo asuntoyhtiön hallituksen jäsenelle, toteaa Saksalan Huolto Oy:n toimitusjohtaja ja tekninen isännöitsijä Ilkka Pollari. Esimerkiksi asuinhuoneistoissa tehtävät remontit tulee omistajan yksilöidä ja niistä on tehtävä lupahakemukset taloyhtiön hallitukselle. Suuret, talojen ikkuna-, hissi- ja putkiremontit on tehty lähes aina huoltoyhtiön ollessa suunnittelussa mukana. Lämpöeristyksiin liittyvät korjaukset kuten ulkoisten elementtiseinien lämpöeristykset ja uudet ulkomaalaukset ovat lähiaikojen työsuunnittelussa, jatkaa Pollari Saksalan alueen kiinteistöjen remonttisuunnitelmista.

Saksalan huolto
Saksalan Huolto Oy:n 40-vuotispäivän kynnyksellä huoahtavat auringonpaisteessa, vastaava isännöitsijä Marianna Jokela ja toimitusjohtaja Ilkka Pollari. He tekevät laadukasta yhteistyötä alueen 25 asuntoyhtiön kanssa.

Viisi-kahdeksankerroksisten talojen hissien saneerauksiin yhtiöt ovat hakeneet teknisen isännöitsijän avulla valtion 50 prosentin avustuksia. Saneeraus maksaa noin 130 000 euroa hissiä kohden. Alueen kolmikerroksisten talojen asukkaat ovat miettineet ajoittain hissien asentamista, mutta toimenpiteen kalleus on jättänyt asennukset toistaiseksi keskustelujen varaan. Osa asukkaista olisi viime vuosien kuumina kesinä asentanut huoneistoihinsa lämpöpumpun. Toistaiseksi alueen asuntoyhtiöiden hallitukset ovat suhtautuneet asennuksiin kielteisesti niiden äänekkyyden ja kondenssivesien takia.

Alueen 25 taloyhtiön taloudelliset asiat hoitaa käytännössä huoltoyhtiön toimisto ja vastaava isännöitsijä Marianna Jokela. Asuntoyhtiöiden huoneistojen keskimääräinen kuukauden neliövastike on pysynyt kohtuullisena, alle kolme euroa neliö, lämminvesimaksuineen. Asuintalojen julkisten tilojen siivous on teetetty jo useita vuosia Trinomi Oy:llä ja puistomaisen pihansa hoitaa jokainen asuntoyhtiö. Alueen talot ovat monimuotoisia, kerrostaloista Pähkinärinteen rivitaloihin. Saksalan Huollon toimintaan ovat alueen asukkaat olleet tyytyväisiä. Yhtiön oma huoltomies on asukkaiden saatavilla viidessä minuutissa ja isännöitsijätoimisto on arkisin auki Saksalan uimahallia vastapäätä.

Pieni pettymys asukkaitten keskuuteen levisi muutama vuosi sitten, kun Saksalan ala-aste lakkautettiin, mutta onneksi koulun tiloissa toimii nykyisin lasten päiväkoti. Tämä on tuonut nuoria osakkeenomistajia myynnissä oleviin huoneistoihin. Taloissa on ainoastaan 35 neliön suuruisa yksiöitä, joitten lähes kaikki omistajat ovat vuokranneet pois. As. Oy Pyökkipolku 8:aan 1975 muuttanut Keijo Koukonen muistelee silloista koulutilannetta.
Alakoululaiset vietiin linja autolla Möysän ala-asteelle, nykyisin koulukyytiä ei tarjota. Launeen seurakunnan lasten päiväkerho toimii edelleen Saarnikatu 5:n tiloissa. 

Saksala-Seurassa ja Lahden kaupunginvaltuustossa voimakkaasti vaikuttanut, jo edesmennyt Taimi Haapanen piti huolta asuinalueensa meluttomuudesta ja saasteettomuudesta. Nykyisin kuorma-auto ja rekkaliikenne rasittaa Saksalankadun ja Vanhanradankadun läheisyydessä asukkaita. Alueen pelastus ilmansaasteilta on sen vehreä puistomaisuus ja Kerinkallionkadun eteläpuolelta lähtevät lenkkipolut, jotka tarjoavat Liipolan-Renkomäen maastossa asukkaille kesät ja talvet tuulettumisen mahdollisuuden.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto