Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Saksalan Huolto Oy varhaiskeski-iässä

On kulunut neljä vuosikymmentä Lahden Saksalan alueen ensimmäisen asuntoyhtiön valmistumisesta. As. Oy Poppelipolku 11-13 valmistui 1972 ja samaan aikaan perusti aluerakentaja Helsingin asuntokeskus Haka, myöhemmin Haka Oy, alueen kiinteistöhuollon eli Saksalan Huolto Oy:n 1.6. 1972.

Aluerakentajalla oli Saksalan ja Liipolan asuntoalueiden valmistumisen aikana tapana perustaa huoltoyhtiö alueille huolehtimaan talojen ja ympäristön kunnosta. Saksalaan valmistui 1990 viimeisin aluehuoltoon kuuluva asuntoyhtiö Kastanjanpolku 3. Saksalan Huolto Oy on harvinaisuus, joka on pysynyt perustamisestaan saakka alueen nykyisin 25 asunto- osakeyhtiön omistuksessa. Asukkaita taloissa on 1100. Kymmenen yhtiön puheenjohtajaa toimii Saksalan huollon hallituksen varsinaisina jäseninä ja toiset kymmenen varajäseninä. Yhtiökokoukseen kutsutaan kaikkien taloyhtiöiden puheenjohtajat. Syntymäpäivää viettävän Saksalan Huollon hallituksen puheenjohtajana toimii Harri Saloranta.

­-Uusi asunto-osakeyhtiölaki määrää lisää vastuita sekä huoltoyhtiön että jo asuntoyhtiön hallituksen jäsenelle, toteaa Saksalan Huolto Oy:n toimitusjohtaja ja tekninen isännöitsijä Ilkka Pollari. Esimerkiksi asuinhuoneistoissa tehtävät remontit tulee omistajan yksilöidä ja niistä on tehtävä lupahakemukset taloyhtiön hallitukselle. Suuret, talojen ikkuna-, hissi- ja putkiremontit on tehty lähes aina huoltoyhtiön ollessa suunnittelussa mukana. Lämpöeristyksiin liittyvät korjaukset kuten ulkoisten elementtiseinien lämpöeristykset ja uudet ulkomaalaukset ovat lähiaikojen työsuunnittelussa, jatkaa Pollari Saksalan alueen kiinteistöjen remonttisuunnitelmista.

Saksalan huolto
Saksalan Huolto Oy:n 40-vuotispäivän kynnyksellä huoahtavat auringonpaisteessa, vastaava isännöitsijä Marianna Jokela ja toimitusjohtaja Ilkka Pollari. He tekevät laadukasta yhteistyötä alueen 25 asuntoyhtiön kanssa.

Viisi-kahdeksankerroksisten talojen hissien saneerauksiin yhtiöt ovat hakeneet teknisen isännöitsijän avulla valtion 50 prosentin avustuksia. Saneeraus maksaa noin 130 000 euroa hissiä kohden. Alueen kolmikerroksisten talojen asukkaat ovat miettineet ajoittain hissien asentamista, mutta toimenpiteen kalleus on jättänyt asennukset toistaiseksi keskustelujen varaan. Osa asukkaista olisi viime vuosien kuumina kesinä asentanut huoneistoihinsa lämpöpumpun. Toistaiseksi alueen asuntoyhtiöiden hallitukset ovat suhtautuneet asennuksiin kielteisesti niiden äänekkyyden ja kondenssivesien takia.

Alueen 25 taloyhtiön taloudelliset asiat hoitaa käytännössä huoltoyhtiön toimisto ja vastaava isännöitsijä Marianna Jokela. Asuntoyhtiöiden huoneistojen keskimääräinen kuukauden neliövastike on pysynyt kohtuullisena, alle kolme euroa neliö, lämminvesimaksuineen. Asuintalojen julkisten tilojen siivous on teetetty jo useita vuosia Trinomi Oy:llä ja puistomaisen pihansa hoitaa jokainen asuntoyhtiö. Alueen talot ovat monimuotoisia, kerrostaloista Pähkinärinteen rivitaloihin. Saksalan Huollon toimintaan ovat alueen asukkaat olleet tyytyväisiä. Yhtiön oma huoltomies on asukkaiden saatavilla viidessä minuutissa ja isännöitsijätoimisto on arkisin auki Saksalan uimahallia vastapäätä.

Pieni pettymys asukkaitten keskuuteen levisi muutama vuosi sitten, kun Saksalan ala-aste lakkautettiin, mutta onneksi koulun tiloissa toimii nykyisin lasten päiväkoti. Tämä on tuonut nuoria osakkeenomistajia myynnissä oleviin huoneistoihin. Taloissa on ainoastaan 35 neliön suuruisa yksiöitä, joitten lähes kaikki omistajat ovat vuokranneet pois. As. Oy Pyökkipolku 8:aan 1975 muuttanut Keijo Koukonen muistelee silloista koulutilannetta.
Alakoululaiset vietiin linja autolla Möysän ala-asteelle, nykyisin koulukyytiä ei tarjota. Launeen seurakunnan lasten päiväkerho toimii edelleen Saarnikatu 5:n tiloissa. 

Saksala-Seurassa ja Lahden kaupunginvaltuustossa voimakkaasti vaikuttanut, jo edesmennyt Taimi Haapanen piti huolta asuinalueensa meluttomuudesta ja saasteettomuudesta. Nykyisin kuorma-auto ja rekkaliikenne rasittaa Saksalankadun ja Vanhanradankadun läheisyydessä asukkaita. Alueen pelastus ilmansaasteilta on sen vehreä puistomaisuus ja Kerinkallionkadun eteläpuolelta lähtevät lenkkipolut, jotka tarjoavat Liipolan-Renkomäen maastossa asukkaille kesät ja talvet tuulettumisen mahdollisuuden.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto