Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Tyhmyys vs. älykkyys

Eletään taas niitä aikoja vuodesta, jolloin tuhannet suomalaisnuoret painavat valkolakin päähänsä. Niitä, joille ei ole suotu tällaista kunniaa, voi lohduttaa toteamalla, että hyväkään ylioppilastodistus ei ole mikään autuaaksi tekevä asia elämässä, varsinkaan työelämässä. Selailin pitkästä aikaa hollantilaisen Matthijs van Boxselin teosta Tyhmyyden ensyklopedia. Paikoin hyvinkin hauskassa kirjassaan hän huomioi aivan oikein, että tyhmyys on pakottanut ihmisen kehittämään älyään, mutta älykkyys voi jopa vahvistaa tyhmyyttä. Hänen mielestään tyhmyyden ja älykkyyden räjähdysherkkä seos on tuttua esimerkiksi teknisestä kehityksestä. Tässä muutamia esimerkkejä.

*Vähänikotiininen tupakka on kaksinkertaistanut savukkeiden kulutuksen.

*Autoilijat alkoivat ajaa keskimäärin 20 prosenttia lujempaa, kun he olivat ostaneet turvatyynyillä varustetun auton.

*Moottoriteiden rakentamisesta ja leventämisestä huolimatta ruuhkat eivät ole vähentyneet, vaan jopa lisääntyneet.

*Suojatiet lisäävät jalankulkijoille tapahtuvia onnettomuuksia.

*Mitä lujemmiksi matkustajia suojaavat autojen korit rakennetaan, sitä hankalampaa on saada loukkaantuneet ulos autonromuista.

*Maailmalla on asennettu kameroita pitämään silmällä nopeustarkkailukameroita ehkäisemään niihin kohdistunutta ilkivaltaa.

*Hullun lehmän tauti on seurausta teurasjätteiden kierrätyksestä.

*Tietokoneistuminen on lisännyt toimistojen paperinkulutusta.

*Joustavat kävelykengät, jotka vähentävät polvien rasitusta, aiheuttavat lonkkanivelten kulumista.

*Tietokoneohjelmia kehitetään, jotta monimutkaisia ongelmia voitaisiin ratkaista entistä nopeammin. Siksi yhä pienemmistä virheistä koituu yhä suurempia vahinkoja.

*Hygienian kohentuminen on lisännyt tartuntaherkkyyttä bakteereille.

*Aurinkovoiteet saattavat aiheuttaa ihosyöpää.

Kirjailija van Boxsel muistuttaa, että jokaisella edulla on haittansa: "Elämää uhkaavaa tyhmyyttä ei voi juuria pois juurimatta pois myös ihmiskuntaa. Ainoa pelastus on keksiä lakkaamatta uusia strategioita tehdä vastarintaa tyhmyydelle. Näin nähtynä tyhmyys on sivistyksemme moottori."

Joka tapauksessa, onnea uusille ylioppilaille! Vanhaa viisautta mukaillen, tulevaisuus osoittaa, oletteko opiskelleet elämää vai pelkästään koulua varten.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit