Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Tyhmyys vs. älykkyys

Eletään taas niitä aikoja vuodesta, jolloin tuhannet suomalaisnuoret painavat valkolakin päähänsä. Niitä, joille ei ole suotu tällaista kunniaa, voi lohduttaa toteamalla, että hyväkään ylioppilastodistus ei ole mikään autuaaksi tekevä asia elämässä, varsinkaan työelämässä. Selailin pitkästä aikaa hollantilaisen Matthijs van Boxselin teosta Tyhmyyden ensyklopedia. Paikoin hyvinkin hauskassa kirjassaan hän huomioi aivan oikein, että tyhmyys on pakottanut ihmisen kehittämään älyään, mutta älykkyys voi jopa vahvistaa tyhmyyttä. Hänen mielestään tyhmyyden ja älykkyyden räjähdysherkkä seos on tuttua esimerkiksi teknisestä kehityksestä. Tässä muutamia esimerkkejä.

*Vähänikotiininen tupakka on kaksinkertaistanut savukkeiden kulutuksen.

*Autoilijat alkoivat ajaa keskimäärin 20 prosenttia lujempaa, kun he olivat ostaneet turvatyynyillä varustetun auton.

*Moottoriteiden rakentamisesta ja leventämisestä huolimatta ruuhkat eivät ole vähentyneet, vaan jopa lisääntyneet.

*Suojatiet lisäävät jalankulkijoille tapahtuvia onnettomuuksia.

*Mitä lujemmiksi matkustajia suojaavat autojen korit rakennetaan, sitä hankalampaa on saada loukkaantuneet ulos autonromuista.

*Maailmalla on asennettu kameroita pitämään silmällä nopeustarkkailukameroita ehkäisemään niihin kohdistunutta ilkivaltaa.

*Hullun lehmän tauti on seurausta teurasjätteiden kierrätyksestä.

*Tietokoneistuminen on lisännyt toimistojen paperinkulutusta.

*Joustavat kävelykengät, jotka vähentävät polvien rasitusta, aiheuttavat lonkkanivelten kulumista.

*Tietokoneohjelmia kehitetään, jotta monimutkaisia ongelmia voitaisiin ratkaista entistä nopeammin. Siksi yhä pienemmistä virheistä koituu yhä suurempia vahinkoja.

*Hygienian kohentuminen on lisännyt tartuntaherkkyyttä bakteereille.

*Aurinkovoiteet saattavat aiheuttaa ihosyöpää.

Kirjailija van Boxsel muistuttaa, että jokaisella edulla on haittansa: "Elämää uhkaavaa tyhmyyttä ei voi juuria pois juurimatta pois myös ihmiskuntaa. Ainoa pelastus on keksiä lakkaamatta uusia strategioita tehdä vastarintaa tyhmyydelle. Näin nähtynä tyhmyys on sivistyksemme moottori."

Joka tapauksessa, onnea uusille ylioppilaille! Vanhaa viisautta mukaillen, tulevaisuus osoittaa, oletteko opiskelleet elämää vai pelkästään koulua varten.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit