Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Lätkää

Sunnuntaina Lahden torin kisateltasta asteli ulos maansa myyneitä ihmisiä. Suomen häviö pronssiottelussa tsekeille jyskytti päässä tosi ilkeästi. Niin itsestäänselvänä kuin USA-voiton jälkeen oli pidetty kultamitalia, oli ajateltu, että napataan sitten ainakin pronssia. Tehtyjen maalien määrä kuitenkin ratkaisee. Jos maailman luokan turnauksessa häviää neljä peliä, ei voi olla asiaa mitalisijoille.

Jääkiekko, jos mikä, on pienten marginaalien laji. Yksi olemattomalta tuntuva juttu - Juhani Tamminen puhuisi tässä vaiheessa momentumista - voi kääntää kaikki ennakkoasetelmat päälaelleen. "Ei ole mitenkään harvinaista, että parempi joukkue häviää pelin", meikäläiselle opetti takavuosien työkaveri, jolla olisi ollut mahdollisuus ansaita elantonsa jääkiekosta. 190 senttiä pitkä ja lähes sata kiloa painava kollega oli lupaava puolustaja Kajaanin Hokissa, joka voitti sittemmin Kai Suikkasen johdolla Mestiksen mestaruuden. Työkaveri osasi myös hyökätä kohtuullisen tehokkaasti, joten tänä päivänä hän olisi todennäköisesti sarjajyrä jossain SM-liigan seurassa. Mies päätti silti antautua media-alalle. Muistona energiaa vaativasta harrastuksesta hän tilaa lounaalla edelleen tupla-annoksen lihapullia.

Duunikaveri kannattaa nykyään intohimoisesti Kärppiä - oululainen kun on syntyjään - mutta ei hätkähdä joukkueensa takaiskuista. Kuten sanottu, kaikki voi olla pienestä kiinni. Yksi räkämaali, satunnainen läpiajo tai jäähysuma voi ratkaista hetkessä ottelun suunnan. Sen voi tehdä myös yleisön peräänantamaton kannustus omilleen. Suomen jääkiekkojoukkue on vihdoinkin omaksumassa pelikulttuuria, jossa kahden, jopa kolmenkin maalin tappioasemasta voidaan nousta voittoon. Omissa kotikisoissa saatiin vain huomata, että jotkut kilpailevat maat ovat omaksuneet tämän pelikulttuurin jo aikaisemmin.

Jotkut saattavat ihmetellä, miksi SM-liigan tai NHL:n play offseissa pelataan loputtomalta tuntuva määrä kierroksia. Tämä siksi, ettei jossitteluille jäisi sijaa. Niin Pelicansienkin ja Kärppien kuin Pelicansin ja JYP:n ottelusarja oli tänä vuonna tasainen, mutta todellisesta voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Jopa vihdoin helsinkiläiset myönsivät, että paras tuli ykköseksi ja toiseksi paras kakkoseksi. Pitkä sarja minimoi sattuman mahdollisuuden. MM-kisoissa kiekko vaihtoi pyörimissuuntaa Suomen ja USA:n välisissä otteluissa. Ensin tuli pataan urakalla, sitten melkein heti perään Suomi pelasi ratkaisevilla hetkillä parasta peliään. Jos ottelusarjaa olisi jatkettu, miten olisi käynyt maagisessa seitsemännessä pelissä?

Eräs vedonlyöntiä harrastava ystäväni sanoi, että jääkiekossa maailmanmestaruus on arpapeliä Kanadan, Venäjän, Ruotsin, Suomen, Tsekin, USA:n ja Slovakian välillä. Kuka tahansa voi voittaa parhaimpana päivänä maailmanmestaruuden. Vaatii aikamoista kanttia ja kestävyyttä voittaa kuusi näistä kivikovasta seitsemästä. Vain siten voi nousta varmuudella maailmanmestariksi. Tänäkin vuonna Suomella oli kosolti onnea, kun Kanada ja Ruotsi lensivät etuajassa laulukuoroon.

Toisin sanoen peliesityksiin nähden neljäs sija ei ollut huono. Vai olisiko sijoitus ollut parempi, jos olisimme saaneet Venäjän tai Tsekin sijasta Slovakian vastaamme. Jossittelu on typerää jälkiviisastelua parhaimmillaan. Kysymys on kuitenkin vain jääkiekosta, kuten Tami sanoisi. Hän pitää lätkää fiksujen miesten ja naisten yksinkertaisena lajina. Jotta se pysyisi jatkossakin sellaisena, niellään tappiot urheast ja tunnustetaan tosiasiat.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit