Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Lätkää

Sunnuntaina Lahden torin kisateltasta asteli ulos maansa myyneitä ihmisiä. Suomen häviö pronssiottelussa tsekeille jyskytti päässä tosi ilkeästi. Niin itsestäänselvänä kuin USA-voiton jälkeen oli pidetty kultamitalia, oli ajateltu, että napataan sitten ainakin pronssia. Tehtyjen maalien määrä kuitenkin ratkaisee. Jos maailman luokan turnauksessa häviää neljä peliä, ei voi olla asiaa mitalisijoille.

Jääkiekko, jos mikä, on pienten marginaalien laji. Yksi olemattomalta tuntuva juttu - Juhani Tamminen puhuisi tässä vaiheessa momentumista - voi kääntää kaikki ennakkoasetelmat päälaelleen. "Ei ole mitenkään harvinaista, että parempi joukkue häviää pelin", meikäläiselle opetti takavuosien työkaveri, jolla olisi ollut mahdollisuus ansaita elantonsa jääkiekosta. 190 senttiä pitkä ja lähes sata kiloa painava kollega oli lupaava puolustaja Kajaanin Hokissa, joka voitti sittemmin Kai Suikkasen johdolla Mestiksen mestaruuden. Työkaveri osasi myös hyökätä kohtuullisen tehokkaasti, joten tänä päivänä hän olisi todennäköisesti sarjajyrä jossain SM-liigan seurassa. Mies päätti silti antautua media-alalle. Muistona energiaa vaativasta harrastuksesta hän tilaa lounaalla edelleen tupla-annoksen lihapullia.

Duunikaveri kannattaa nykyään intohimoisesti Kärppiä - oululainen kun on syntyjään - mutta ei hätkähdä joukkueensa takaiskuista. Kuten sanottu, kaikki voi olla pienestä kiinni. Yksi räkämaali, satunnainen läpiajo tai jäähysuma voi ratkaista hetkessä ottelun suunnan. Sen voi tehdä myös yleisön peräänantamaton kannustus omilleen. Suomen jääkiekkojoukkue on vihdoinkin omaksumassa pelikulttuuria, jossa kahden, jopa kolmenkin maalin tappioasemasta voidaan nousta voittoon. Omissa kotikisoissa saatiin vain huomata, että jotkut kilpailevat maat ovat omaksuneet tämän pelikulttuurin jo aikaisemmin.

Jotkut saattavat ihmetellä, miksi SM-liigan tai NHL:n play offseissa pelataan loputtomalta tuntuva määrä kierroksia. Tämä siksi, ettei jossitteluille jäisi sijaa. Niin Pelicansienkin ja Kärppien kuin Pelicansin ja JYP:n ottelusarja oli tänä vuonna tasainen, mutta todellisesta voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Jopa vihdoin helsinkiläiset myönsivät, että paras tuli ykköseksi ja toiseksi paras kakkoseksi. Pitkä sarja minimoi sattuman mahdollisuuden. MM-kisoissa kiekko vaihtoi pyörimissuuntaa Suomen ja USA:n välisissä otteluissa. Ensin tuli pataan urakalla, sitten melkein heti perään Suomi pelasi ratkaisevilla hetkillä parasta peliään. Jos ottelusarjaa olisi jatkettu, miten olisi käynyt maagisessa seitsemännessä pelissä?

Eräs vedonlyöntiä harrastava ystäväni sanoi, että jääkiekossa maailmanmestaruus on arpapeliä Kanadan, Venäjän, Ruotsin, Suomen, Tsekin, USA:n ja Slovakian välillä. Kuka tahansa voi voittaa parhaimpana päivänä maailmanmestaruuden. Vaatii aikamoista kanttia ja kestävyyttä voittaa kuusi näistä kivikovasta seitsemästä. Vain siten voi nousta varmuudella maailmanmestariksi. Tänäkin vuonna Suomella oli kosolti onnea, kun Kanada ja Ruotsi lensivät etuajassa laulukuoroon.

Toisin sanoen peliesityksiin nähden neljäs sija ei ollut huono. Vai olisiko sijoitus ollut parempi, jos olisimme saaneet Venäjän tai Tsekin sijasta Slovakian vastaamme. Jossittelu on typerää jälkiviisastelua parhaimmillaan. Kysymys on kuitenkin vain jääkiekosta, kuten Tami sanoisi. Hän pitää lätkää fiksujen miesten ja naisten yksinkertaisena lajina. Jotta se pysyisi jatkossakin sellaisena, niellään tappiot urheast ja tunnustetaan tosiasiat.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit