Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Lilyhammer

Nykyisten maksukanavien ylitarjonnassa Yleisradion laatukanavien Teeman ja ruotsinkielisen Femman ohjelmisto on jäänyt ikävän vähälle huomiolle. Esimerkiksi Femman tiistaisarja Lilyhammer on ollut yksi kevään riemastuttavimmista ilopillereistä.

Hieman hirtehisen komedian lähtökohta on jo sinänsä hulvaton. Newyorkilainen mafiapomo todistaa oikeudessa ja saa vastineeksi uuden henkilöllisyyden. Paratiisisaarten houkutusten sijaan hän päättää muuttaa Norjaan, entiseen Lillehammerin olympiakaupunkiin puhtaan ilman ja kauniiden naisten toivossa. Sarjan nimi tulee gangsterin tavasta lausua uuden kotipaikkansa nimi Amerikan englannilla.

Pääosaa esittää Sopranos-sarjasta tuttu Steven Van Zandt perinteisine maneereineen, joihin kuuluvat tympääntyneen hölmö perusilme sekä alituinen käsien levittely. Hän on myös sarjan toinen tuottaja yhdessä Lasse Hallbergin kanssa. Lisäksi mies tunnetaan Bruce Springsteenin E Street Bandin pitkäaikaisena kitaristina ja sooloartistina nimellä Little Steven.

Jenkkien kanssa yheistyössä tehty tv-sarja keräsi läntisessä naapurimaassamme huikeat 998 000 katsojaa, mikä tarkoittaa, että joka viides norjalainen seurasi sitä. Hurtin huumorin varjolla sarja irvailee itseään suvaitsevaisina pitävien norjalaisten tukahdetulle rasismille, hyvinvointivaltion sosiaalisille etuuksille ja tasa-arvokäsityksille. Van Zandtin esittämä Frank Tagliano nostaa elintasoaan mafiatyyppisillä "tarjouksilla, josta ei voi kieltäytyä" ja kohteeksi joutuvat niin paikalliset työvoimaviranomaiset kuin kaupungin lähes olematon alamaailmakin. Toisaalta gangsteri osoittaa helliäkin piirteitä ja on valmis tulemaan puolitiessä vastaan. Hän ajaa sähköautolla ja hyväksyy tyttöystävänsä synnytykseen miespuolisen kätilön avustajaksi. En tiedä, olisiko Suomessa uskallettu mennä yhtä hyytävän huumorin puolelle.

Tiistai-iltaisin kymmeneltä esitettävä sarja on jäänyt totaalisesti varjoon, vaikka Ilta-Sanomat esittelikin sen taannoin viikon valintana tv-sivuilla. Sarjasta on enää pari osaa esittämättä ja osa loppujaksoista on jäänyt harmittavasti jääkiekon MM-kisojen jalkoihin. Siksi vaadinkin sille pikaista uusintaa ja parempaa näkyvyyttä. Loppujaksoihinkin ehtii mukaan vielä huoleti, sillä sarjan jaksot on tekstitetty suomeksi.

Sitten suomenkielisille kanaville. Vaikka en uusinnoista niin hirveästi perustakaan, yksi on löytänyt ansaitusti paikkansa. Se on viime viikolla toiselle näytäntökierrokselle lähtenyt, Johanna Hartikaisen käsikirjoittama ja Veikko Aaltosen ohjaama Harvoin tarjolla. 12-osainen tv-sarja kuvaa elämää levottoman kerrostalolähiön kupeessa sijaitsevassa omakotitaloidyllissä, Lyytinmäessä. Edetessään se yltyy teräväksi kritiikiksi vapaamielisten taiteilijoiden ja humanistien pikkumaisuudesta ja ennakkoluuloista. Osansa saavat niin city-vihreät kuin perinteiset naapurien kyttääjätkin. Tyyppejä löytyy joka lähtöön, mutta yhteistä kaikille on itsekkyys ja ahneus.

Harvoin tarjolla jatkuu siis keskiviikkoisin TV2:lla kello 21 ja uusinnat pyörivät sunnuntaisin 19.30. Sarjan jatko-osa, kuusi jaksoa sisältävä Maailma on valmis alkaa 15. elokuuta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit