Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Lilyhammer

Nykyisten maksukanavien ylitarjonnassa Yleisradion laatukanavien Teeman ja ruotsinkielisen Femman ohjelmisto on jäänyt ikävän vähälle huomiolle. Esimerkiksi Femman tiistaisarja Lilyhammer on ollut yksi kevään riemastuttavimmista ilopillereistä.

Hieman hirtehisen komedian lähtökohta on jo sinänsä hulvaton. Newyorkilainen mafiapomo todistaa oikeudessa ja saa vastineeksi uuden henkilöllisyyden. Paratiisisaarten houkutusten sijaan hän päättää muuttaa Norjaan, entiseen Lillehammerin olympiakaupunkiin puhtaan ilman ja kauniiden naisten toivossa. Sarjan nimi tulee gangsterin tavasta lausua uuden kotipaikkansa nimi Amerikan englannilla.

Pääosaa esittää Sopranos-sarjasta tuttu Steven Van Zandt perinteisine maneereineen, joihin kuuluvat tympääntyneen hölmö perusilme sekä alituinen käsien levittely. Hän on myös sarjan toinen tuottaja yhdessä Lasse Hallbergin kanssa. Lisäksi mies tunnetaan Bruce Springsteenin E Street Bandin pitkäaikaisena kitaristina ja sooloartistina nimellä Little Steven.

Jenkkien kanssa yheistyössä tehty tv-sarja keräsi läntisessä naapurimaassamme huikeat 998 000 katsojaa, mikä tarkoittaa, että joka viides norjalainen seurasi sitä. Hurtin huumorin varjolla sarja irvailee itseään suvaitsevaisina pitävien norjalaisten tukahdetulle rasismille, hyvinvointivaltion sosiaalisille etuuksille ja tasa-arvokäsityksille. Van Zandtin esittämä Frank Tagliano nostaa elintasoaan mafiatyyppisillä "tarjouksilla, josta ei voi kieltäytyä" ja kohteeksi joutuvat niin paikalliset työvoimaviranomaiset kuin kaupungin lähes olematon alamaailmakin. Toisaalta gangsteri osoittaa helliäkin piirteitä ja on valmis tulemaan puolitiessä vastaan. Hän ajaa sähköautolla ja hyväksyy tyttöystävänsä synnytykseen miespuolisen kätilön avustajaksi. En tiedä, olisiko Suomessa uskallettu mennä yhtä hyytävän huumorin puolelle.

Tiistai-iltaisin kymmeneltä esitettävä sarja on jäänyt totaalisesti varjoon, vaikka Ilta-Sanomat esittelikin sen taannoin viikon valintana tv-sivuilla. Sarjasta on enää pari osaa esittämättä ja osa loppujaksoista on jäänyt harmittavasti jääkiekon MM-kisojen jalkoihin. Siksi vaadinkin sille pikaista uusintaa ja parempaa näkyvyyttä. Loppujaksoihinkin ehtii mukaan vielä huoleti, sillä sarjan jaksot on tekstitetty suomeksi.

Sitten suomenkielisille kanaville. Vaikka en uusinnoista niin hirveästi perustakaan, yksi on löytänyt ansaitusti paikkansa. Se on viime viikolla toiselle näytäntökierrokselle lähtenyt, Johanna Hartikaisen käsikirjoittama ja Veikko Aaltosen ohjaama Harvoin tarjolla. 12-osainen tv-sarja kuvaa elämää levottoman kerrostalolähiön kupeessa sijaitsevassa omakotitaloidyllissä, Lyytinmäessä. Edetessään se yltyy teräväksi kritiikiksi vapaamielisten taiteilijoiden ja humanistien pikkumaisuudesta ja ennakkoluuloista. Osansa saavat niin city-vihreät kuin perinteiset naapurien kyttääjätkin. Tyyppejä löytyy joka lähtöön, mutta yhteistä kaikille on itsekkyys ja ahneus.

Harvoin tarjolla jatkuu siis keskiviikkoisin TV2:lla kello 21 ja uusinnat pyörivät sunnuntaisin 19.30. Sarjan jatko-osa, kuusi jaksoa sisältävä Maailma on valmis alkaa 15. elokuuta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit