Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Lilyhammer

Nykyisten maksukanavien ylitarjonnassa Yleisradion laatukanavien Teeman ja ruotsinkielisen Femman ohjelmisto on jäänyt ikävän vähälle huomiolle. Esimerkiksi Femman tiistaisarja Lilyhammer on ollut yksi kevään riemastuttavimmista ilopillereistä.

Hieman hirtehisen komedian lähtökohta on jo sinänsä hulvaton. Newyorkilainen mafiapomo todistaa oikeudessa ja saa vastineeksi uuden henkilöllisyyden. Paratiisisaarten houkutusten sijaan hän päättää muuttaa Norjaan, entiseen Lillehammerin olympiakaupunkiin puhtaan ilman ja kauniiden naisten toivossa. Sarjan nimi tulee gangsterin tavasta lausua uuden kotipaikkansa nimi Amerikan englannilla.

Pääosaa esittää Sopranos-sarjasta tuttu Steven Van Zandt perinteisine maneereineen, joihin kuuluvat tympääntyneen hölmö perusilme sekä alituinen käsien levittely. Hän on myös sarjan toinen tuottaja yhdessä Lasse Hallbergin kanssa. Lisäksi mies tunnetaan Bruce Springsteenin E Street Bandin pitkäaikaisena kitaristina ja sooloartistina nimellä Little Steven.

Jenkkien kanssa yheistyössä tehty tv-sarja keräsi läntisessä naapurimaassamme huikeat 998 000 katsojaa, mikä tarkoittaa, että joka viides norjalainen seurasi sitä. Hurtin huumorin varjolla sarja irvailee itseään suvaitsevaisina pitävien norjalaisten tukahdetulle rasismille, hyvinvointivaltion sosiaalisille etuuksille ja tasa-arvokäsityksille. Van Zandtin esittämä Frank Tagliano nostaa elintasoaan mafiatyyppisillä "tarjouksilla, josta ei voi kieltäytyä" ja kohteeksi joutuvat niin paikalliset työvoimaviranomaiset kuin kaupungin lähes olematon alamaailmakin. Toisaalta gangsteri osoittaa helliäkin piirteitä ja on valmis tulemaan puolitiessä vastaan. Hän ajaa sähköautolla ja hyväksyy tyttöystävänsä synnytykseen miespuolisen kätilön avustajaksi. En tiedä, olisiko Suomessa uskallettu mennä yhtä hyytävän huumorin puolelle.

Tiistai-iltaisin kymmeneltä esitettävä sarja on jäänyt totaalisesti varjoon, vaikka Ilta-Sanomat esittelikin sen taannoin viikon valintana tv-sivuilla. Sarjasta on enää pari osaa esittämättä ja osa loppujaksoista on jäänyt harmittavasti jääkiekon MM-kisojen jalkoihin. Siksi vaadinkin sille pikaista uusintaa ja parempaa näkyvyyttä. Loppujaksoihinkin ehtii mukaan vielä huoleti, sillä sarjan jaksot on tekstitetty suomeksi.

Sitten suomenkielisille kanaville. Vaikka en uusinnoista niin hirveästi perustakaan, yksi on löytänyt ansaitusti paikkansa. Se on viime viikolla toiselle näytäntökierrokselle lähtenyt, Johanna Hartikaisen käsikirjoittama ja Veikko Aaltosen ohjaama Harvoin tarjolla. 12-osainen tv-sarja kuvaa elämää levottoman kerrostalolähiön kupeessa sijaitsevassa omakotitaloidyllissä, Lyytinmäessä. Edetessään se yltyy teräväksi kritiikiksi vapaamielisten taiteilijoiden ja humanistien pikkumaisuudesta ja ennakkoluuloista. Osansa saavat niin city-vihreät kuin perinteiset naapurien kyttääjätkin. Tyyppejä löytyy joka lähtöön, mutta yhteistä kaikille on itsekkyys ja ahneus.

Harvoin tarjolla jatkuu siis keskiviikkoisin TV2:lla kello 21 ja uusinnat pyörivät sunnuntaisin 19.30. Sarjan jatko-osa, kuusi jaksoa sisältävä Maailma on valmis alkaa 15. elokuuta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit