Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Punakone

Jääkiekkoturnauksen voitto kotikisoissa ei ole enää aina kirkossa kuulutettu, vaikka sydänverellä suosikkiaan kannustavaa yleisöä kutsutaankin ylimääräiseksi kenttäpelaajaksi. Toista oli edesmenneessä Neuvostoliitossa, legendaarisen Punakoneen aikaan. Se ei kirkon tukea tarvinnut ja oli yhtä murhaavan tehokas, pelattiinpa missä päin maailmaa tahansa.

Punakone hallitsi kansainvälisiä kisoja suvereenisti 1960-80 -luvuilla. Kuppilakeskusteluissa monilla on oma käsityksensä Punakoneen kovimmasta kokoonpanosta. Objektiivisessa katsannossa suurimmat ansiot kuulunevat viisikolle Vjatseslav Fetisov, Alexei Kasatonov, Vladimir Krutov, Igor Larionov ja Sergei Makarov. Tuhoisan ykköskentän taustapiruna toimi valmentaja ja sotilasjohtaja Viktor Tihonov, joka halusi kostaa kokoonpanolla häpeällisen tappion Yhdysvaltoja vastaan vuoden 1980 olympialaisissa.

Minulle läheisemmät muistot tuovat mieleen neuvostoliittolaisen jääkiekon isänä pidetyn Anatoli Tarasovin luoma ja aiemmin pelannut supernyrkki Aleksander Maltsev, Anatoli Firsov ja Vjatjeslav Starsinov. Viime mainitun paikkasi myöhemmin Aleksandr Jakushev. Itse asiassa vielä raivokkaampi hyökkäysase oli troikaksi kutsuttu tehoketju Valeri Harlamov, Boris Mihailov ja Vladimir Petrov. Firsovilla ja Harlamovilla on yhä edelleen omat kannattajansa, kun tulee puhe maailman kaikkien aikojen parhaasta jääkiekkoilijasta.

Suomen pelistä Punakonetta vastaan närhen munien näyttäminen oli kaukana. Pahimmillaan ottelut päättyivät käsipallonumeroin, sillä erotuksella, että Suomen oli tyytyminen pyöreään nollaan. Klassiseksi muodostuneen tarinan mukaan Maltsevin munat olivat sen sijaan koitua maajoukkueemme kohtaloksi. Pelattiin Izvestija-turnausta 1970-luvun alussa. Neuvostoliitto johti Suomea vastaan ensimmäisen erän jälkeen 4-0. Erätauolla vastapuolen leiristä marssi mies suomalaisten pukukoppiin ja ilmoitti, että jollette lopeta Maltsevin munien ronkkimista, me rupeamme pelaamaan tosissamme.

Punakoneen taian mursi ensimmäisenä suomalaispelaajana tämänhetkisiäkin MM-kisoja kommentoiva Juhani Tamminen. Hän teki kaksi maalia Suomen 4-2 voittoon päättyneessä ottelussa, Izvestija-turnauksessa 1971. Suomessa ei ottelulta odoteltu paljoakaan. Televisio oli varautunut näyttämään siitä vain pätkiä, ja nekin vasta seuraavana päivänä Neuvostoliiton ja Tsekkoslovakian välisen pelin erätauoilla. Katsojan kannalta tilanne oli siis hieman samankaltainen kuin nykypäivänä maksukanavaviidakossa seikkailevilla. Onneksi kuitenkin monopolia pitänyt Ylen uutiset raportoi urheilusensaatiosta pikimmiltään.

Vanhoja Punakoneen aikaisia valokuvia tarkastellessa huomio kiinnittyi siihen, että tänä vuonna Venäjän KHL-liigassa joukkueensa ensimmäiselle mitalisijalle valmentanut Raimo Summanen alkaa muistuttaa vaihtoaitiossa päivä päivältä enemmän Viktor Tihonovia. Siperian ylpeys Avantgard Omks nappasi tiukkaakin tiukemman väännön jälkeen hopeaa. Pitäisikö tyylin ja ulkonäön suhteen sanoa nyt, että Siperia opettaa.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit