Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Täydet puoli vuosisataa

Tämä on Lahden Eläkkeensaajat ry.

Lahden Eläkkeensaajien toiminta alkoi vuonna 16..4. 1962 kansaneläkkeensaajien yhdistyksenä. Ajan myötä nimi muokkautui nykymuotoonsa. Se on yksi EKL:n (Eläkkeensaajien Keskusliiton vanhimmista jäsenyhdistyksistä). Jäsenmäärältään se on ainakin kaupungin suurimpia, ellei suurin. Viime vuonna jäsenmäärä oli liki 800 henkilöä.

Toiminta on ollut vilkasta ja monipuolista. Jokainen eläkeläisyhdistys on tietysti myös etujärjestö, mutta toiminnassa on suuri merkitys kaikenlaisella harrastustoiminnalla. Harrastuskerhoja ja -piirejä onkin paljon: boccia -kerhosta ja tanhuista keittiökerhoon, keppijumpasta senioritansseihin ja käsitöihin ja paljon muuta siitä väliltä. Matkat ovat suosittuja, puhumattakaan erilaisista kuoroista ja lauluyhtyeistä.

Maria
Tilaisuuden juhlapuhuja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson

Tuli aika juhlia

Tiistaina, 17.4. oli Lahden Konserttitalon Felix Krohn -sali melkein täynnä iloista väkeä: oli kokoonnuttu juhlimaan oman yhdistyksen puolen vuosisadan mittaista matkaa. Tilaisuuden aikana kuulluissa puheissa oli kantavina teemoina mm. jokaisen ihmisen oikeus hyvään vanhuuteen, yhdessä olemisen, osallistumiseen, harrastuksiin. Eli kuten yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Martikainen avauspuheessaan sanoi: "Vanhuutta ei pidä pelätä. Ikäihmisiä tulee arvostaa. "

Eläkkeensaajien Keskusliiton tervehdyksen toi juhlaan liiton valtuuston puheenjohtaja Arja Ojala, joka muistutti kuulijoita yhdistystyön merkityksestä yksittäisten jäsenten hyvinvoinnille. Vapaaehtoistyö, jota kaikissa eläkeläisyhdistyksissä tehdään, on arvokasta ja merkityksellistä. Sitä todella tarvitaa. Yhteiskunta kaatuisi ilman vapaaehtoisia. Eikä ikääntyvä väki ole yhteiskunnan rasite, vaan voimavara. sanoi Ojala.


Turvallisuuden tunne on tärkeää

Tilaisuuden juhlapuhujaksi oli saapunut peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson. Hän korosti turvallisuuden tärkeyttä ihmisen elämässä. Erityisesti ikääntyvien kohdalla yksinäisyyttä on liian paljon ja se osaltaan lisää turvattomuuden tunnetta.

Ministeri kertoi tulossa olevasta ikälaista, tai paremminkin sen valmistelusta. Työryhmähän luovuttaa työnsä tuloksen torstaina (19.4.) ministerille, joten sitä ei voinut vielä "avata" edes juhlan kunniaksi. Kuitenkin, Sanoi Guzenina-Richardson, työryhmässä on ollut mukana henkilöitä, jotka ovat uskaltaneet olla reippaasti kriittisiä ja nostaa esiin korjattavia ongelmakohtia, joita riittää. Näinä kriitikoina ministeri mainitsi Sirkka-Liisa Kivelän ja Arja Ojalan. Hän ennusti myös, että tulossa on uudenlaista lainsäädäntöä. Laki menee syksyllä eduskunnan käsittelyyn, jossa se toivottavasti saa myönteisen vastaan oton yli puoluerajojen, sillä "ikääntyvien asialla ei saa tehdä politiikkaa, se on kaikkien asia."


"Ikääntyminen ei saa olla rasite"

sanoi kaupungin tervehdyksen tuonut kh:n puheenjohtaja Kari Salmi. Kaupunki järjestää palveluita ikääntyville asukkailleen, mutta ennaltaehkäisevää työtä kunnon ja henkisen hyvinvoinnin yllä pitämiseksi voidaan tehdä ja tehdään yhdistyksissä.Juhla ei ollut pelkkiä puheita.

Tiirismaan 3C-luokan lapsikuoro, juhlivan yhdistyksen sekakuoro ja lauluyhtyeet Leivoset sekä Omat pojat ilahduttivat kuulijoita. Herkistävin esitys taisi olla, kun sekakuorolaiset ja lapsikuoron jäsenet kulkivat läpi salin käsikädessä näyttämölle laulamaan Taivas on sininen ja valkoinen. Luulen, että siinä kostui muittenkin kuin tämän kirjoittajan silmäkulma.

Eila Jokinen

 

 


Ajankohtaista -arkisto