Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Vielä kerran Liipolan Martat

Liipolan Marttojen syntyminen oli vaikeaa. Ensimmäinen yritys ei onnistunut. Syksyllä 1978 saimme kokoon hallituksen siten että synnyttämässä oli pari launeelaista, kolme kerinkalliolaista ja loput meitä liipolalaisia. Vuoden kuluttua oli mukana jo 15 naista. Tämän enempää ei meitä ole ollut koko aikana. Muutamat jäivät pois lähivuosina niin että vuonna 1982 oli jäljellä vain 11 marttaa. Tämä määrä on ollut meillä lähes vakio. Vuosien kuluessa osa martoista on muuttanut paikkakuntaa. Seitsemän marttaa on siirtynyt tästä ajasta pois; Tuula Paavola, Tuulikki Renwall, Kaarina Aarnio, Orvokki Taipale, Aune Turunen.

Olemme saaneet kokoontua yli 30 vuotta Liipolan seurakuntakeskuksessa. Liipolan aluetyöryhmässä on ollut mukana viisi marttaa. Olemme avustaneet jumalanpalveluksissa, kirkkokahvituksissa tarvittaessa, lähetyslounaiden valmistamisessa lähes 20 vuotta ja olemme olleet Yhteisvastuu keräyksissä mukana. Myyjäiset pidimme Mäkilähtö kesään tapahtumissa ja Kauneimmat joululaulut tilaisuuksissa. Tuloista maksoimme "kymmennykset" seurakunnalle / yhteisvastuu-lähetys. 30-vuotis juhlan tuotosta lahjoitimme osan Launeen ystävyysseuralle Hatsinaan.

Marttojen yhteistyötoimikunta perustettiin vuonna 1981 ja lopetettiin 2007 toimittuaan 26 vuotta. Toimikuntaan kuului yksi martta jokaisesta kahdestatoista lahtelaisesta marttayhdistyksestä. Liipola oli mukana järjestelyissä koko ajan. Järjestimme erilaisia yhteisiä tilaisuuksia Marttalassa kaikkien marttojen virkistykseksi. Tilaisuuksissa kävi hyvin paljon marttoja. Myös Helkalantori tapahtuma joka syksy on edellen yhdysmarttojen idea. 30 vuoden aikana on elämä kehittynyt eteenpäin monella tavalla mikä on vaikuttanut tietenkin myös marttojen toimintatapoihin.

Liipolan Martat
Liipolan Martat syysretkellä Liipolan laavulla

Vuonna 1980 Kerinkallion ja Liipolan Martat viettivät yhdessä Agricolan päivää runsaalla ohjelmalla. Seuraavana vuonna partiolaiset olivat marttojen kanssa yhteisessä perhekirkossa minkä jälkeen pidimme joulumyyjäiset. Vuonna 1982 oli onnistunut invalidien ja vammaisten ilta ja 1983 saimme sotaveteraani Eero Suomalaisen valmistaman ja lahjoittaman kokousnuijan, josta olemme edelleen kiitollisia. Vuonna 1984 kaikki martat vietimme Puutarhajuhlaa Aaltosen Puutarhalla ja seuraavana vuonna teimme mielenkiintoisen retken Ähtärin eläinpuistoon. Pikkujoulua vietimme seurakunnan lasten kanssa. 1986 retkeilimme Orilammen lomakeskuksessa ja seuraavana vuonna oli kesäretki Suometar laivalla Heinolaan ja Pikku Jumpolla takaisin Lahteen. Kävimme myös Marttalassa perunaruoat kurssilla.

Vuonna 1988 Lahden Marttayhdistys täytti 75 vuotta. Kävimme onnittelemassa. 1989 yhdistyksemme täytti 10 vuotta. Vietimme pienimuotoisen Marttaillan. Saimme vieraaksemme piiriliitosta Raija Timosen. Samana vuonna vierailimme Liipolan kirjastossa aiheena "Joulunaika". Seuraavana vuonna järjestimme pienimuotoiset ekopidot.
Vuonna 1992 Itä-Hämeen Piiriliitto täytti 75 vuotta. Kaikki martat yhdessä juhlimme sitä. Samana vuonna olimme myös mukana järjestelyissä "Suomen nainen" tapahtumassa Marianpäivänä Liipolassa. Teimme myös kesäretken Kenkäveroon. Juhlia riitti. Ahtialan Martat täyttivät 50 vuotta ja Lahden Marttayhdistys 80 vuotta. Onnittelimme molempia yhdistyksiä. 1994 olimme mukana Luomu-Lahdessa sekä Historiallisen museon joulumarkkinoilla.

Meillä oli myös leipomisilta inkeriläisten kanssa heidän kirkkopyhäänsä varten. Yhdistyksemme täytti 15 vuotta pienin juhlallisuuksin. Toiminnanjohtaja Tuulikki Rekunen jakoi kuudelle martalle I avaimet. Vuonna 1995 olimme piiriliiton kevättapahtumassa mukana Kansanopistolla ja askartelimme karkkipapereita lähetysjuhlien myyjäisiin. Seuraavana vuonna osallistuimme kiirastorstain messuun. Tänä vuonna olemme mukana myös pääsiäisvaelluksessa.

Retkeilimme myös Urajärven Kartanomuseoon. 1997 teimme retken Turkuun. Liipolan Lähiön Suurkokouksen muonitus ja Itä-Hämeen Marttapiiriliiton 80-vuotis juhlat Orimattilassa. Vuonna 1999 Marttaliitto täytti kunnioitettavat 100 vuotta. Niitä juhlittiin komeasti vastavalmistuneella Hartwall-areenalla Helsingissä. Juhlavuoden kunniaksi istutimme 3 kappaletta sireenejä myös Liipolaan. Muistimme myös Renkomäen Marttojen perustaja veteraanimarttaa Vilma Tupalaa hänen täyttäessään kunnioitettavat 90 vuotta. Jalkarannan Martat juhlivat 50-vuotis taivaltaan. Osallistuimme myös monikulttuuri tapahtumaan Liipolan koululla.

Vuonna 2000 Launeen Martat täytti 50 vuotta ja taas juhlittiin. Liipolan Asukastuvalla oli myös kansainvälinen kokkikerho. Viisi tomeraa marttaamme suoritti I avaimeN. Seuraavana vuonna Renkomäen Martoilla oli 50-vuotis juhlat. Vuonna 2003 teimme retken Latviaan. Vuonna 2005 risteilimme Ahvenanmaalle Lahden Sydänyhdistyksen kanssa. Teimme myös retken Viipuriin ja siellä Dikoniin. Veimme lastenkotiin runsaasti vaatteita, pesuaineita sekä erilaisia elintarvikkeita. Huomioimme että kaikki oli tarpeen. Vuonna 2006 kaksi marttaamme suoritti Hennalassa itsepuolustuskurssin.

Seuraavana vuonna kävimme Venäjän puolella. Sortavalasta laivalla hirmuisessa myrskyssä Valamon luostarisaarelle. Vuonna 2008 yhdistyksemme vietti 30 vuotisjuhlaa Liipolan seurakuntakeskuksessa. Aluksi oli jumalanpalvelus jossa saarnasi kirkkoherra Heikki Pelkonen. Mukana oli myös Lahti kuoro, sekin viimeistä kertaa. Seurustelimme ruokaillen muun ohjelman lomassa. Kiitämme lämpimästi teitä kaikkia mukana olleita.

30 vuotta ei ole kovin pitkä aika yhdistystoiminnassa, mutta sinäkin aikana ehtii tapahtua monenlaisia asioita. Nyt on kuitenkin valitettavasti sellainen aika meillä martoissamme että joudumme lopettamaan jäsenpulaan. Osa martoistamme on eläköitynyt mikä ei ole tosin harvinainen ilmiö tänä päivänä marttayhdistyksissä. Muutamat nuoremmat ovat niin kiireisiä työelämässä että emme saa enää hallitusta kokoon, niin tilanne on tämä.

Toivomme kuitenkin toisille Etelä-Lahden martoille siunausta ja iloista mieltä tuleville vuosille, sillä mottomme on koti, uskonto, isänmaa. Samalla toivotamme kaikki sydämellisesti tervetulleiksi sunnuntaina 15.4. klo 10 jumalanpalvelukseen Liipolan seurakuntakeskukseen sekä sen jälkeen lohikeitolle ja täytekakkukahville ja seurustelemaan.

Astrid Pellikka

 


Ajankohtaista -arkisto