Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Saikkua

Työpaikkalintsaaminen nousi vaihteeksi otsikoihin yritysvalmentaja Jari Sarasvuon särähdettyä lepsuille työpaikkalääkäreille perusteettomien sairauslomien kirjoittamisesta - ikään kuin se olisi suurikin uutinen. Saikkua on pidetty iät ja ajat, niin kauan kun työvelvollisuuksia on ollut mahdollisuus kiertää. Jokaisella suuremmalla työpaikalla on tutut veijarit, joiden äänestä kuulee heti heidän soittaessaan aamulla esimiehelle, että nyt sepitellään satuja. Poissaolon syyksi ilmoitetaan yleensä ripuli, selkäsärky tai helvetillinen migreeni. Viimeistään puolenpäivän aikaan samat tyypit löytää kantakuppilasta istumassa tuopin ääressä. Tämä on väärin paitsi työnantajaa kohtaan, myös niitä, jotka oikeasti sairastavat. Esimerkiksi migreeni, jota ulkopuolisen on mahdoton havaita puhelimessa, on pahimmillaan viheliäinen vaiva.

Saikusta on tullut joillekin itsestäänselvyys, jonka taakse voi paeta henkilökohtaisia ongelmia tai jolla voi protestoida epäreilua pomoa tai ankeita työoloja vastaan. Itse aiheutetusta sairastumisesta johtuvat vapaapäivät lankeavat härskeille työntekijöille yhtä itsestäänselvästi kuin pekkaspäivät tai ylityövapaat. Kun toiset rehvastelevat alkusyksystä, montako kesälomapäivää heillä on vielä jäljellä, saattaa varsin pian kuulla jonkun koiranleuan ilmoittavan, paljonko hänellä on sairauslomaa pitämättä.

Teimme legendaarisen valokuvaaja Olavi Kaskisuon kanssa jokunen vuosi sitten Nykyposti-lehteen reportaasin "Ilkka on Suomen sairain mies", jossa hain toimittajana sairauslomaa umpimähkään valituilta yksityislääkäreiltä. Tuloksena oli yhteenlaskettuna useiden viikkojen sairausloma sekä nippu reseptejä, joilla saatavilla lääkkeillä olisi taannut itselleni ikuiset unet, ilman heräämistä. Ainoastaan yhden naislääkärin kunniaksi on sanottava, että hän ei tyrkyttänyt minulle ensiavuksi koukuttavia unilääkkeitä.

Valitin mitä moninaisimpia vaivoja, joita oli hankala näyttää toteen lyhyellä vastaanottoajalla ja ilman tarkempia kokeita ja käytin hyväkseni olemattomia näyttelijänlahjojani. Ainakin kolmelle lääkärille valitin selkääni eri kohdista, muille ripulia, epämääräisiä vatsavaivoja, unetttomuutta, stressiä, alkoholin vierotusoireita pitkän Lapin matkan jälkeen, paniikkihäiriötä ja siihen liittyvää ahdistusta ja tinnitusta sekä jalkavaivoja. Viime mainittu oli vanhalle jääkiekon, jalkapallon ja laskettelun harrastajalle helppoa, koska nilkat ja polvet olivat enemmän tai vähemmän mutkalla tai turvoksissa muutenkin. Juttu päättyi siihen, että pinkaisin Cooperin testissä erinomaisen tuloksen.

No, artikkelista on aikaa vajaa parikymmentä vuotta ja saman verran takana on kiloja, kuten juoksutuloksesta voi päätellä, mutta jutun viesti ei ole muuttunut miksikään. Hyvä ja vähän huonompikin supliikkimies puhuu itselleen 20 minuutin vastaanotolla kevyesti sairauslomaa. Lääkärikunta reagoi juttuun hiljaisuudella, kuten odotettavissa oli, mutta kiertoteitse saamieni tietojen mukaan sitä oli luettu tarkkaan.

Onko kuuliaisesti kellokorttinsa leimaava ja työpaikalleen säntillisesti ilmestyvä ihminen sitten lintsaria parempi työntekijä? Ei välttämättä. Olen tehnyt toimittajantöitä sekä kuukausipalkkalaisena, että freelancerina, eräänlaisena yrittäjänä siis. Omana pomona ollessani kahdeksan tunnin työt hoituivat kahdessa tai kolmessa tunnissa. Syynä oli se, ettei työt aloittaessaan tarvinnut vaihtaa pakollisia kuulumisia Salattujen elämien viime jakson ronskeista juonenkäänteistä, karppauksen ihanuudesta, Pelicansin kahden ottelun tappioputkesta, elämänkumppanin kuorsaamisesta, lasten koulumenestyksestä sekä lemmikkikissan ja -koiran rokotuksista. Samat keskustelut saattoi käydä epävirallisen työajan jälkeen kulmakapakassa. Poissa olivat myös pakolliset ja lakisääteiset kahvi- ja tupakkatauot sekä pitkäksi venähtäneet lounaat.

Niin taivaalliselta kuin yrittäjänä toimiminen aluksi tuntuikin, siinä oli omat huonotkin puolensa. Koska virallista työaikaa ei ollut, olit töissä kellon ympäri. Yhdestäkään työtarjouksesta ei voinut kieltäytyä, koska takaraivossa jyskytti pelko, että sen jälkeen ei töitä enää tarjottaisi. Lomaa uskalsi pitää korkeintaan kerran vuodessa, jos silloinkaan, mutta huolellisesti etukäteen painotettuna, että juuri tuohon ajankohtaan ei ole tavoitettavissa. Lomakohde oli myös syytä valita niin, että sieltä ei todellakaan tavoitettu tai että puhelinvastaajasta kuului jonkun tunnistamattoman maan operaattorin kieli.

Mitä taas yrittäjän sairauslomaan tulee, se ei koskaan ollut mikään ongelma. Yrittäjällä ei yksinkertaisesti ole varaa sairastaa.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit