Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Salppurin kisavieras Reino Takala hiihtää ja kolaa lunta

68-vuotias Reino Takala on seurannut Salpausselän kisoja pikkupojasta lähtien. Kiinnostusta kisoja kohtaan riittää miehellä vieläkin, vaikka suomalaisten menestys on ollut tällä kaudella heikko.
- Jo 7-vuotiaana kiinnostuin Salppurin kisoista, kun asuimme Karhunkadulla ja 50 kilometrin kisan hiihtolatua kilpailijat hiihtivät talomme vierestä. Olihan se kauheaa, kun piikkilanka-aidat oli viritelty esteeksi, mutta kilpailua katsomaan piti päästä, kertoo Reino Takala.

Varsinainen innostus alkoi kyteä koulussa. 1950-luvulla hän hankki vuosittain itselleen koululaislipun, jotta pääsi seuraamaan kisoja paikan päälle. Tutuksi tulivat monet entiset mäkimiehet kuten esimerkiksi edesmennyt Eino Kirjonen ja Veikko Kankkonen.
- Olen aina pitänyt mäkihypystä, vaikka en ole sitä itse harrastanut. Antero "Napu" Verron, Jari Puikkosen, Toni Niemisen ja muiden lahtelaisten hyppääjien taitoja on tullut seurattua.

Takala
Reino Takalan talvikuntoiluun liittyy hiihdon ohella lumen kolaaminen.

Reino Takala kävi nuorena innostuneesti mukana koululaiskisoissa osallistuen hiihtokisoihin ja kerran jopa pujotteluun. Siihen aikaan, kun Urheilukeskuksessa oli vanhan kunnon puumäen vieressä pujottelurinne.
- Koululaiskisoissa yksi oppilas oli sairastunut ja opettaja käski minun mennä kisaan mukaan. Minulla oli lyhyet sukset ja sijoituin yllättäen kolmanneksi, Takala muistelee urheilu-uransa kohokohtaa.

Salpausselän kisoissa hän on joutunut tyytymään katsojan rooliin minkä hän on kokenut mielekkääksi. Finlandia-hiihdossa hän on ollut talkooporukassa mukana yli kymmenen vuoden ajan. Talvisin mies pitää kuntoaan yllä hiihtämällä ja lunta kolaamalla. Liipolan ladulla hän hiihtää kolmesti viikossa Renkomäkeen ja takaisin. Lunta hän kolaa innokkaasti, koska kolaaminen käy hyvästä harjoituksesta.
- Hiihtäminen on minulle nykyisin helpompaa kuin käveleminen. Tämän olen huomannut sen jälkeen, kun minulle tuli laskimotukokset molempiin jalkoihin. Liipolalaisena olen sitä mieltä, että täällä ladut pidetään kunnossa. Tärkeintä on pitää Selän ladut huippukunnossa, sillä ne edustavat Lahtea.

Takala palaa vielä mielellään muistoihin.
- Kouluaikana kuntokortteihin sai leimoja, joita sitten ylpeänä näytettiin opettajalle. Jalkarannassa asuessamme tuli usein hiihdettyä Rautakankareen majalle, jossa ainakin viikonloppuisin talonmiehen rouva tarjosi lämmintä mehua. Hiihtoseuran miehet viihtyivät siellä myös kesäaikana mainiosti käyden melomassa. Joskus me pikkupojatkin saimme meloa LHS:n kanooteilla. Siellä oli myös trampoliini.

- Mäkihyppyä pitää todennäköisesti mennä nytkin katsomaan. Se on sellainen pyhä juttu. Vahinko vain, että näitä mäkikisoja on jouduttu keskeyttymään, siirtelemään ja jopa peruuttamaan. Tämä on näkynyt yleisömäärissä, sillä pääkaupunkilaisia on jäänyt paljon pois. Olisi hienoa, jos uusi tuuliverkko pysäyttäisi tämän yleisökadon, toivoo Reino Takala. jonka mielessä välkkyy lauantain ilotulituksen loistava räiske.

Harri Hulkko

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto