Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Vincent River, murhattu poika Lontoossa

Kaupunginteatterin Eero-näyttämölle on teatterinjohtaja Maarit Pyökäri antanut tilaa vierailijoille. Maaliskuussa Eerolle palaa jo syksyllä ensi-iltansa saanut nuoren polven englantilaisen kirjailija ja elokuvaohjaaja Philip Ridleyn Vincent River-draama.

Philip Ridleyn rajun Vincent River näytelmän maailman ensi-ilta oli 2010 Berliinissä. Suomessa sen tekijöihin kuuluvat Vapaa Teatteri, Teatteri Korjaamo, Tampereen työväenteatteri ja Turun kaupunginteatteri, missä jokaisessa ovat näytökset syys- tai kevätkaudella. Käsikirjoituksen on suomentanut Sami Parkkinen. Se on kahden näyttelijän Tiina Wecksrömin, Anita ,tapetun Vincentin keski-ikäinen äiti ja kaveri Jamie, Markku Riutun näytelmä.
Ohjaaja ja lavastaja Mikko Roiha on tehnyt Eerolle eleettömän tason, kuin nyrkkeilykehän missä on pöytä, tuoli ja taisipa olla matkalaukkukin. Sami Silénin ja Mika Meskasen äänisuunnittelu ja videotekniikka valokuvineen muodostivat karsitulle lavastukselle kertovan taustan. Pukusuunnittelija Taina Sivonen ei ollut kahden näyttelijän arkiseen vaatetukseen turhia euroja sijoittanut. Kun näyttämö on karsittu, katsoja keskittyy ainoastaan näyttelijöiden vuorosanoihin ja elekieleen.

Vincent
Vincent River näytelmän äiti, Anita Tiina Wecktröm ja murhatun kaveri Jamie, Markku Riuttu .

Poika Vincent on raa´alla tavalla tapettu työläiskaupungin talorohjon rauniolle, missä miesten on tapana käydä vetensä heittämässä. Tapetun äiti Anita ja kaveri Jamie kohtaavat. Heidän välillään käydään rankka keskustelu ja kuulustelu siitä, mitä on tapahtunut. Tiina Weckströmin rooli äitinä on rakennettu suurelle järkytykselle, mistä ei ulospäin näy kuin jäykkä ulkokuori, kunnes kuori murtuu. Jamiena Riuttu tekee elämänsä roolin. Hän on välttelevä, kaipaava, lohdutusta omaan tuskaansa anova ja tuskassaan räjähtelevä nuori, elämänsä järkytyksen kokenut.

Pojilla oli ollut suhde ja Jamie syyttää itseään Vincentin kuolemasta. Ihmiset, nuoret tai vanhat ovat arvaamattomia kohdatessaan heistä erottuvan ihmisen. Toisilleen tuntemattomat nuoret miehet pyytävät tupakkaa ja tulta Vincentiltä. Syntyy poikarakkautta tunteva hajuaistimus ja viha, jonka seuraukset johtavat hautausmaalle. Näytelmä on realistinen. Se murhenäytelmä voi tapahtua meidän ajassamme, missä tahansa Lahdessa, Helsingissä, Berliinissä tai Lontoossa.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto