Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Vincent River, murhattu poika Lontoossa

Kaupunginteatterin Eero-näyttämölle on teatterinjohtaja Maarit Pyökäri antanut tilaa vierailijoille. Maaliskuussa Eerolle palaa jo syksyllä ensi-iltansa saanut nuoren polven englantilaisen kirjailija ja elokuvaohjaaja Philip Ridleyn Vincent River-draama.

Philip Ridleyn rajun Vincent River näytelmän maailman ensi-ilta oli 2010 Berliinissä. Suomessa sen tekijöihin kuuluvat Vapaa Teatteri, Teatteri Korjaamo, Tampereen työväenteatteri ja Turun kaupunginteatteri, missä jokaisessa ovat näytökset syys- tai kevätkaudella. Käsikirjoituksen on suomentanut Sami Parkkinen. Se on kahden näyttelijän Tiina Wecksrömin, Anita ,tapetun Vincentin keski-ikäinen äiti ja kaveri Jamie, Markku Riutun näytelmä.
Ohjaaja ja lavastaja Mikko Roiha on tehnyt Eerolle eleettömän tason, kuin nyrkkeilykehän missä on pöytä, tuoli ja taisipa olla matkalaukkukin. Sami Silénin ja Mika Meskasen äänisuunnittelu ja videotekniikka valokuvineen muodostivat karsitulle lavastukselle kertovan taustan. Pukusuunnittelija Taina Sivonen ei ollut kahden näyttelijän arkiseen vaatetukseen turhia euroja sijoittanut. Kun näyttämö on karsittu, katsoja keskittyy ainoastaan näyttelijöiden vuorosanoihin ja elekieleen.

Vincent
Vincent River näytelmän äiti, Anita Tiina Wecktröm ja murhatun kaveri Jamie, Markku Riuttu .

Poika Vincent on raa´alla tavalla tapettu työläiskaupungin talorohjon rauniolle, missä miesten on tapana käydä vetensä heittämässä. Tapetun äiti Anita ja kaveri Jamie kohtaavat. Heidän välillään käydään rankka keskustelu ja kuulustelu siitä, mitä on tapahtunut. Tiina Weckströmin rooli äitinä on rakennettu suurelle järkytykselle, mistä ei ulospäin näy kuin jäykkä ulkokuori, kunnes kuori murtuu. Jamiena Riuttu tekee elämänsä roolin. Hän on välttelevä, kaipaava, lohdutusta omaan tuskaansa anova ja tuskassaan räjähtelevä nuori, elämänsä järkytyksen kokenut.

Pojilla oli ollut suhde ja Jamie syyttää itseään Vincentin kuolemasta. Ihmiset, nuoret tai vanhat ovat arvaamattomia kohdatessaan heistä erottuvan ihmisen. Toisilleen tuntemattomat nuoret miehet pyytävät tupakkaa ja tulta Vincentiltä. Syntyy poikarakkautta tunteva hajuaistimus ja viha, jonka seuraukset johtavat hautausmaalle. Näytelmä on realistinen. Se murhenäytelmä voi tapahtua meidän ajassamme, missä tahansa Lahdessa, Helsingissä, Berliinissä tai Lontoossa.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto