Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Etelälahtelaiset suosivat kotimaista kirjallisuutta

Omalähiölehden toimitus kysyi Launeen , Liipolan ja Renkomäen kirjastojen asiakkaitten viime vuoden kirjasuosikkeja. Kymmenen kärjessä listaa pyydettiin aikuisten kaunokirjallisuudesta, lasten ja nuorten kirjat ovat omassa sarjassaan samoin aikuisten tietokirjallisuus. Liipolassa lainataan runsaasti myös venäjänkielistä kirjallisuutta.

Lainatut kirjat olivat pääasiallisesti 2010-2011 painettuja, mikä kertoo kirjastossa kävijöiden tietävän uutuusteokset. Lasten ja nuorten kirjojen sarjassa Sinikka Nopolan Risto Räppääjä-kirjat olivat ylivoimaisesti eniten lainattuja Launeen ja Liipolan kirjastoissa, mutta Renkomäellä löytyy valtavirrasta poikkeavia nuoria ja lapsia. Siellä ei Nopolan kirjoja noteerattu topten-listalle.
Tietokonetekniikan harrastajia Launeella ja Liipolassa kiinnosti Windows 7- ohjekirja ja Excel 2010 pikaopas.

Risto Tatu Patu
Risto Räppääjä ja Tatu ja Patu-kirjat ovat etelälahtelaisten lasten suosiossa

Lasten ja nuorten kirjoista renkomäkeläiset lukivat Aino Havukaisen Tatun ja Patun Suomi-kirjaa samoin Launeen lapset pitivät parivaljakon Supersankari- sekä Oudot aakkoset- ja Tatu ja Patu Työntouhussa-kirjoista. Renkomäkeläiset lukivat myös Mauri Kunnaksen Urheilukirjaa, tytöt lainasivat Unelmien prinsessaa, isät ja pojat varmasti Guinnes World records-2005 teosta ja Fleur Starin Nosturi-kirjaa. Simon Hollandin Avaruus kuuluu varmasti miehiseen mielenkiintoon.

Lisi Madloffin
Koiranpentu oli mieleinen kaikille omasta koirasta haaveileville. Ripley'sin kirja Usko tai älä kiinnosti kahdeksanneksi eniten. Edelleen renkomäkeläiset lainasivat Caroline Youngin Aaveiden Atlas, opaskirja yliluonnolliseen ja Caroline Binghamin Paloautot taisivat olla pikkuväen mielenkiinnon kohteena.

Launeella nuoret lukivat myös J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi, aikaisempien vuosien suosikkiteosta.
Aikuisten kaunokirjallisuuden tähtisarjaan kuuluvat Nora Roberts'n teokset Liipolassa ja myös Launeella; Jotain uutta, Jotain Vanhaa, Unelmien aika, Alex vakuuttuu. Pirjo Rissasen Muistot oli suosiolistalla samoin Enni Mustonen ja hänen kirjansa Lapin vuokko sekä Morsiuskesä.
Tuija Lehtisen Nappikaupan naiset ja Suklaapolkuja saivat runsaasti lukijoita. Peter Franzenin Tumman veden päällä on monen suosikki samoin Ilkka Remeksen Shokki aalto ja Isku ytimeen. Mikko Rimmisen Nenäpäivä löysi myös lukijansa. Laila Hietamiehen Siniset Viipurin illat viehätti edelleen launeelaisia.

Jännitystä lainattiin kaikista kolmesta kirjastosta. Eniten suosiota viime vuonna saavuttivat kirjailijat Reijo Mäen Kolmijalkainen mies, Seppo Jokisen Räätälöity ratkaisu ja Ajomies, Outi Pakkasen Seuralainen, Leena Lehtolaisen Minne tytöt kadonneet, Harri Nykäsen Paha, paha tyttö, Jarkko Sipilän Katumurha ja Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rautahuone sekä Matti Rönkän Tuliaiset Moskovasta. Ruotsalaisista kirjailijoista Mankell Hemmingin Savuna Ilmaan ja Camilla Läckbergin Perillinen jakoivat lukijan mielenkiinnon.

Tietokirjojen skaala oli leveä. Anne Velde-Luoman kirja Kaaoksen kesyttäjä - tavarat, paperit ja aika haltuun, iskee nykyajan ytimeen. Samaa asiaa ajanee John Naishin Riittää ja irti maasta, jossa kaikkea on liikaa sekä Alexander Schönbergin Tyylikkäänä köyhäilyyn.

Ihmiset ovat kiinnostuneita myös mystiikasta kuten Kaija Juurikkalan kirjasta Varjojen taika - matka edelliseen elämään taiMHeikki Sauren matka yli ymmärryksen. Itsehoitoon opastavat kirjat kiinnostivat useita lukijoita. Niitä oli kirjastojen listoilla: Hilkka Ahteen Inhimilliset tekijät, Ulrica Nordbergin Voimajooga, Jari Töyryn Reuma ja kihti, Antti Heikkilän Diabeteksen hoito ruokavaliolla ja Tuula Laamasen Ravintoterapian käsikirja.

Ihmisen luovuuteen viittaavat kirjavalinnat kuten Anu Alaterän Tiedonhaun perusteet, Liisa Jääskeläisen Sana Kerrallaan, johdatus luovaan kirjoittamiseen. Ohjeita käden taitoihin löytyy Emma Hardyn Ompele kaunista lapselle, kuuluneeko samaan ohjeistukseen kirja Ei mennyt niin kuin Strömsössä!

Kirjastojen antamista tiedostoista koonnut
Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto