Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Uusavuttomat

Uusavuttomuus nostaa jälleen päätään. Äskettäin luin tarinan valaisinostoksilla olleesta pariskunnasta, joka vaati kodinkoneliikkeen kassalla, että sähkömies tulisi samaan hintaan asentamaan laitteen paikoilleen. Mikäli taas mainoksiin on uskominen, vuosisatojen pahin roskausongelma on vihdoin poistettu, kun wc-paperien hylsyt voi vetää pöntöstä alas! Katson televisiosta mielelläni Leijonan luola -sarjan brittiversiota, jossa yrittäjät hakevat saarivaltakunnan miljonääreistä rahoittajia uusille liikeideoilleen. Jos joku pölvästi olisi esitellyt idean vessasta vedettävästä hylsystä, hänet olisi naurettu suohon. Tai hänelle olisi kerrottu kuivalla brittihuumorilla, minne hän voi tunkea tyhjät hylsynsä.

Radio Novalla lähetettiin taannoin ohjelma, jossa käsiteltiin uusavuttomuutta. Kuuntelijat saivat kertoa uskomattomimmista kokemuksistaan. Isä muisteli 15-vuotiaan tyttärensä halunneen yllättää hänet isänpäiväaamuna muna-anjovisvoileivillä. Hän oli keittänyt kananmunat, mutta yritti pilkkoa ne munaleikkurilla kuorineen. Ohjelmassa vieraana ollut tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoi puolestaan hänen naapurissaan asuvasta kolmesta nuoresta, jotka olivat halunneet ilahduttaa häntä leipomalla tiikerikakun. Kakun valmistus eteni keittokirjan ohjeiden mukaan, kunnes kokeille tuli ongelma. Ohjeessa luki, että voitele kakkuvuoka. Nuoret eivät tienneet, pitikö vuoka voidella sisä- vai ulkopuolelta.

Varsinkin meidän miesten viaksi on mainittava, ettemme monesti viitsi vaivautua lukemaan kirjallisia ohjeita turhan tarkkaan - tai ainakaan etukäteen. Olipa kysessä resepti, kokoamis- tai käyttöohje, luotamme mieluummin maskuliiniseen vaistoon ja mittavaan elämänkokemukseen. Vitsin mukaanhan, jos vaimo haluaa piilottaa mieheltään 500 euron setelin, se on paras kätkeä jonkun käyttöohjekirjasen väliin.

Kerran saunakaverien kanssa tuli puhetta, miten paljon kukin juo kahvia. Muistutin, että jos kahvia tulee litkittyä runsaasti, kannattaa välillä pestä keitin, niin kahvin laatu pysyy hyvänä. Joku tiesi, että valintamyymälöissä myydään juuri siihen tarkoitettua kalkinpoistotabletteja. Joku toinen taas neuvoi käyttämään etikkaa, joka ajaa saman asian, mutta paljon halvemmalla. Seuraavana päivänä innokkain kahvinjuoja kehuskelikin pesseensä jo keittimen. Kysyimme, että etikalla vai tableteilla. "Ei, kun kaadoin keittimen täyteen lämmintä vettä, laitoin virran päälle ja annoin kiehuvan veden putsata röörit." Niinpä niin.

Jotenkin uusavuttomuus tiivistyy juuri talousaskareisiin ja varsinkin ruoanlaittoon. Marketit ovat tulvillaan erilaisia peruselintarvikkeita, joita myydään muoviin pakattuna ja valmiiksi viipaloituna, tähtitieteelliseen kilohintaan. On valmista juustoraastetta ja valmiiksi pilkottuja pekoni- ja kinkkusiivuja, jopa valmiita makkarakuutioita makkarakeittoa varten. Aineksista järkyttävän hinnan maksettuaan asiakas saa kohdata vieläkin järkyttävämmän makuelämyksen!

Kun kyseiset makkarakuutiot tulivat markkinoille, niiden mainosmiehenä toimi perinnekokkina tunnetuksi tullut Jaakko Kolmonen. Soitin Jaskalle järkyttyneenä, mistä oikein on kysymys. Hän tunnusti polvistuneensa markkinavoimien edessä pelastaakseen, mitä pelastettavissa on. "Nykyihmisen suurin ongelma on, että hän ei osaa leikata elintarvikkeita oikein", Kolmonen pamautti. Eikä hän suinkaan puhunut mistään korkeatasoisen pihvilihan leikkaamisesta, vaan arkisista peruselintarvikkeista. Kolmosen mielestä oli pienempi synti ostaa raaka-aineet yksi kerrallaan pussissa valmiiksi leikattuna kuin kaikki aineet samasta paketista valmiiksi sotkettuna. Jääpähän edes joku työvaihe väliin muistuttamaan perinteisestä ruoanlaitosta.

Kaikesta edellä kerrotusta johtuen puolustan ruokaohjelmien esittämistä televisiossa, vaikka niitä kieltämättä onkin hieman liikaa. Mutta nämä Neljän tähden illallinen ja Arvostele mun illallinen -tyyppiset ohjelmat, joissa muut kuin keittiöpuolen julkkikset ja aivan tavalliset pulliaiset tekevät ruokaa toisilleen, ovat viihdyttävää katseltavaa. Ne todistavat ainakin sen, ettei taito laittaa ruokaa ole Suomesta vielä täysin kadonnut.

 


Kolumnistin muut kolumnit