Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Työpaja teatterista kiinnostuneille aikuisille

Usea Launeen kirjastossa kävijä on jo huomannut mainoksen Hei Kuka Olet? Se kutsuu aikuisia naisia ja miehiä torstaina, maaliskuun 15. päivänä tulemaan uuteen työpajaan Launeen kirjastolle. Mukana on kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Päivi Tuki. Hänen kanssaan teatterista, omasta ympäristöstään ja luovuudestaan kiinnostuneet etelä-lahtelaiset tutustuvat kuutena torstai-iltana, toisiinsa ja teatteriin. Päivi Tuki opiskelee kolmatta vuotta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia AMK:ssa, Helsingissä.

Ammattiteatterilaiset haluavat tutustua yleisöönsä sekä ihmisiin, joiden ei tule lähdettyä teatteriin. Lahdessa on järjestetty pari vuotta sitten Liipolassa Lähiöseuran kanssa työpaja, missä osallistujat tarkastelivat omaa asuinympäristöä uusista näkökulmista. Työpajassa mukana olleet toivat ympäristön tuntemuksiaan omin sanoin yhteiseen pöytään. Sen äärellä asioista puhuttiin siellä vierailleen Lahden kaupunginteatterin johtaja Maarit Pyökärin ja näyttelijöitten kanssa.

työpaja
Hei, Kuka Olet?-työpajan ohjaaja, Lahden kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Päivi Tuki ja Launeen kirjatonjohtaja Jenni Laine lukevat Yleisö ja teatterin uusi suhde-julkaisua.

-Launeella työpajaan osallistujat katselevat omaa lähiympäristöä läheltä ja kaukaa, kun talven selkä on taittumassa. Samalla tutustutaan ryhmän muihin jäseniin sekä kaupunginteatteriin yhden esitysharjoituksen muodossa, kuvaa Päivi Tuki työpajailtojen sisältöä.
Ajatuksena on synnyttää vuorovaikutus niin ryhmän jäsenten kuin teatterin henkilökunnan kesken. Työpajaan osallistujille voi syntyä tunne siitä, että kynnys mennä teatteriin madaltuu kun siellä on käyty yhdessä ryhmän kanssa.
Työpajalaisten, joita Launeen kirjaston ryhmään mahtuu viisitoista, ei tarvitse olla haltioituneita teatterifaneja. Taiteen tekijät ovat kiinnostuneet myös siitä, miksi ihmisiä ei esittävä taide sytytä.

-Työpajassa tarkastellaan katsottua esitysharjoitusta osallistujien näkökulmasta ja keskustellaan nähdystä ja koetusta näyttelijöitten kanssa, suunnittelee Päivi Tuki työn sisältöä.
Ryhmä työstää omin sanoin myös lähiympäristöstä kokemaansa. Sen havainnointi on yksi tärkeimmistä teemoista. Tarkoituksena on näyttää ryhmäläisille, miten monella tavalla voidaan pientäkin näkymää tarkastella, vaikkapa ketun tai jäniksen oleskelua pihapiirissä.
Ryhmä ei Tuen suunnitelmien mukaan ryhdy kirjoittamaan oman näytelmän käsikirjoitusta, mutta mistäpä sitä tietää, mitä luovuus saa kevään kirkkaudessa aikaan.

Mainitusta Liipolan työpajasta löytyy tietoja netistä nimellä Yleisö ja teatteri uuteen suhteeseen 2008-2010.
Hei Kuka Olet ? työpajat kokoontuvat myös Ahtialan ja Mukkulan kirjastoissa. Launeen kirjastossa kokoontumiset alkavat torstaina 15.3 ja jatkuvat 22.3., 29.3., 5.4., 12.4. ja 19.4 klo 18.30 20.00.
Ilmoittautumiset 17.2.2012 mennessä osoitteella paivi.tuki@ metropolia.fi tai puh. 040 - 70 20081. Työpaja on maksuton. Kirjastonjohtaja Jenni Laine Launeelta on kertonut, että kirjaston asiakkaissa mielenkiinto on herännyt työpajaidea kohtaan.

Työpajojen toiveena on, niin Lahdessa kuin muuallakin, saavuttaa uudenlainen kosketus ihmisiin ja ympäristöön. Myös ammattiteatterin työntekijät, näyttelijät, lavastajat, puvustajat sekä tekninen henkilökunta tarvitsevat arkipäiväiseen työhönsä kommentteja työmaan ulkopuolisilta ihmisiltä, ei ainoastaan lehtien ammattikriitikoilta. Työpajaideoita käytetään esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla. Kohteena on oma ympäristö ja sen ihmiset.


Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto