Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Teatteri Vanha Juko julkisti kevään ohjelmistonsa

Viime perjantaina teatteri Vanha Jukon taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen esitteli medialle kevään tulevan ohjelmiston. Teatteri Vanha Juko, jolla on menossa jo 17. toimintavuosi jatkaa kevätkaudella osin vanhalla ja tutulla ohjelmistolla. Uuttakin tosin löytyy. Kaiken kaikkiaan kevään ohjelmisto on ehkä suurin koko teatterin historiassa.

surmanluodit
Kahdeksan surmanluotia on edelleen ajankohtainen näytelmä  (Kuva: Aki Loponen)

Kevään 2012 ohjelmiston läpileikkaava teema on "ehdotuksia uudeksi kansanteatteriksi". Niissä käsitellään yksityisen ihmisen paikkaa nyrkin ja hellan, eurokriisien ja vallankumousten, sotien ja rakkauksien välissä maalailee Sorjanen

Uusintaensi-iltansa saa 27.1. Kahdeksan surmanluotia, joka joissakin piireissä nostettiin jopa vuoden 2010 teatteritapaukseksi.
 - Surmanluotien ensi-ilta oli kaksi vuotta sitten, mutta katsoimme uusintaensi-illan olevan tarpeen koska meillä näytelmien elinkaari on usein liian lyhyt, emmekä halunneet "tappaa" hyvää esitystä. Lisäksi näytelmän aihe on edelleen erittäin ajankohtainen ja on tarpeellista käsitellä näitä ikäviäkin asioita kertoo Sorjanen.
Surmanluoteja esitetään kevään aikana yhteensä 13 esitystä. Näytelmä nähdään Vanha Jukon lisäksi myös Helsingissä ja Tampereella.

Toinen "vanha" näytelmä on Muoviukkeli, jota esitetään Vanha Jukon lisäksi myös Helsingin Korjaamo teatterissa ja Tampereen Telakalla, jotka ovat Vanha Jukon pääasialliset yhteistyökumppanit.

Ensimmäinen uusi esitys on helmikuussa ensi-iltaan tuleva "Faust", jonka ohjaajana toimii Ana Vazquez de Castro. Kyseessä on Jukon ja teatteri Telakan esitysvaihtohankke, jossa kantavana ideana on, että fyysisen ilmaisun päälle tehdään teksti, jolloin hahmot ja teksti ovat ristiriidassa. Esityksen sanotaan yhdistävän commedia de'll Artea, miimiä ja klovneriaa vaudevilletyyliin. Lahdessa esityksiä nähdään vain kolme .

Vierailijat

Myös teatterin vierailijat ovat mielenkiintoisia. Sorjasen sanoin näyttelijätaidetta puhtaimmillaan edustaa Taisto Reimaluodon monologi "Runoilija" joka perustuu Ilpo Tiihosen teksteihin, jossa kantavana voimana on Reimaluodon uskomaton läsnäolo ja näyttelijäntaidot. Rekvisiitalla tai tekniikalla ei esityksellä pröystäillä, sillä lavalla on vain mies ja valo.

Kokoteatterin "Kuolema korjaa univelat" on hieman toisenlainen yhden naisen näytelmä, jossa Minna Puolanto esittää äitiä, joka ei nuku.
 - Kokoteatterilla näytelmä on myynyt loppuun, joten mekin odotamme siltä paljon huomauttaa Sorjanen

Teatteri Rujon "Tatuointi" täydentää vierailijoiden trion. Näytelmä on Dea Loherin kirjoittama mustaa huumoria ja kauneutta tihkuva esitys insestiperheestä tai kuten itsekin näytelmässä näyttelevä Sorjanen asian ilmaisi:
 - Ihan hilpeä insestinäytelmä

Klubit ja musiikki

Maanantaiklubit jatkavat toimintaansa ja yhteensä niitä on kevätkaudella viisi kappaletta. Lavalla nädään mm. Husky Rescue, Jaakko Laitinen & Väärä Raha sekä Tapio Aarre-Ahtion väkevä puheenvuoro ruuasta ja eriarvoisuudesta otsikolla Leipäkabaree.
 - Haluamme, että maanataiklubit on areena, joka pystyy reagoimaan nopeasti, siksi kaikkia iltoja ei ole vielä lyöty lukkoon kertoo Sorjanen

Muita musiikki-iltoja ovat Kaj Chydeniuksen ja Minja Kosken lauluilta sekä tietenkin perinteikäs vappukonsertti Perkele! Työväen lauluja Suomesta.
Myöskään Stand up- komiikan ystäviä ei ole unohdettu, sillä Niko Kivelä vetää kaksi klubi-iltaa kevään aikana.

Seuraava iso oma ensi-ilta teatteri Vanha Jukolle on syksyllä ohjelmistoon tuleva "Maa on syntinen laulu", joka on Sorjasen mielissä eräänlainen jatkumo surmanluodeille.
 - Tässäkin on kyse pienestä, konservatiivisesta kylästä Euroopan reunalla. Ihminen on edelleen itselleen käsittämätön. Lyhyesti sanottuna kyse on rakkaudesta ja kuolemasta. Näytelmä on nähty kohtalaisen harvoin kotimaisilla teatterilavoilla. Meillä näytelmä tullaan tekemään vain viidellä näyttelijällä, joten punakynälle lienee tarvetta, kun käsikirjoitusta työstetään naureskelee taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen lopuksi.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto