Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Vaalit

Sunnuntai-illan trilleri oli tosi-tv:tä parhaimmillaan. Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen asetelmat takasivat sen, että katkeria selittäjiä löytyisi ainakin kolmesta leiristä. Nyt ne olivat Paavo Väyrysen, Timo Soinin ja Paavo Lipposen kannattajat. Väyrysen paikalla olisi yhtä lailla voinut olla Pekka Haavistokin. Mittelö poikkesi myös esimerkiksi urheilukisoista siinä mielessä, että tällä kertaa kakkossija ei ollut häpeä, vaan se voitettiin. Se oli jopa koko kamppailun suola!

Vaikka vaalien alla puhuttiin paljon niin sanotusta taktisesta äänestämisestä - jopa A-Studio antoi siihen viime hetken vinkkejä - ainakaan Yleisradion vaalikommentaattorit olleet tajunneet kaikkia sen nyansseja. Politiikan tutkija Sami Borgin mukaan taktikointi olisi ollut sitä, että äänestettiin toiseksi parasta ehdokasta, jos näytti varmalta, että oma suosikki ei mene läpi. Itse tulkitsisin taktikoinnin vieläkin raadollisemmin. Mielestäni taktiset äänestäjät tukivat sellaista ehdokasta, jota kannattamalla päästiin omasta inhokista eroon. Eli monet Sauli Niinistön kannattajista äänestivätkin ensimmäisellä kierroksella Haavistoa tai Väyrystä saadakseen pelattua vaarallisimmat viholliset, Soini ja Lipponen, ulos. Tiedän monta tällaista äänestäjää. Borg otti saman näkökulman esiin vasta Iltalehden haastattelussa.

Onko Haavisto kuitenkin loppujen lopuksi Niinistölle kaikkien vaarallisin vastustaja? Voi olla. Mielenkiintoista on ainakin, että loppusuoralla on vastakkain kaksi miestä ja ei-sosialistia. Molempia arvostetaan poliitikkoina ja pidetään herrasmiehinä, jotka eivät missään vaiheessa sortuisi loanheittoon. Eri asia on sitten kannattajien ja taustaryhmien käyttäytyminen. Ainakin Facebookissa yksityiset ihmiset aloittivat loan nakkelemisen jo heti maanantaina, mikä oli aika masentavaa ja soti ehdokkaiden omia arvoja vastaan. Mutta nouseeko keskeiseksi vaaliaseeksi joku politiikan ulkopuolinen teema, kuten Haaviston homoseksuaalisuus? Fiksuna ihmisenä hän on ottanut asialta pahimman kärjen pois tulemalla ajoissa kaapista ulos. Nyt kysellään, voiko tasavallan presidentti olla sivari ja puoliso kärähtänyt rattijuoppoudesta. Niinistön vastustajat piikittelevät Jenni Haukion iästä ja pukeutumisesta.

Pelkästään vaalimatemaattisesti Niinistön valinnan pitäisi olla läpihuutojuttu, kuten Paavo Lipponen totesi. Jos ensimmäisen kierroksen asetelmat pitävät kutinsa, jakoon jää noin 45 prosenttia äänistä. Niinistön ei tarvitse saada niistä kuin kolmasosa. Haaviston sen sijaan pitäisi ensin tuplata äänimääränsä päästäkseen tasoihin Niinistön kanssa ja sen lisäksi taistella vielä tosissaan. Jos Niinistöä kannattavia taktikoijia on ollut paljon, Haavisto joutuu vieläkin ahtaammalle, eli hänen pitäisi pahimmillaan lähes jopa triplata äänimääränsä. Entä nukkuneet, lähtevätkö he vasta nyt taistelemaan ennakkosuosikin puolesta vai onko ennakkosuosikki vaihtunut? Paljonko pettyneitä äänestäjiä jää kotiin?

Tässä vaiheessa rannalle jääneet ehdokkaat aiheuttivat myös aikamoisen keskusteluvyöryn. Vaalien kansankiihottaja ja protestiäänien kerääjä oli Soinin sijaan Paavo Väyrynen, joka päätti ottaakin humoristin rooliin. Sillä hän peitti arvosteltua menneisyyttään ja sai nuoria äänestäjiä mukaansa. Onneksi huumori ei mennyt pelleilyn puolelle, sillä nyt Väyrynen saattaa haastaa vakavasti keskustajohdon. Demarien vaalikampanja ei sekään mairittele nykyistä puoluejohtoa. Eri lailla masinoituna Lipponen olisi tosissaan voinut haastaa Niinistön, sen sijaan hänet jätettiin nöyryyttävästi heitteille.

Soinilla oli vaalitappioonsa uskomattomin selitys. Tuloksen selvittyä vapahtajahahmona esiintynyt populisti vastasi puolueväelleen, että ymmärtää hyvin, jos puolet heistä ei halunnut häntä presidentiksi vaan, että hän jatkaa puolueen puheenjohtajana. Taas Soinilla meni puurot ja vellit sekaisin, sillä tuloshan on tulkittavissa ainoastaan niin, että Suomen kansa ei halunnut hänestä presidenttiä - kyllä kansa tietää! Kuulin vaalien alla sellaisen määritelmän, että perussuomalaiset ei ole oikeastaan vieläkään valmis puolue, vaan johtajansa ympärille kerääntynyt kansalaisliike, kuten vihreätkin aikoinaan. Tavallaan vaalituloskin osoitti sen. Eiköhän jytky-termin voisi jättää jo suosiolla ravintolayrittäjille kuvaamaan vain jättimäistä pizza- tai pikaruoka-annosta.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit