Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Liipola-Kaikuharjun koulu suljetaan - oppilaat evakkoon

Liipola-Kaikuharjun koulutyöskentely siirretään korvaaviin tiloihin. Perusopetuspalvelut ja Tilakeskus ovat päättäneet aloittaa Liipola-Kaikuharjun koulutyön siirtämisen korvaaviin tiloihin. Uusien vuodenvaihteessa valmistuneiden materiaalinäytteiden perusteella ennakointisuunnitelmia ja käytännön järjestelyjä on välipäivinä viimeistelty. Koulutyön vähittäinen siirtäminen hallitusti aloitetaan heti.

Liipola-Kaikuharjun koulurakennus Lahdessa tyhjennetään pikaisesti oppilaista kosteus- ja homehaittojen seurauksena. Asiasta tiedotettiin työntekijöille viime maanantaina. Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan uusien sisäilmamittausten tulokset ovat niin hälyttävät, että oppilaat on syytä siirtää muualle pikaisesti. Muutto koskee noin 300 oppilasta sekä noin 60 henkilökunnan jäsentä.

Ensimmäiset oppilaat siirretään Liipola-Kaikuharjun homekoulusta eri puolille Lahtea jo ensi viikolla. Ensimmäisen ja toisen luokan oppilailla koulun paikka säilyy ennallaan, sillä pienimmät koululaiset jäävät odottamaan parakkeja nykyisiin tiloihin. Koulutyössä tarvittavat parakit pitäisivät olla koulun kentällä maaliskuun alussa. Vanhempien oppilaiden koulunkäynti nykyisessä opinahjossa päättyy tänään perjantaina. Kuljetus väliaikaisiin opetustiloihin alkaa jo ensi maanantaina.

adressi
Maanantaina Lahden kaupungintalolla Liipola-Kaikuharjun koulun vanhempainyhdistys luovutti 2025 nimeä sisältävän adressin Lahden kaupunginhallitukselle. Vanhempainyhdistystä olivat edustamassa Helena Salakka, Pasi Oksanen, Katariina Laine ja Tuija Peltonen. Adressin ottivat vastaan kaupunginhallituksesta Hannu Himanen, Juha Rostedt, hallituksen puheenjohtaja Kari Salmi ja Kirsti Vaara.

Kolme erityisryhmää lähtee Kivimaan kouluun ja neljä erityisryhmää Lotilan kouluun. Kaksi yleisopetuksen ryhmää siirtyy Kärpäsen kouluun ja kolme Salinkallion kouluun, jonne siirtyvät myös yläluokat rehtori Maritta Turunen kertoo.

Liipolan vanhaan koulurakennukseen koulutoiminta ei enää palaa vaan hyvin todennäköisesti homekoulu saa pikaisen purkutuomion. Uuden koulun hankesuunnitelma on olemassa, mutta päätökset rakentamisesta ja aikataulusta ovat tekemättä.
Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Salmi, uskoo että kaupunginhallituksesta löytyy poliittista tahtoa uudelle koululle.
 - Helmi-maaliskuun vaihteessa saadaan Tilakeskuksen raportti asian tiimoilta, jonka jälkeen pyrimme tekemään pikaisia, mutta hyviä päätöksiä kertoi Salmi
Kaupunginhallituksen jäsenet Juha Rostedt, Hannu Himanen ja Kirsti Vaara olivat myös positiivisia uuden koulun suhteen.
 - Kyllä tämä on kaupunginhallituksen pääagenda tällä hetkellä. En usko, että asiasta joudutaan käymään poliittista vääntöä, tosin asioiden priorisointia tässä tarvitaan, jotta rahoitus uudelle koulurakennukselle löydetään tuumi puolestaan Juha Rostedt.

Adressi vauhdittamassa uutta ekokoulua

Viime maanantaina luovutettiin 2025 nimeä sisältävä Liipola-Kaikuharjun koulun vanhempainyhdistyksen adressi Lahden kaupunginhallitukselle, jossa vaaditaan Liipolaan uutta koulua.
 - Oppilaiden ja henkilöstön saaminen terveisiin tiloihin on akuutti asia. Tilapäistiloista työskentelystä ei saa tulla pysyvää vaihetta oppilaille ja henkilöstölle tiivisti adressin yhteyshenkilö Helena Salakka adressin pääviestin.

Liipola-Kaikuharjun koulun vanhempainyhdistyksellä on esittää myös suunnitelma uudesta koulusta.
 - Lyhyesti sanottuna kyseessä olisi ekokoulu eli uudesta koulusta tulisi kestävän kehityksen monitoimikeskittymä, jonka rakennusratkaisuissa ja kaikessa toiminnassa punaisena lankana olisi kestävä kehitys ja ekologisuus esitteli ekokouluidean alullepanija Salakka.
Kokonaisvaltainen energiatehokas koulu olisi uutta Suomessa. Ratkaisu olisi lisäksi Lahden kaupungin strategian 2025 mukainen ja se lunastaisi lupauksen "kestävän kehityksen edelläkävijyydestä" jatkaa Salakka.
Lisäksi tälläiseen ympäristöhankkeeseen voisi saada rahoitusta myös kaupungin ulkopuolelta ( esim . Ympäristöministeriö, TEKES, Sitra jne.)

Myös Kiveriön ja Jalkarannan koulujen sisäilmassa on pahoja ongelmia. Silti eri koulujen vanhempainyhdistykset eivät ole lähteneet kilpailemaan tuesta ja huomiosta, vaan asiaa on viety eteenpäin yhtenä rintamana.
 - Kyllä tämä on kaikkien lahtelaisten koulujen etu, että lapset saadaan kouluihin, joissa on turvallista opiskella. Olemme tsempanneet toisiamme ja allekirjoittaneet adresseja ristiin kertoo yhteishengestä Salakka.

Liipola-Kaikuharjun koulun vanhempainyhdistys kiittää Liipolan alueen yrityksiä, kirjastoa ja muita toimijoita, asukkaita, koulun väkeä ja ihan jokaista, joka osallistui adressiin allekirjoittamalla.
 - Kyllä tässä koko Liipola oli upeasti takana kertoo Liipola-Kaikuharjun koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Oksanen ylpeänä.
Liki kaikki alueen yritykset ottivat adressin tiloihinsa allekirjoitettavaksi ja oppilaatkin keräsivät nimiä ovelta ovelle juosten. Hienoa, että Liipolasta löytyy tälläistä yhteishenkeä ja välittämistä kiittelee Oksanen.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto