Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ilen hajatelmat

Ile

Tipaton tammikuu

Tipattomasta tammikuusta on tullut jokavuotinen kiertokyselyjen ja kestojankutuksen aihe. Toisaalta, pystyykö ihminen olemaan yhden vaivaisen kuukauden ilman olutta, viiniä tai väkeviä, kertoo paljon hänen alkoholinkäytöstään.

Karkeasti ottaen tipattomaan jaksoon suhtaudutaan kolmealla eri tavalla. On henkilöitä - luultavasti myös enemmistö suomalaisista - joille siitä suoriutuminen ei tuota minkäänlaisia ongelmia. Jos pelisäännöt ovat selvät ja osanottajat ovat rehellisiä sekä toisilleen että itselleen, kyse on pelkästään harmittomasta vedonlyönnistä.

Ja onhan raittiista kuukaudesta etuakin. Voi sanoa, että maksa puhdistuu, jos muuten hävettää kieltäytyä merkkipäivillä lasillisesta kuohuvaa eikä omista ajokorttia. Itse asiassa kaksi raitista kuukautta tekisi maksalle vieläkin enemmän eetwarttia. Alkoholista irti päässeet pitkäaikaisjuopot jopa sanovat, että kolmannen raittiin kuukauden jälkeen viinanhimo lakkaa ja vuoden jälkeen koko alkoholiin liittyvä problematiikka poistuu elämästä.

Toinen ryhmä on niin sanotut fuskaajat, jotka ensimmäiseksi ehdottavat, eikö tipattomaksi kuukaudeksi voisi valita helmikuuta, jossa on vähemmän päiviä. Heidän mukaansa myöskään saunakaljat tai lasillinen viiniä ruoan kanssa eivät sodi tipattomuuden periaatteita vastaan. He voivat vedota myös saksalaiseen kulttuuriin, jossa olutta ei pidetä päihdyttävänä juomana vaan ravintoaineena. Näille Saksa-faneille muistutettakoon kuitenkin, että myös ykkösolut, jota meillä ei lainsäädännössä katsota alkoholijuomaksi, nostaa veren promillemäärää yllättävän paljon. Kaksi pulloa ykkösolutta vastaa teholtaan yhtä pullollista keskiolutta.

Kolmannen ryhmän maailmankatsomusta tipaton tammikuu suorastaan loukkaa. Tähän porukkaan lukeutuvien mukaan määräaikaisen tipattoman kauden viettäminen, jos mikä, kertoo alkoholiongelman olemassaolosta. Tai se on heidän mielestään joko amatöörien tai kaappijuoppojen tapa putsata huonoa omaatuntoa. Tavallaan he ovat myös oikeassa, kunhan vain itse muistavat pitäytyä kohtuullisuuden rajoissa.

Miehillä alkoholin suurkulutuksen raja ylittyy ja terveysriskit moninkertaistuvat, kun se on 24 kerta-annosta alkoholia viikossa tai enemmän. Naisilla raja on 16 annosta. Yksi kerta-annos on pullollinen keskiolutta, lasillinen viiniä tai neljän sentin snapsi. Ikävä kyllä luonto ei tunne sietokyvyssä tasa-arvoa miesten ja naisten välillä. Naiset kestävät alkoholia huomattavasti heikommin kuin miehet, herkemmän elimistönsä ja yleensä pienemmän kokonsa vuoksi.

Viimeistään pävittäisiä ja viikottaisia annosmääriä laskettaessa kannattaa olla itselleen rehellinen. Työterveyslääkäri ja kirjailija Juhani Seppänen on todennut tylysti, että varsin yleisesti ihmiset valehtelevat arvioidessaan omaa alkoholinkäyttöään. Kulutuksen todellinen määrä saadaan monesti selville vasta, kun potilaan tai asiakkaan oma arvio annoksista kerrotaan kolmosella tai sitä suuremmalla numerolla. Hurjimmillaan kerroin on ollut kymmenen.

Silti alkoholia edelleen tammikuussa nauttivat eivät ole välttämättä riskikäyttäjiä. Jos pitkä huurteinen ei tunnu raskaan työviikon jälkeen päällimmäiseltä ajatukselta, et ole alkoholiin luultavasti psyykkisesti koukussa. Jos voit viettää iltaa ystäviesi kanssa yhtä lailla selvin päin, et ehkä ole sosiaalisesti koukussa. Jos sen sijaan tarvitset krapulapaukun tai -kaljan päästäksesi tolpillesi, olet hyvää vauhtia matkalla fyysiseen koukkuun tai jo koukussa. Koukuttumattomat voivat siemaista drinkkinsä myös tammikuussa, jos siitä ei ole omalle elimistölle eikä ympäristölle haittaa.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit