Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Hartela rakentaa Tornatorille ja Kullankukkulan pellolle

Turkulainen Rakennuskonserni Hartela Oy osti maata kerrostalojen rakentamista varten Enso-Gutzeit Oy:n Tornatorin alueelta samaan aikaan, kun toiset suuret rakennusliikkeet rakensivat Ankkurin alueelle. Vuosikymmenen taitteessa valmistui Kullankukkulan eteläpuoleiselle pellolle Tapparankadun, Keijutien ja kaupungin puutarhan rajaamalle pellolle asemakaava. Osalle tätä peltoa yhtiö rakentaa kaksikerroksisia pienkerrostaloja sekä rivitalon.

Rakennusyhtiö on toiminut Lahdessa liiketilojen rakentajana jo Launeen Prisman ensimmäisen osion rakentamisesta alkaen. Yhtiö on perustettu Turussa jo 1942 ja se on edelleen perustajansa, talousneuvos Emil Hartelan perheen omistuksessa kolmannessa polvessa. Lahden aluetoimisto on vanhassa, suojellussa talossa Vesijärvenkadulla, mistä toimiston ovelle johtaa kapea viehättävä kuja. Aluejohtajana toimii Olli-Pekka Teerijoki, peruslahtelainen rakennusinsinööri.

Teerijoki
Hartela-konsernin Lahden aluejohtaja Olli-Pekka Teerijoki näyttää työhuoneensa seinällä As. Oy Lahden Katrillin tulevaa rakennuspaikkaa Kullankukkulan kupeessa.

Kasvavaan Etelä-Lahteen Tornatorin alueelle, Rykmentinkadun länsipuolelle valmistui Hartelan rakentama ensimmäinen kerrostalo As. Oy Ruukinpatruuna 2007. Sen naapuriin on valmistunut jo yhtiön kaksi uutta vapaarahoitteista, viisikerroksista, 27 huoneiston taloa. Rakennusmaata on edelleen jäljellä vanhan Lahden Rullatehtaan rakennuksiin saakka. Kehityspäällikkö Olli Saarinen muutti perheensä kanssa ensimmäiseksi valmistuneeseen taloon. Perheelle oli yllätys, miten rauhallinen Tornatorin alue on. He epäilivät, että rautatien äänet saattaisivat hyvinkin kuulua asuntoihin kolinana ja kolkkeena, mutta rata-alueelta kuuluu kohinaa ainoastaan ikkunoitten ollessa auki sekä isolle parvekkeelle. Äänieristys on hyvä. Asukkaita palvelevaa uutta tekniikkaa talossa on esimerkiksi ulko-oven ovipuhelin ja porraskäytävän valojen liiketunnistimet. Valot eivät pala turhaan.

Ison huoneiston keittiöön ostosihteeri Aila Saarinen on tyytyväinen. Kalusteiden suunnitteluun Saariset pystyivät vaikuttamaan, kun talo oli asunnon ostohetkellä vielä rakenteilla. Esimerkiksi astianpesukoneen alle suunniteltiin puolenmetrin korkuinen vetolaatikosto. Nyt pesukoneeseen astioita laittaessa ei tarvitse kumarrella selkä köyryssä. Eräs keittiön kaappielementti puolitettiin ja saatiin neljälle nykyvaatimusten mukaiselle jäteastialle paikat. Keittiössä vetolaatikot ja -kaapit helpottavat tavaroitten paikalleen laittamista.

Parasta Aila Saarisesta on keittiön huippuimuri, joka toimii myös saunan ja pesuhuoneen poistoilman säätäjänä. Kodinhoitohuonetta ei 94 neliön asuntoon ole suunniteltu, joten Saariset päättivät jakaa yhden pienehköistä makuuhuoneista työ- ja kodinhoitotilaksi. Talossa ei ole pyykkitupaa, mutta pyykinkuivaushuone on asukkaitten käytössä.
­-Hartela Talotekniikka Oy kehittää niin asuin- kuin liiketaloihin uutta tekniikkaa. Tornatorin talojen rakennuselementit tuodaan tehtaalta. Välipohjalaattojen ja seinien raudoituskin on tehty valmiiksi, mutta elementtien lopullinen sitominen tapahtuu edelleen rakennuksella. Nykyisin myös uusimpien rakennusten seinät valetaan rakennuspaikalla kuvaa Olli-Pekka Teerijoki rakentamista. Talojen ulkoseinissä kuten Tornatorilla on rappauspinta.

Ensi keväänä rakennusyhtiö aloittaa As. Oy Lahden Katrillin ensimmäisen pienkerrostalon rakentamisen, Kullankukkulan laidalle, Vanhanladonkadun varteen. Talot ovat kaksikerroksisia, neljän huoneiston, yhden rappukäytävän taloja. Ne ovat Hartelan arkkitehtuurin mukaiset harjakattoiset, räystäillä ja sadekouruilla varustetut. Asuntoihin tulee uutuutena huoneistokohtaisen vesimittarin lisäksi oma ilmanvaihto sekä tiedonsiirtoa varten yleiskaapelointijärjestelmä. Talojen seinät ovat Sandwich-tekniikkaa, missä betonielementtien välissä on uretaanilevy ja väliin jää kosteutta haihduttavat ilmaraot. Katoista ei viimeisen modernin suuntauksen mukaisesti rakenneta viherkattoja, mutta autokatoksissa tätä kokeillaan.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto