Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Ilen hajatelmat

Ile

Joulukuusikauppaa

Joitakin vuosia takaperin päätimme pikkuveljeni ja erään työkaverini kanssa rikastua joulukuusikauppiaina. Viime mainittu omisti kesämökkitontillaan Puumalassa sievoisesti metsää, ja se suorastaan huusi karsimista. Hän tunsi myös tyypin, jolta saisimme AB-kortilla ajettavan lava-auton vuokratuksi kohtuuhintaan ja metsurin, joka kaataisi puut tarjouksella, josta ei kannattaisi kieltäytyä. Siispä toimeen ja menoksi!

Alkuviikon keräsimme työpaikoillamme nimiä listaan, jossa tarjosimme laadukkaita luonnonkuusia tingittyyn hintaan, kotiinkuljetettuna. Tilauksia kertyi sen verran, että laskimme lava-auton täyttyvän puutavarasta varsin sutjakkaasti. Lauantaiaamuna lähdimme köröttelemään Puumalaan päin, kolme henkeä volkkarin ahtaaseen nuppiin tungettuna. Ensimmäinen pysähdys oli Mikkelissä, paikallisen Alkon edustalla. Kun tarvittavat kaatoeväät oli hankittu, tapasimme metsurin valmiina tulevaan koitokseen. Työkaveri valkkasi kuusista sopivimmat kaadettaviksi ja me vetelimme velipojan kanssa kaatoryyppyjä tasaiseen tahtiin.

Sulloimme volkkarin lavan niin täyteen puita kuin uskalsimme, jotta kuljetuksessa mahdollisesti vaurioituneille rangoille löytyisi varakappale. Kun lastaus oli suoritettu, hyppäsimme puukasan päälle pikarit kourassa ja kajautimme ilmoille jouluhenkisen laulun: "Oi, kuusipuu, oi, kuusipuu..."

Tanakan saunomisen ja ilta-aterian väsyttäminä heräsimme sunnuntaiaamuna tavanmukaista myöhemmin. Odottelimme pitkälle iltapäivään, että kuskiksi arvottu veljeni olisi varmasti ajokunnossa. Ja sittten hanaa! Hanahan aukesi niinkin hyvin, että lava-auto oli heti ensimmäisessä ylämäessä poikittain, toinen etupyörä ojan puolella. Työkaveri sai kunnian köpötellä hakemaan metsurin kotoaan, tällä kertaa traktorin ja vetopiuhan kanssa. Sovimme palveluksesta kohtuullisen asevelihinnan.

Olimme aikataulusta myöhässä, mutta päätimme perille päästyämme ottaa farmariautoni avuksi jakelussa. Illan suussa saavuimme kerrostaloalueen parkkipaikalle, jossa autoni odotti ja jossa kylmänrauhallisesti lajittelimme kuuset koon mukaan epämääräisiin kasoihin. Oli aika aloittaa tehokas syötöliikenne ja toimittaa kuuset koteihin. Ensimmäinen jäinen ylämäki koitui jälleen kohtaloksi. Ajelin luupää-Nissanillani rauhassa lava-auton imussa risteysalueelle ja luulin, että se jatkaisi matkaansa. Sepä pysähtyi väistääkseen oikeaoppisesti oikealta tulevaa ajoneuvoa, en ehtinyt painaa jarrua, vaan pamautin luupään keulan rusinaksi lava-auton raskaisiin takarakenteisiin. Kevyen puoleinen kenttäketutus alkoi nostaa päätään.

Loppujen lopuksi kaikki kuuset saatiin toimitettua perille haluttuihin kohteisiin, mutta vasta seuraavana päivänä, jonka me kaikki olimme pakon edessä päättäneet ottaa vapaaksi. Juttu luisti tyytyväisten asiakkaiden kanssa, jotka kehuivat oivallista kotiinkuljetuspalvelua ja valiomuotoisia joulukuusia. Bisnes näytti jälleen valoisan puolensa, kunnes tuli loppuinventaarion aika.

Ynnäsimme tienaamamme rahat ja poistimme niistä lava-auton vuokrakulut, metsurin liksan ja hinauspalkkion, kahteen autoon uponneet bensat sekä ruoka- ja juomamenot - joita olikin yllättävän runsaasti. Viivan alle jäi vielä voittoa kaksinumeroinen summa. (Täytyy muistaa, että elimme markka-aikaa.)

"Loppusaldo on 70 markkaa voittoa", työkaveri hihkui innokkaana.
"Ai, per naama", kysyi kalpeaksi valahtanut veljeni.
"Ei, kun yhteensä", työkaveri totesi. Selvitykseen ei ollut laskettu mukaan kolarin vuoksi menettämiäni bonuksia, jotka otin sovinnolla kontolleni.

Lyhyelläkin matematiikalla voi kalkyloida, ettemme jatkaneet enää projektiamme seuraavana vuonna. Jos olisimme olleet Hjallis Harkimon palveluksessa, olisimme kaikki saaneet potkut.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit